zależy. jak dobra tapeta, której na dodatek nie trzeba dopasowywać wzorem i spora wprawa, to tapetowanie może być dużo szybsze, jak przy malowaniu wystarczy jedna warstwa i nie trzeba szpachlować, może być szybciej.
kolor ścian mi odpowiada, tylko ich mycie przestało dawać zadowalający efekt. Więc mogę maznąć tym samym spokojnie, tylko oczywiście już nie ma w sklepach dokładnie tych odcieni... Bo pewnie nie da się reaktywować 6 letnich otwartych puszek...?
Jak machniesz zbliżonym, to powinno być ok! Poszukaj w necie informacji, bo np. dulux sprzedaje te same farby pod nowymi nazwami i tak nasza jakaśtam orchidea jest tym samym, co późniejsze białe wino.
no my duluxa mamy własnie. muszę zejść do piwnicy i obadać, jak toto w kuchni i przedpokoju się nazywało byłabym przezadowolona, jakby się udało ustrzelić ten sam odcień jednak, bo wtedy zaryzykuję niedokładne malowanie przy górnych brzegach...
A jak szybko i spektakularnie ogarnąć ściany, na których jest odklejająca się tapeta? Zakleić drugą, czy trzeba zrywać? I drugie pytanie, jak ogarnąć malowanie i suszenie ścian w pazdzierniku? w marcu bylo stosunkowo sucho i ładnie schło, teraz sama wilgoć w powietrzu i mam obawy, że będziemy musieli się w te opary wprowadzić...
@tymka, dzięki za wątek, bezczelnie się podepnę;-)
A jak szybko i spektakularnie ogarnąć ściany, na których jest odklejająca się tapeta? Zakleić drugą, czy trzeba zrywać? I drugie pytanie, jak ogarnąć malowanie i suszenie ścian w pazdzierniku? w marcu bylo stosunkowo sucho i ładnie schło, teraz sama wilgoć w powietrzu i mam obawy, że będziemy musieli się w te opary wprowadzić...
Trzeba całkowicie zerwać starą tapetę i dopiero wtedy nakleić nową. Powierzchnia pod tapetą powinna być możliwie jak najrówniejsza. Jeśli ściana jest sama w sobie nierówna można ratować się grubszą tapetą, taką bardziej mięsistą albo z jakąś fakturą.
W czwartek już dzieciaki mają pierwsze lekcje z nauczycielem angielskiego, a ja jeszcze nie zabrałam się za "pokoik szkolny". Kajtek oberwał tapetę, pozostałe ściany też juz brzydkie. Farba kupiona, a tak mi się nie chce...
ja machnę moje dwie ścianki pewnie przed jakimś naszym wyjazdem na weekend do Bydgoszczy, co by właśnie była większa szansa, że się wywietrzy jakoś To ciągnąc już tymczasowo temacik malowania - co trzeba kupić opórcz farby :P? wałek i korytko? Jaki wałek jest ok? jak bardzo trzeba umyć ścianę przed malowaniem?
@Tymka, nie machaj tego sama! wdychanie podczas malowania tez Wam nie słuzy!
Popieram, u mnie wczoraj i dziś mąż maluje pokój dla dzieci i nawet jak na chwilę tam wchodzę to czuję, jak mi ta farba się głęboko do płuc wdziera - wchodzę tylko w najwyższej konieczności! A wałek szerokości ok. 20 cm (+ drugi mniejszy do zakamarków), pędzel lub specjalny wałek do narożników. Wałek poliestrowy lub z mikrofibry, długość włosia ok. 10 mm.
Ścianę warto zmyć całą i to dość dokładnie - zwłaszcza jeśli kolor jasny. My raz zmyliśmy tylko z grubsza i efekt po pomalowaniu był (a właściwie jest do dziś) kiepski - tylko, że to była biała farba.
@Joanna, a jeśli ja bym w ogóle nie chciała tapet? No dylemat mam.bo tapety do zdjęcia sa w pokoju, który nie ma być dzieci. I w sumie nie ma kto ich położyć w obu pokojach. Tak, malować też będę sama ja, tzn z J...
Tak, maluj sama, na dziecko z orzeczeniem o niepełnosprawności jest więcej pieniędzy niz z samego 500+. Weźcie sie obudźcie! albo poczekajcie z malowaniem.
Pokoje malowaliśmy poprzednio to jeszcze nie wiedziałam, że jestem w ciąży. Nie żebym bagatelizowała sprawę, czasem tak jest, że człowiek musi liczyć na siebie i nikt za ani dla niego nic nie zrobi. Dwa pokoje w tapetach brzmią mi źle
Komentarz
Poszukaj w necie informacji, bo np. dulux sprzedaje te same farby pod nowymi nazwami i tak nasza jakaśtam orchidea jest tym samym, co późniejsze białe wino.
I drugie pytanie, jak ogarnąć malowanie i suszenie ścian w pazdzierniku? w marcu bylo stosunkowo sucho i ładnie schło, teraz sama wilgoć w powietrzu i mam obawy, że będziemy musieli się w te opary wprowadzić...
To ciągnąc już tymczasowo temacik malowania - co trzeba kupić opórcz farby :P? wałek i korytko? Jaki wałek jest ok? jak bardzo trzeba umyć ścianę przed malowaniem?
A wałek szerokości ok. 20 cm (+ drugi mniejszy do zakamarków), pędzel lub specjalny wałek do narożników. Wałek poliestrowy lub z mikrofibry, długość włosia ok. 10 mm.
Ścianę warto zmyć całą i to dość dokładnie - zwłaszcza jeśli kolor jasny. My raz zmyliśmy tylko z grubsza i efekt po pomalowaniu był (a właściwie jest do dziś) kiepski - tylko, że to była biała farba.
Tak, malować też będę sama ja, tzn z J...
Weźcie sie obudźcie! albo poczekajcie z malowaniem.
Jedno z czym raz przesadzilam, to 2 tyg po porodzie dzwigalam po schodach (nie sama) blaty kuchenne, ciezkie, drewniane.
Dwa pokoje w tapetach brzmią mi źle