Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

zagadka z wiejską śmietanką

mam mleko od rolnika. Zbieram śmietankę. Jak wlewam do słoika i potrząsam to robi się masło. Ale jak miksuje to nie robi się bita śmietana ani masło....czemu??????? Ktoś może zna odpowiedź?
«1

Komentarz

  • to już któraś śmietanka....
  • edytowano 18 czerwiec
    Nie robi się bita śmietana bo śmietanka "prosto od krowy" nie jest poddana procesowi homogenizacji tak jak mleko i śmietanka "kupna"
  • tylko że dwa razy zrobiłam. a miałam z tego samego gospodarstwa....
  • Może coś nie tak z mikserem? Na pewno ubijak się kręci wokół własnej osi?
    Albo nie dość schłodzona. 
  • no schłodzona że hej :) 
    tak wokół własnej i wókól miski. kupię sklepową śmietankę i jeszcze sprawdze mikser. @nowa Ty masz doświadczenie. Masz jakiś pomysł?
  • @Katarzyna, wiesz jak się obchodzić z prawdziwą smietanka?
  • Z wiejskiej śmietanki tak samo ubija się  bita śmietana,  homogenizacja nie ma nic do rzeczy @AleksandraB. Już szybciej mogłaby przeszkadzać w zrobieniu masła bo tłuszcz jest bardziej rozdrobniony. @awia, skoro Twoja  śmietanka była schłodzona i w słoiku masło wychodzi, to jedyne co mi przychodzi do głowy to zbyt słabe obroty miksera albo za krótko. Na masło to u nas długo mikser chodzi, ile minut dokładnie nie mam pojęcia, bo włączam i sobie idę, ale myślę,  że 5 - 10 min.
    Podziękowali 3nowa Agnicha madzikg
  • @Bambidu a robisz na najwyższych?
  • Ja widzę wyraźnie, że z homogenizowanej łatwiej robi się bita śmietana a z takiej "od krowy" trudniej bo zaraz mam masło.
  • Tak, na najwyzszych.
    Podziękowali 1nowa
  • @Bambidu dzięki za odpowiedź  , już  drugi  raz nie będę  pisać  tego samego zimna śmietana i najwyższe obroty 
    Podziękowali 1Agnicha
  • @awia wg mnie to jest loteria z tą śmietanką od krowy, i wydaje mi się że to zależy od tłustości mleka w danym dniu i dokładności pozbierania tej śmietanki. jeżeli pozbierasz mniej dokładnie to ma ona mniej procent tłuszczu i się nie ubije, czasem krowa ma też mleko mniej tłuste bo np. więcej wody wypiła, mniej zjadła, albo dostała leki albo są różne albo :) i wtedy ani masło ani śmeitanka nie wyjdzie

    w tych kupnych zawsze jest ten sam procent bo go badają, a w tych domowych różnie bywa

    mój ojciec ma różne krowy z jednej z mleka możesz zrobić i śmietankę i masło a z drgiej nie zrobisz nic, bo ma takie wodniste mleko, jak się je zmiesza to jest ok.

    także mogłaś raz dostać inne mleko a raz inne
    Podziękowali 4awia nowa Katarzyna Agax4
  • dziękuję @uJa!!!!
  • uJa tyż  prawda , takie swojskie  mleko ma codziennie  inny skład,  no i każda krowa/koza daje trochę  inne  mleko na tej samej  paszy 
    Podziękowali 1awia
  • AleksandraB powiedział(a):
    Ja widzę wyraźnie, że z homogenizowanej łatwiej robi się bita śmietana a z takiej "od krowy" trudniej bo zaraz mam masło.
    To się akurat zgadza, bo w homogenizowanej to rozdrobnione masło dłużej musi się zbierać.
    Ale @awia nie może zrobić ani bitej śmietany, ani masła.
    My kupujemy co tydzień mleko na wsi. I rzeczywiście zimą jest mniej tłuste, tzn. mniej śmietanki się zbiera. Teraz śmietanki jest bardzo dużo. Ale masło wychodzi zawsze, tylko mniej lub więcej (różnica nawet dwukrotna). A jak trochę mniej dokładnie zbiorę, z większą ilością mleka, to po prostu mam więcej maślanki.


    Podziękowali 1awia
  • edytowano 18 czerwiec
    Ja mam sposób autorski na wiejską śmietankę. Jak się nie ubija, to dosypuję "Śnieżkę" i się ubija. Wiem, że średnio zdrowy sposób. Ale za to jaki skuteczny. Niezawodny, rzekłabym...
    Podziękowali 2nowa Hope
  • niezawodny.... :) tylko mi zależy na maśle a potrząsanie słoików mnie wykańcza psychicznie ;)
  • tym bardziej że nabyłam mikser który miał zrobić to za mnie  :#
  • awia powiedział(a):
    niezawodny.... :) tylko mi zależy na maśle a potrząsanie słoików mnie wykańcza psychicznie ;)

    awia powiedział(a):
    tym bardziej że nabyłam mikser który miał zrobić to za mnie  :#
    Maslo  to wolne obroty i bardzo  pilnować  trzeba bo jak rozbije się  takie małe  grudki to się  nie da potem ubić  masła 
    Podziękowali 1awia
  • Co to znaczy nie da sie ubić? Zawsze robimy na max obrotach.
    @awia jezeli kupiłaś TEN mikser ;) , to nie ma zmiłuj, musi masło zrobić.
  • Ubijając ciepłą śmietanę zrobi się masło 
    Zimną śmietanę zrobi się bita śmietana 
  • Ale zadziwijace to jest... mleko od krowy rzeczywiscie bywa wodniste mniej tłuste a ... kobiece?
    Przepraszam ale sama zauwazylam zaleznosc jak sie w koncu po cesarce najadlam.dziecko zjadlo i spalo. Pptwm tez bywalo tak. Dobrze najadlam sie i dziecie spokojne
  • No popatrz zawsze myslalam, że bita śmietana jest pierwszym etapem do zrobienia masla. Mozna to ominąć? Zawsze ubijam zimne.
  • Informacja o tym, że mleko kobiety może być chude jest najpilniej strzeżoną tajemnicą laktacyjnych terrorystów ;)
    Podziękowali 2awia Agnicha
  • Masło robię z kwaśnej śmietany. Nie robi się bita. Wytrącają się grudki masła.
    Podziękowali 1nowa
  • Ale maslo potem też kwaśne w smaku.
  • edytowano 18 czerwiec
    Agnicha powiedział(a):
    Ale zadziwijace to jest... mleko od krowy rzeczywiscie bywa wodniste mniej tłuste a ... kobiece?
    Przepraszam ale sama zauwazylam zaleznosc jak sie w koncu po cesarce najadlam.dziecko zjadlo i spalo. Pptwm tez bywalo tak. Dobrze najadlam sie i dziecie spokojne
    Małgosię karmiłam sciąganym, dużo mroziłam. Bywało z dużą warstwą tłuszczu, bywało z mniejszą. Zawsze z jakąś. ;)
    E: U mnie większa korelację widziałam z poziomem stresu niż z jedzeniem, ale ja jestem gruba.
  • @Bambidu niestety nie ten  ;) mąż znalazł gastronomiczny z wielką misą. @stasia1 już wytrzęsłam dziś masło.....z 2,7l śmietanki (dzieci wspomogły ;) ) ale za parę dni spróbuje z ciepłej.
  • @Katarzyna o i spróbuje też z kwaśnej!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.