Od niedawna jesteśmy z mężem posiadaczami drugiego mieszkania, które zamierzamy wynająć. Wiemy że warto wynajmować na zasadzie najmu okazjonalnego z umową podpisaną u notariusza, ale czy o czymś jeszcze powinniśmy koniecznie wiedzieć? Może ktoś ma jakieś złote rady? Przestrogi? Będę wdzięczna za każdy komentarz
Komentarz
A przepraszam byli jedni co nie zakłócali porządku, zachowywali się nomalnie i nie robili syfu. Tylko pieniędzy nie mieli i ciągle z opłatami zalegali... Wynajem rodzinie ( własnej) też był traumatyczny i prawie za darmo.
Rzeczywiście przepisanie mediów jest ważne , bo wtedy lokatorzy nie zostawią nas z długami.
1 Dają mi co miesiąc kwotę za wynajem + stałą kwotę na rachunki.
2 Płacę rachunki (gaz, prąd, media)
3 Co 3 miesiące pokazuję im rachunki i dowody wpłat i rozliczam się z nimi (jesli mają nadpłatę, to oddaje im kasę, jeśli nie - to oni oddają nam).
Działa to bardzo dobrze.
No właśnie, zastanówmy się. Pewnie bym zostawił, bo lubię mieć dużo rachunków za gaz. MSPANC.
Znam taka rodzinę, która kupuje w pewnym dużym mieśecie mieszkania z nieuregulowaną syt prawną, np wielu spadkobierców, obciążona hipoteka. Kupują małe mieszkanka w centrum i wynajmują i jest to dobry pomysł.
Dziwią.mnie aż tak złe.doświadczenia przy wynajmie.
Nie chcę kruszyć o to kopii, każdy niech robi co chce. Kiedyś płaciło się według prognoz z rozliczeniem raz na pół roku, wtedy hipotetycznie lokator mógł zużyć więcej gazu i się wyprowadzić. Natomiast przy podawaniu odczytów przez internet i płatnościach miesięcznych ten problem przestał istnieć. Pomijam fakt, że mówimy o kwotach na poziomie 20-30 zł miesięcznie.
Jak nie masz innych kosztów to opłaca się wziąć ten niższy podatek (8%?) i wtedy płacisz od całej kwoty, którą otrzymujesz.
Fakt, trzeba sobie samemu przemyśleć, ale warto wiedzieć, że można przepisać na lokatorów.