Dziś dotarł GN do domu i we wstępie bardzo ładnie napisał Ks Gancarczyk - podziękował ale przywołał słowa św. Pawła" "Czy jecie, czy pijecie, czy czytacie, czy redagujecie – by sparafrazować myśl apostoła Pawła – wszystko czyńcie na chwałę Bożą." http://gosc.pl/doc/4471734.Drodzy-i-Szanowni-Czytelnicy
BTW - ciekawe czy nadal będzie no 1 rankingu tygodników opinii?
Ciekawe to wszystko. Terlikowski się oburza na fb, Puścikowska prosi na tt, żeby jej pytań w temacie nie zadawać. No i w sumie prawda, że nie podali żadnej konkretnej przyczyny tej zmiany - przynajmniej ja nie znalazłam. Ale mi się ciężko już nie raz czytało gościa. Tylko ciekawe czy ta zmiana przyniesie też zmiany w samym tygodniku.
Serwis Wyborcza.pl opublikował tekst katowickiego dziennikarza, Józefa Krzyka, w którym pisze on o domysłach na temat zdymisjonowania ks. Gancarczyka. - Za zmianami w tygodniku miała również opowiadać się Nuncjatura Apostolska, bo pismo pozwalało sobie na krytykę papieża Franciszka - stwierdza Krzyk. A w innym miejscu: - Metropolita katowicki stara się zachować jednakowy dystans do głównych partii politycznych w Polsce i podobno nie odpowiadało mu mocne zaangażowanie „Gościa” po stronie partii rządzącej.
Ale dlaczego widzicie w tym problem? Ja bardzo, bardzo lubię GN, podziwiam wszystkie osoby, które w nim publikują. Ksiądz Marek - wspaniały człowiek, ale nie wątpię, że jego następca też będzie święty i świetny. Mało kto z nas całe życie pracuje na tej samej posadzie, czemu u Księży miałoby być inaczej?
Ale to tygodnik opini więc czemu za dużo polityki? Czy politycznie zaangazowane czasopisma może mieć tylko lewa strona? Nie rozumiem... Ja bardzo gościa lubiłam jak ma iść teraz w stronę okraka prezentowana przez niektórych czy wręcz w stronę antykatolickiej części sceny politycznej to ja spasuje.
Komentarz
"Czy jecie, czy pijecie, czy czytacie, czy redagujecie – by sparafrazować myśl apostoła Pawła – wszystko czyńcie na chwałę Bożą."
http://gosc.pl/doc/4471734.Drodzy-i-Szanowni-Czytelnicy
BTW - ciekawe czy nadal będzie no 1 rankingu tygodników opinii?
No i w sumie prawda, że nie podali żadnej konkretnej przyczyny tej zmiany - przynajmniej ja nie znalazłam.
Ale mi się ciężko już nie raz czytało gościa. Tylko ciekawe czy ta zmiana przyniesie też zmiany w samym tygodniku.