Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Przejście na weganizm

Zacznę od tego, co nie chcę by się w tym wątku znalazło :) bo zdążyłam się zorientować że temat żywienia wywołuje tu niemałe kontrowersje, rozłamy, naparzanki itp. nie chcę zaczynać debaty o powodach dla których ktoś nie je mięsa, analizowania czy jest szkodliwym czy też nieszkodliwym dziwactwem, itd. bardziej od ideologii interesuje mnie bardziej praktyczny aspekt tematu :)

sama nie jestem wegetarianką, chociaż mięsa jem niewiele (jak już to zwykle drób). lubię czasem zjeść spaghetti bolognese czy pizzę pepperoni ale generalnie rezygnacja z mięsa nie byłaby dla mnie dużym problemem, a przynajmniej tak mi się wydaje. dużo gorzej z całą resztą produktów pochodzenia zwierzęcego, które (niestety?) po prostu uwielbiam. wprowadziłam kilka miesięcy temu sporo potraw wegańskich do naszego rodzinnego jadłospisu, jemy dużo więcej kasz i warzyw, zwracam też więcej uwagi na skład produktów. czytam blogi wegańskie, artykuły na temat pozytywnego wpływu weganizmu na zdrowie, wszystko jak najbardziej zachęcające ale trudno mi sobie wyobrazić stałą rezygnację z mleka, jajek i serów. zastanawiam się nad czasowym eksperymentem, powiedzmy 2-miesięcznym, z ciekawości jak zareaguje organizm. problem jest taki że nie wiem czy wytrzymam:) dlatego mam pytanie do osób które przestawiły się na taką dietę, czy przestaliście jeść produkty odzwierzęce nagle czy ograniczaliście je stopniowo? są jakieś potrawy które warto jeść w pierwszych tygodniach bo ułatwiają przestawienie się (chodzi mi o coś zbliżonego do zamienników smakowych, niekoniecznie o produkty sojowe:)) a może ktoś próbował weganizmu ale nie wytrzymał? ;) 

aha, wiem że jest stronka zostańwegena30dni, ale jednak chętnie dowiem się więcej.
jeśli to ma znaczenie, tylko ja w domu zmieniałabym jadłospis - mąż jest zatwardziałym mięsożercą, a dzieci póki co zostawiam w spokoju ;)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.