Poszukuję gotowych zamienników normalnego jedzenia do zapakowania do śniadaniówki (ale nie tylko) dla wojującej nastolatki tak by:
- nie zawierały pszenicy, a jeszcze lepiej glutenu
- nie zawierały cukrów prostych, sacharozy, syropu glukozowo fruktozowego, suszonych owoców, miodu itd.
- nie zawierało nadmiaru chemii
- nie było drogo (mile widziane Biedronki i inne sieciówki)
Od razu mówię, że mam totalny deficyt czasu, a nastolatka uraz do zdrowej żywności (zostało po poprzedniej diecie), więc pracochłonne dania z efektem "W zasadzie daje się zjeść" odpadają.
Można kupić jakieś zamienniki słodyczy czy słodkich smarowideł do chleba? Makarony fajne są w Biedrze. A tortille bezgluty?
Komentarz
Wywalamy zwłaszcza te proste. A ze złożonych mamy wyrzucić białe mąki i każdą pszenicę. Orzechy mogą być. Ze słodzików pewnie ksylitol i koledzy. Miód nie. Daktyle nie. Banany, winogrona i inne owoce z dużą ilością glukozy bardzo ograniczyć. Lepiej wyrzucić laktozę, ale bez spiny.
Mamy mikser, blender.
Córka chora i tuż przed egzaminami ósmoklasisty. Ledwo żyje i mimo chęci do kuchni, nie ma za wiele sił na dodatkowe pieszczoty. A do tego jest załamana kolejnymi ograniczeniami.
Ja bym poszła w prostotę, to w sumie tylko jeden z kilku posiłków w ciągu dnia.
Batonów bez cukru w masowym obiegu nie ma, coś mi mignęło na badapak, ale one mają miód albo syrop klonowy bądź syrop ryżowy, niektóre tylko daktyle i pozostałe bakalie i w te bym celowała.
W lidlu widziałam zbożowe serduszka, tanie to było, ale czy gluten był nie pamiętam.
tylko te dałoby się jakoś wybronić
Maliny, twarozek/jogurt i opcjonalnie platki owsiane.
Borówki, twarozek/jogurt i opcjonalnie platki owsiane.
Mango w kawałeczki , najlepiej dojrzałe i jogurt/twarożek i opcjonalnie platki.
Banan, mango, jogurt zmiksować i wypić.
Ciasteczka bananowe, płatki, banan i pieczemy.
Muffinki: pokroic szynke, szpinak, papryke, co tam się lubi, do foremek i zalać jajami. Upiec, pychota.
Można z muffinami wymyślać, a wymyślać.
Chleb może?
To kanapka, ale taka na wypasie, dużo dodatków, które może i zieleniny.
Jest dziś sporo możliwości, niestety tanio - nie wychodzi