To może na początek jeden z naszych hitów - zapiekanka z tortellini. (U nas rządzą obiady co najmniej szybkie a często ekspresowe, stąd używam chętnie półproduktów).
Ugotować tortellini (u nas 2 paczki na obiad), podsmażyć pieczarki, ale takie w czwórki, lepiej smakują większe kawałki. Śmietanę 18-tkę rozmieszać z 3 łyżkami przecieru pomidorowego, doprawić (sól, pieprz, słodka papryka, może być oregano). Ugotowane pierożki wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z masą śmietanową i pieczarkami. Pomiędzy powtykać poszarpane lub pokrojone kawałki mozzarelli, z wierzchu posypać parmezanem lub innym ostrym serem. Do piekarnika na 160-180 st. na około 15 minut. Ja włączam tylko dół, bo nie chce mi się bawić w posypywanie parmezanem po wstępnym zapieczeniu.
Najlepiej smakuje prosto z piekarnika, ale zdarza mi się zrobić podwójną porcję i odgrzewać kolejnego dnia, nie jest już takie dobre, ale da się zjeść.
W opcji mięsnej, można dodać podsmażonego w kostkę kurczaka. u nas mąż czasem sobie dorabia
Pyszne, sprawdzi się na co dzień i dla gości. U mnie wszyscy się tą zapiekanką zachwycają.
Zapiekane ziemniaki Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry i podgotować(połowę czasu co zwykle). Przygotować w tym czasie zalewe, ja zwykle mieszam coś w stylu: krojone suszone pomidory, fasola czerwona z puszki, papryka krojona, cebul w piórkach , czosnek. Posolic, dodać trochę oleju. Podgotowane ziemniaki omascic zalewa, włożyć do pieca do miękkości kartofli (ok 30minut?)
Potwierdza to, co mówi malagala. Namaczam ciecierzycę wieczorem, następnego dnia po pracy wlaczam gaz i gotuje, w tym czasie obieram i kroje cebule czosnek itp. Robie curry z ciecierzycy często, moi pdzepadają. Mleczko kokosowe rzadko dodaje bo drogie - tylko łyżka śmietany na koniec. Często używamy czerwonej soczewicy do zagęszczania sosów warzywnych.
Makaron z zielonym warzywem - może być ze szpinakiem, albo z brokułami, albo z cukinią. Wstawić wodę na makaron, w trakcie gotowania makaronu spokojnie zrobimy sos. Sporo cebuli i czosnku podsmażyć, posolić, dodać warzywo "wiodące", poddusić tyle ile wymaga do miękkości, doprawić gałką muszkatołową, na końcu zabielić, na chudo wystarczy kilka łyżek mleka albo śmietany, na tłusto wiadomo czasem jak nic nie mam, dodaję 1-2 łyżki serka Almette np ziołowego. Jak z brokułami, siekam drobno środek łodygi i wszystkie grubsze gałązki, pod koniec duszenia dodaję różyczki.
@Aneczka08 niestety nie powiem ile czasu, nigdy nie sprawdzam.. Zazwyczaj jak wychodze z pracy to dzwonie do syna żeby włączył gaz pod garnkiem. Albo w domu robię to jako pierwszą rzecz po wejściu, potem dopiero rozbieram się, ogarnia i ide do kuchni. Warzywa dodaje do nie calkiem ugotowane ciecierzycy i one sobie razem w garnku dochodzą Jeśli smak mi nie podchodzi, to znaczy ze trzeba dodać kawałek masła
Pieczone warzywa - w grubą kostkę dynię, ziemniaki, marchew, pietruszkę, cebulę, czasami seler. Wszystko wymieszać dokładnie na blasze z piekarnika z 1-2 łyżkami oleju, posolić, można doprawić lekko papryką wędzoną, kuminem, na szybko nieraz biorę przyprawę grillową, nieraz sól pieprz i majeranek.
Placuszki z marchewki. Ścieram 5-6 marchewek na grubej tarce, przygotowuję ciasto jak na naleśniki, dość gęste, dodaję trochę soli, wrzucam marchewkę. Smażę małe placuszki do mocno rumianego koloru, jak dobra patelnia można bez tłuszczu, ale smaczniejsze oczywiście na oleju. Dla nas koniecznie z sosem czosnkowym - duży kubek jogurtu + 2 łyżki majonezu + 1-2 ząbki czosnku (rozgnieciony z solą). Sos robię jeszcze przed smażeniem placków, żeby przeszedł czosnkiem
Można je zrobić z cukini, ale trzeba ją trochę odsączyć na sicie
Nie obsmażam. Im lepiej odcisne, tym mniej się rozwala. Dodaje na samym końcu, tyloo żeby się zagrzał. Można też zrobić marynate z jogurtu z przyprawami orientalnymi, marybiwac paneer i warzywa. Potem krótko piec w najwyższej możliwej temperaturze.
Ostatnio odkryłam sadzone na wodzie. Robi się jak sadzone, tylko zamiast tłuszczu wlewa się centymetr wody. W snaku jak w koszulkach, ale dużo łatwiej zrobić.pasują mi do warzyw pieczonych lub parowanych albo zamiast kotleta a już zupełnie po bandzie to tzw. smutny kotlet, czyli Wy jecie schabowe, a mąż jajo pomieszane z bułka i przyprawami.
Curry jest spoko, można odłożyć porcje mężowi, a na koniec dodać mała puszkę cieciorki gotowej,tylkko żeby się zagrzała.
Komentarz
duuuzo pomysłów
https://youtu.be/fp6p4jcc67c
Czosnek+imbir+przyprawy (używam zwykle coś z tego: kmin rzymski, kurkuma, garam masala, papryka słodka, ostra, kolendra, gorczyca, gałka muszkatołową, cynamon, bazylia tajska, mięta)
Baklazan/dynia/batat
Cebula
Pomidory/passata
Soczewica/cieciorka/Ser paneer
Ew. szpinak/jarmuz/baklazan/papryka świeża
Mleczko kokoswoe/smietanka
Do tego ryz
Pol godziny, chyba że ktoś sam robi paneer albo gotuję cieciorke
E: podsmażamy imbir z czosnkiem, kilkanaście sekund, dodajemy cebulę, jak się zeszkli jak zwykły jednogarnkowiec dalej.
Kopytka z sosem pieczarkowym
Kotlety ziemniaczane lub ruskie z sosem pieczarkowym lub innym wg gustu.
Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry i podgotować(połowę czasu co zwykle). Przygotować w tym czasie zalewe, ja zwykle mieszam coś w stylu: krojone suszone pomidory, fasola czerwona z puszki, papryka krojona, cebul w piórkach , czosnek. Posolic, dodać trochę oleju. Podgotowane ziemniaki omascic zalewa, włożyć do pieca do miękkości kartofli (ok 30minut?)
Namaczam ciecierzycę wieczorem, następnego dnia po pracy wlaczam gaz i gotuje, w tym czasie obieram i kroje cebule czosnek itp.
Robie curry z ciecierzycy często, moi pdzepadają.
Mleczko kokosowe rzadko dodaje bo drogie - tylko łyżka śmietany na koniec.
Często używamy czerwonej soczewicy do zagęszczania sosów warzywnych.
To traktuje jako przepis bazowy.
Dodaje gotową mieszankę curry, czosnek papryke w proszku - i dodaje takie warzywa jakie mam.
Jeśli smak mi nie podchodzi, to znaczy ze trzeba dodać kawałek masła
Można je zrobić z cukini, ale trzeba ją trochę odsączyć na sicie
Można też zrobić marynate z jogurtu z przyprawami orientalnymi, marybiwac paneer i warzywa. Potem krótko piec w najwyższej możliwej temperaturze.
Ale fuczki to może być nowe ulubione danie mojej rodziny
Curry jest spoko, można odłożyć porcje mężowi, a na koniec dodać mała puszkę cieciorki gotowej,tylkko żeby się zagrzała.