Jakie stosujecie skuteczne środki odstraszające komary?
Od pewnego czasu jest u nas inwazja. Między blokami jeszcze można pospacerować, ale moje ulubione ścieżki spacerowe obok lasu są nie do przejścia. Nawet na rowerze nie sposób przejechać. Dzieci narzekają na bąble po ugryzieniach. W mieszkaniu na szczęście mamy moskitiery to spokój.
Komentarz
a druga rzecz to co roku jak się zaczyna ten komarowy sezon zaczynam pić codziennie przez kilka dni wapno - to mi trochę pomaga, reakcja na ugryzienia jest troszkę mniej dotkliwa
można zrobić taki swój odstraszac nie tylko na komary ale i na kleszcze - permetryna, olej do smazenia jakis/jakiś płyn do mycia/szampon/żel pod prysznic/mydło w płynie- cokolwiek (olej i ten płyn "przytrzymują" na ciele i ubraniu olejki eteryczne) do tego olejek z geranium/antymoskito/lawenda/mięta zapach ma odstraszac A jak już wlezie na człowieka ten robal to permetryna ma co zabić- zwłaszcza kleszcze. do atomizer i siu.
próbowałam z olejkiem waniliowym wczoraj, może i komary odstrasza ale psikany w ciągu dnia przyciąga osy A komary teraz cały dzień latają. będę wzmacniać swoje mikstury jakimiś nowymi zapachami bo tego tyle lata tałatajstwa że trzeba jakoś je mocniej odstraszac
Nic mnie nie zdziwi
Do domu kupiliśmy spiralę na komary, która dymi, narazie pomaga.
W Polsce jeszcze te zwierzęta nie mają praw.
Testowałam przez 2 lata z rzędu, w miejscach z obfitością komarów. Bez zarzutu. Niestety, nie bardzo wiem, jak działa na alergików poza mną, ja nie miałam problemow
To to
https://allegro.pl/oferta/srodek-na-komary-i-kleszcze-deet-25-ultrathon-3m-7400491758