Widzę że zostałem pozytywnie zweryfikowany i mogę już pisać na forum. Dziękuję. My nie pojechaliśmy nad granicę, ale o 14 usiedliśmy razem do stołu i zmówiliśmy różaniec. Osobiście byłem wzruszony, pierwszy raz coś takiego zrobiliśmy wspólnie i o dziwo nawet dzieci wysiedziały z nami do końca (nie przymuszaliśmy ich, same chciały być z nami). I jeszcze jedno - jak zacząłem się modlić miałem nieodparte wrażenie, że wczorajsze pospolite ruszenie odbijało się wielkim łomotem w niebie, jakby echo wibrowało. Pozdrawiam.
Poczytałem sobie komentarze pod tym artykułem - myślałem że nas wyśmieją, tymczasem dominuje pozytywne zdziwienie, akceptacja a wręcz pochwały. Jeden nawet napisał że Polska będzie jego krajem nr 1 do emigracji
Fakt, nie czytam zagranicznych serwisów internetowych. Jedynie od czasu do czasu wchodzę na bild.de sprawdzić Bundesligę W tym linku który zapodałeś powyżej poukładałem komentarze wg polubień - od największego do najmniejszego - i nadal się dziwię. Posłuchajcie (luźne tłumaczenie): -"dlaczego chrześcijanie nie mają mieć prawa, aby demonstrować swoją wiarę? czy jest to tylko zastrzeżone do jednej religii?" -"Polacy ciągle pamiętają 12.września.1683 kiedy ich król zakończył oblężenie wiedeńskiego Kahlenbergu" i dalej dywagacje na temat tego jakby wyglądała teraz Europa gdyby odsiecz wiedeńska się nie powiodła, że gdyby w Niemczech podobne wydarzenie świętowali to zostaliby zaraz oskarżeni o islamofobię, a Turcy z kolei co chwila świętują bez znieczulenia -"w Polsce nikt by nie wpadł na pomysł żeby usuwać krzyże z opakowań spożywczych albo zamiast Bożego Narodzenia świętować Zimowe Święto. Oni mogą jeszcze świętować razem bez betonowych zapór na ciężarówki, tego zazdroszczę sąsiadom" -"widzimy po Polsce, że pewne rzeczy w Niemczech nie idą w dobrym kierunku. Niemcy muszą coś zmienić aby obronić swoją historię, kulturę i przede wszystkich korzenie" -"jestem niewierzący, ale dziękuję Polsce!" -"dlaczego Polacy modlą się za chrześcijańską cywilizację? Po prostu - bo mają rację!" i takie tam...
A jeszcze co do komentarzy - pamiętajcie, że w Niemczech jest kara 1200 Euro za mowę nienawiści. Kara wymierzana - jeden Niemiec dostał taką za wpis na fejsbuku że nie życzy sobie uchodźców (cóż za nienawiść!). Więc zważcie że komentarzy jest zapewne dużo mniej niż mogłoby być, i są dużo bardziej wyważone, niż faktyczne nastroje.
Ostatnio Niemcy wprowadzili karę dla serwisów internetowych - do 50 mln (!) euro - za nie reagowanie na mowę nienawiści. Nie wiem jak to ma niby zadziałać,(np co z twitterem i innymi międzynarodowymi serwisami), ale prawo wprowadzono. A już w ogóle niedawno Niemcy z profilu "voice of Europe" (widczony na całą Europę) wyrzucili słowa polskiego rządu o nieprzyjmowaniu uchodźców (że niby to "fejk news"). Tak więc słowa te zobaczyli internauci subskrybujący ten kanał w całej Europie za wyjątkiem Niemiec:)
Takie tam przywiązanie do wolności "made in Germany" ;-)
.... nie wiesz? Będzie jeszcze bogatszy "kraj" Nie to co u nas. Bida z nędzą
@Nika76: ".... nie wiesz? Będzie jeszcze bogatszy "kraj" "
Nie o to chodzi jaki skutek to przyniesie, tylko jak technicznie zamierzają to zrobić. Chyba że chodzi o atmosferę strachu by każdy się bał nawet posądzenia o "mowę nienawiści".
@malagala chyba "oficjalnego" szacunku nie ma, ale faktem jest, że liczba obecnych we wszystkich oficjalnych punktach znacznie, często wielokrotnie, przekraczała liczbę zarejestrowanych (150 000), a miejsc nie zgłoszonych było mnóstwo. My np. byliśmy u salezjanow w Reptach Śląskich i 60 osób się modliliśmy. Przez transmisję w Radiu Maryja też wielu indywidualnie się włączyło.
a ja jestem zaskoczona, że wśród krytyków akcji jest także ksiądz ... Ksiądz Lemański skrytykował na swoim fb - Nowoczesna już podchwyciła, że ten ksiądz skrytykował akcję i promują jego wypowiedź
Tak jestem zaskoczona - akcja jest prosta i ma proste, jasne cele - spodziewałam się naiwnie, że krytycy tą akcję po prostu przemilczą lub będą umniejszać liczbę uczestników ale nie że będą uderzać w cel akcji
Komentarz
Poruszająca akcja.
Miałam plan stanąć przy którymś konsulacie w Krk, wszak teren ekterytorilany. Ale była konieczność wsparcia kogoś, więc różaniec dopiero wieczorem.
Bardzo!
Ale ta najbardziej nieznośna poszła sama do mikrofonu na dziesiątek wiec mi ulżyło trochę
Fajna akcja
My nie pojechaliśmy nad granicę, ale o 14 usiedliśmy razem do stołu i zmówiliśmy różaniec. Osobiście byłem wzruszony, pierwszy raz coś takiego zrobiliśmy wspólnie i o dziwo nawet dzieci wysiedziały z nami do końca (nie przymuszaliśmy ich, same chciały być z nami). I jeszcze jedno - jak zacząłem się modlić miałem nieodparte wrażenie, że wczorajsze pospolite ruszenie odbijało się wielkim łomotem w niebie, jakby echo wibrowało.
Pozdrawiam.
-"dlaczego chrześcijanie nie mają mieć prawa, aby demonstrować swoją wiarę? czy jest to tylko zastrzeżone do jednej religii?"
-"Polacy ciągle pamiętają 12.września.1683 kiedy ich król zakończył oblężenie wiedeńskiego Kahlenbergu" i dalej dywagacje na temat tego jakby wyglądała teraz Europa gdyby odsiecz wiedeńska się nie powiodła, że gdyby w Niemczech podobne wydarzenie świętowali to zostaliby zaraz oskarżeni o islamofobię, a Turcy z kolei co chwila świętują bez znieczulenia
-"w Polsce nikt by nie wpadł na pomysł żeby usuwać krzyże z opakowań spożywczych albo zamiast Bożego Narodzenia świętować Zimowe Święto. Oni mogą jeszcze świętować razem bez betonowych zapór na ciężarówki, tego zazdroszczę sąsiadom"
-"widzimy po Polsce, że pewne rzeczy w Niemczech nie idą w dobrym kierunku. Niemcy muszą coś zmienić aby obronić swoją historię, kulturę i przede wszystkich korzenie"
-"jestem niewierzący, ale dziękuję Polsce!"
-"dlaczego Polacy modlą się za chrześcijańską cywilizację? Po prostu - bo mają rację!"
i takie tam...
http://www.tysol.pl/a11990--video-Organizator-Rozanca-do-Granic-Ta-modlitwa-niechcacy-zaczyna-obejmowac-caly-swiat
Brawo Maciek!!!
Będzie jeszcze bogatszy "kraj"
Nie to co u nas. Bida z nędzą
https://polskaniepodlegla.pl/magazyn-patriotyczny/item/8769-jedyna-parafia-w-polsce-do-ktorej-podczas-ii-wojny-swiatowej-nie-dotarli-niemcy#.WdPdhZAdRmM.facebook
Czy jest jakiś reportaż o przebiegu akcji? Miało być milion osób, udało się?
niesamowity zbieg okoliczności