Ludzie, jak się tutaj poruszać komunikacja miejska? Tzn o bilety mi chodzi, czy są godzinne, czy jednorazowe? Będę korzystać z aplikacji "jak dojade" ale jakie tu są bilety? I czy skm też te same bilety uznaje? Np jak do Sopotu bym jechala.
wróciłam z Sopotu właśnie - na SKM kupowałam bilety przed wejściem w automatach do biletów i one są ważne od razu , na najbliższą skmkę ; tłumaczono mi , że jeśli kupiłabym w kiosku bilety to muszę skasować przed wejściem do SKM - są kasowniki prze wejściem na peron
W Trojmiescie jest trzech niezależnych przewoźników ZKM Gdynia, ZTM Gdańsk , SKM Trójmiasto.
Każdy ma swoje bilety, których nie można stosować zamiennie. Wyjątkiem jest teren Sopotu, który nie ma własnej komunikacji. Można też kupić łączone, tzw. mertopolitalne, które są ciut droższe ale obowiązują u wszystkich przewoźników. Tutaj masz info z gdyńskiej strony,
Analogicznie możesz poszukać innych przewoźników. Jakdojade pokazuje chyba tylko podstawowy bilet, nie szuka tańszych czy wygodniejszych opcji.
Z Gdańska do Sopotu najkorzystniej wychodzi bilet miejski SKM - obowiazuje do wszystkich stacji w Gdańsku i Sopocie lub do wszystkich stacji w Gdyni i Sopocie.
W pojazdach ZKM Gdynia dzieci do 31 grudnia roku, w którym ukończyły lat 7 jeżdżą za darmo. W razie kontroli dka potwierdzenia wieku trzeba okazać paszport, dowód osobisty lub akt urodzenia dziecka.
W SKM dowiedz się koniecznie czy nadal mają bilety Rodzinne strefowe. Powinny być dla Was bardzo korzystne jesli jeździsz z większą liczba dzieci. Ale nie wiem czy nadal są i po ile.
my bywamy tam regularnie na szkółce. Jest drogo. Do poplywania sportowego mało miejsca i za ciepła woda ale do zabawy spoko. Dużo atrakcji dla małych i większych dzieci. We wakacje dostępne są tez prawdopodobnie zewnętrzne zabawki.
Sopocki aquapark jest fajny ale na ratowników rzeczywiście za bardzo bym nie liczyła. Więc nie wiem czy jedna osoba dorosła z większą ilością dzieci wystarczy dla zapewnienia bezpieczeństwa. Chyba że większość pływających to bez problemu. Jest też zupełnie płytki brodzik ze zjezdzalniami itp. dla maluszków i teren z atrakcjami na zewnątrz latem (powinien być teraz otwarty). Ogólnie lubimy. Na minus: dużo ludzi w popularnych terminach, windowanie cen w sezonie i w dni wolne, kilka par przetartych kąpielówek na dużej zjeżdżalni.
Szukam noclegu dla naszej bandy w Gdańsku, Sopocie lub podobnej lokalizacji, możecie coś polecić? Miejsca na jakieś 9 osób i dość swobodny dostęp do dworu/łazienki?
Komentarz
tyle spraktykowałam
na stronie mają dużo informacji
We wakacje dostępne są tez prawdopodobnie zewnętrzne zabawki.