A jak przebywałam w KRK to miałam do ks. Trytka iść na Mszę, jako że była to najbliższa Msza Trydencka, parę minut spacerem. Ale że byla dość wcześnie to sie nie wyrobilismy i poszliśmy na indult. Do FSSPX miałam za daleko. Ekumenizm tradycjonalistyczny:)
Wentylatora nie mogę namierzyć, ale autora wpisu jak się okazuje, jak najbardziej znam Jest naprawdę wysoki i masakra była jak niósł krzyż na pielgrzymce bo nadawał tempo niesamowite
A swoją drogą, ale się chłopak ... wyrobił (?) pamiętam go jako ucznia...
@Maciek_bs A mnie ciekawi odpowiedź na pytanie czy sedewakantyści są katolikami? Oni sami uważają nas za "religię SWII" a siebie za jedynych prawdziwych katolików. Oczywiście, że w czasie konklawe wszyscy jesteśmy sedewakantystami, ale czy to oznacza, że w tym okresie możemy swobodnie wyspowiadać się u ks. Trytka i przyjąć Komunię Św z Jego rąk?
> w czasie konklawe wszyscy jesteśmy sedewakantystami
To nie jest prawdziwe twierdzenie. Jesteśmy katolikami w okresie wakatu na Stolicy Piotrowej. Kiedy papież zostanie wybrany, uznajemy go za Piotra i przyjmujemy jego władzę.
Sedewakantyści natomiast roszczą sobie prawo do oceny, który papież jest prawdziwy, a który nie. Stawiają siebie samych nad Wikariuszem Chrystusa. Nie mogą zatem należeć do Kościoła, w którym panuje ustrój hierarchiczny i nad papieżem jest tylko Trójca Święta. Są zatem schizmatykami, którzy pozostają bliscy katolikom, ale odmawiają z nami jedności.
Choć kościół parafialny jest pewnie w odległości kilku kilometrów, albo bliżej. To pokazuje działania szatana - tak skołować człowieka, aby swoim własnym umysłem odcinał się od źródeł łaski. Co więcej - aby był przy tym przekonany, że jest to przejaw wiary w najdoskonalszej postaci.
Ja tak nie uwazam Oni są poprostu wierni temu w co wierzą, I korzystają z opcji" sytuacja nadzwyczajna" Coś jak stan wojny Czy dostają z tego tytułu laski to Bóg jeden wie
Nie ma żadnej sytuacji nadzwyczajnej, ktoś ich oszukał. Zachowują się jak ludzie, którzy przestali wychodzić z domu, bo usłyszeli plotki, że ziemia jest skażona po katastrofie nuklearnej. A tymczasem...
Myślę, że trzeba uważać na fałszywych proroków, którzy chcą sobie zorganizować obok Kościoła miejsce dla najbardziej pobożnych i gorliwych. Jeżeli odrzucają Piotra, to powinna zapalić się czerwona lampka, że ci ludzie nie są prowadzeni przez Ducha Świętego.
Komentarz
Ekumenizm tradycjonalistyczny:)
Jest naprawdę wysoki i masakra była jak niósł krzyż na pielgrzymce bo nadawał tempo niesamowite
A swoją drogą, ale się chłopak ... wyrobił (?)
pamiętam go jako ucznia...
A mnie ciekawi odpowiedź na pytanie czy sedewakantyści są katolikami?
Oni sami uważają nas za "religię SWII" a siebie za jedynych prawdziwych katolików.
Oczywiście, że w czasie konklawe wszyscy jesteśmy sedewakantystami, ale czy to oznacza, że w tym okresie możemy swobodnie wyspowiadać się u ks. Trytka i przyjąć Komunię Św z Jego rąk?
To nie jest prawdziwe twierdzenie. Jesteśmy katolikami w okresie wakatu na Stolicy Piotrowej. Kiedy papież zostanie wybrany, uznajemy go za Piotra i przyjmujemy jego władzę.
Sedewakantyści natomiast roszczą sobie prawo do oceny, który papież jest prawdziwy, a który nie. Stawiają siebie samych nad Wikariuszem Chrystusa. Nie mogą zatem należeć do Kościoła, w którym panuje ustrój hierarchiczny i nad papieżem jest tylko Trójca Święta. Są zatem schizmatykami, którzy pozostają bliscy katolikom, ale odmawiają z nami jedności.
Bardzo pobozni ale nie mają gdzie chodzić na Mszę Świętą ..
Choć kościół parafialny jest pewnie w odległości kilku kilometrów, albo bliżej. To pokazuje działania szatana - tak skołować człowieka, aby swoim własnym umysłem odcinał się od źródeł łaski. Co więcej - aby był przy tym przekonany, że jest to przejaw wiary w najdoskonalszej postaci.
Oni są poprostu wierni temu w co wierzą,
I korzystają z opcji" sytuacja nadzwyczajna"
Coś jak stan wojny
Czy dostają z tego tytułu laski to Bóg jeden wie
Ja zbyt prosta kobieta jestem i nie szukam wrażeń duchowych