Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

OBIADY BEZ MIĘSA

@katarzynamarta2
@Polly

I inni
Chętnie skorzystam
Jemy dużo warzyw, ale nieraz mięso ziemniaki i surówka to najszybszy obiad.
Może będziemy się tu nawzajem inspirować?
Podziękowali 1Hope
«1345

Komentarz

  • Polecam kanał na yt Healthy Omnomnom
    duuuzo pomysłów 
    https://youtu.be/fp6p4jcc67c
    Podziękowali 2Hope ola_g
  • To może na początek jeden z naszych hitów - zapiekanka z tortellini. (U nas rządzą obiady co najmniej szybkie a często ekspresowe, stąd używam chętnie półproduktów).

    Ugotować tortellini (u nas 2 paczki na obiad), podsmażyć pieczarki, ale takie w czwórki, lepiej smakują większe kawałki. Śmietanę 18-tkę rozmieszać z 3 łyżkami przecieru pomidorowego, doprawić (sól, pieprz, słodka papryka, może być oregano). Ugotowane pierożki wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z masą śmietanową i pieczarkami. Pomiędzy powtykać poszarpane lub pokrojone kawałki mozzarelli, z wierzchu posypać  parmezanem lub innym ostrym serem. Do piekarnika na 160-180 st. na około 15 minut. Ja włączam tylko dół, bo nie chce mi się bawić w posypywanie parmezanem po wstępnym zapieczeniu.
    Najlepiej smakuje prosto z piekarnika, ale zdarza mi się zrobić podwójną porcję i odgrzewać kolejnego dnia, nie jest już takie dobre, ale da się zjeść.
    W opcji mięsnej, można dodać podsmażonego w kostkę kurczaka. u nas mąż czasem sobie dorabia ;)
    Pyszne, sprawdzi się na co dzień i dla gości. U mnie wszyscy się tą zapiekanką zachwycają.
    Podziękowali 3paulaarose ola_g mamaw
  • edytowano 3 styczeń
    Wszelkie jednogarnkowe dania orientalne, z następujących składników 
    Czosnek+imbir+przyprawy (używam zwykle coś z tego: kmin rzymski, kurkuma, garam masala, papryka słodka, ostra, kolendra, gorczyca, gałka muszkatołową, cynamon, bazylia tajska, mięta) 
    Baklazan/dynia/batat
    Cebula
    Pomidory/passata
    Soczewica/cieciorka/Ser paneer
    Ew. szpinak/jarmuz/baklazan/papryka świeża 
    Mleczko kokoswoe/smietanka

    Do tego ryz
    Pol godziny, chyba że ktoś sam robi paneer albo gotuję cieciorke

    E: podsmażamy imbir z czosnkiem, kilkanaście sekund, dodajemy cebulę, jak się zeszkli jak zwykły jednogarnkowiec dalej. 
    Podziękowali 2ola_g Karolinka
  • Kaszotto z pęczaku ze szpinakiem plus warzywa jakie mamy cebula, pieczarki, marchew papryka czosnek. Moi b lubią. Doprawiamy zielona czubryca 

    Kopytka z sosem pieczarkowym

    Kotlety ziemniaczane lub ruskie z sosem pieczarkowym lub innym wg gustu. 
  • Zapiekane ziemniaki
    Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry i podgotować(połowę czasu co zwykle). Przygotować w tym czasie zalewe, ja zwykle mieszam  coś w stylu: krojone suszone pomidory, fasola czerwona z puszki, papryka krojona, cebul w piórkach , czosnek. Posolic, dodać trochę oleju. Podgotowane ziemniaki omascic zalewa, włożyć do pieca do miękkości kartofli (ok 30minut?)

    Podziękowali 1ola_g
  • Ja kroje ziemniaki papryce cebulę cukinię czosnek daje trochę oleju na wierzch i 45 min bez podgotowywania
    Podziękowali 1malagala
  • @blaekie chodź tu specjalistko od bezmiesnych :)
    Podziękowali 1blaekie
  • O, spróbuje tak. Mnie niedopieczone kartofle prześladują w snach

  • Potwierdza to,  co mówi malagala. 
    Namaczam ciecierzycę wieczorem,  następnego dnia po pracy wlaczam gaz i gotuje,  w tym czasie obieram i kroje cebule czosnek itp. 
    Robie curry z ciecierzycy często,  moi pdzepadają. 
    Mleczko kokosowe rzadko dodaje bo drogie - tylko łyżka śmietany na koniec. 
    Często używamy czerwonej soczewicy do zagęszczania sosów warzywnych. 
    Podziękowali 1Aneczka08
  • Ile gotujesz te ciecierzycę @Ojejuju
    Podziękowali 1Ojejuju
  • I co do niej jeszcze dajesz?
  • malagala powiedział(a):
    O, spróbuje tak. Mnie niedopieczone kartofle prześladują w snach

    To piecz godzinę albo sprawdź czy miekkie
  • https://www.kwestiasmaku.com/przepis/curry-z-ciecierzycy
    To traktuje jako przepis bazowy. 
    Dodaje gotową mieszankę curry,  czosnek papryke w proszku - i dodaje takie warzywa jakie mam. 
  • Dynie,  cukinię,  mroźoną fasolkę szparagową,  papryke,  startą marchewkę
    Podziękowali 2Aneczka08 ola_g
  • Curry nie mogę ze względu na salicylany ale sobie jakoś zmodyfikuje
  • Makaron z zielonym warzywem - może być ze szpinakiem, albo z brokułami, albo z cukinią. Wstawić wodę na makaron, w trakcie gotowania makaronu spokojnie zrobimy sos. Sporo cebuli i czosnku podsmażyć, posolić, dodać warzywo "wiodące", poddusić tyle ile wymaga do miękkości, doprawić gałką muszkatołową, na końcu zabielić, na chudo wystarczy kilka łyżek mleka albo śmietany, na tłusto wiadomo ;) czasem jak nic nie mam, dodaję 1-2 łyżki serka Almette np ziołowego. Jak z brokułami, siekam drobno środek łodygi i wszystkie grubsze gałązki, pod koniec duszenia dodaję różyczki.
  • @Aneczka08 niestety nie powiem ile czasu,  nigdy nie sprawdzam.. Zazwyczaj jak wychodze z pracy to dzwonie do syna żeby  włączył gaz pod garnkiem. Albo w domu robię to jako pierwszą rzecz po wejściu,  potem dopiero rozbieram się,  ogarnia i ide do kuchni. Warzywa dodaje do nie calkiem ugotowane ciecierzycy i one sobie razem w garnku dochodzą  
    Jeśli smak mi nie podchodzi,  to znaczy ze trzeba dodać kawałek masła  ;)
    Podziękowali 2Aneczka08 ola_g
  • U nas odpadają strączkowe z tego samego powodu, co mięso - źródło puryn, niewskazanych w dnie moczanowej.
  • Pieczone warzywa - w grubą kostkę dynię, ziemniaki, marchew, pietruszkę, cebulę, czasami seler. Wszystko wymieszać dokładnie na blasze z piekarnika z 1-2 łyżkami oleju, posolić, można doprawić lekko papryką wędzoną, kuminem, na szybko nieraz biorę przyprawę grillową, nieraz sól pieprz i majeranek.
  • To może ten ser paneer? Jest mega łatwy do zrobienia 
  • edytowano 3 styczeń
    Placuszki z marchewki. Ścieram 5-6 marchewek na grubej tarce, przygotowuję ciasto jak na naleśniki, dość gęste, dodaję trochę soli, wrzucam marchewkę. Smażę małe placuszki do mocno rumianego koloru, jak dobra patelnia można bez tłuszczu, ale smaczniejsze oczywiście na oleju. Dla nas koniecznie z sosem czosnkowym - duży kubek jogurtu + 2 łyżki majonezu + 1-2 ząbki czosnku (rozgnieciony z solą). Sos robię jeszcze przed smażeniem placków, żeby przeszedł czosnkiem

    Można je zrobić z cukini, ale trzeba ją trochę odsączyć na sicie
    Podziękowali 1malagala
  • Curry pyszne jest też z ziemniakami, kalafiorem
  • malagala powiedział(a):
    To może ten ser paneer? Jest mega łatwy do zrobienia 
    U Olgi smile wygląda banalnie, a jak go dodajesz do curry to się rozpada czy go jakoś obsmażasz?
  • Nie obsmażam. Im lepiej odcisne, tym mniej się rozwala. Dodaje na samym końcu, tyloo żeby się zagrzał. 
    Można też zrobić marynate z jogurtu z przyprawami orientalnymi, marybiwac paneer i warzywa. Potem krótko piec w najwyższej możliwej temperaturze. 
    Podziękowali 1ola_g
  • Syrniczki i fuczki :)

    U nas większość zup bez mięsa.
    Podziękowali 1ola_g
  • A, ta marynatą to nie za długo, maks parę godzin, za długo trzymana niesmacznie wychodzi. Piecze się z marynatą 
  • @ola_g a co możecie białkowego jeść? Bo mi zawsze obiad krąży wokół białka 
  • Syrniczki jadłam, to nie moja bajka ;) 
    Ale fuczki to może być nowe ulubione danie mojej rodziny B) 
  • edytowano 3 styczeń
    Wszelkie sery, twarogi, jajka. Odpadają strączkowe i mięso. Ale dzieci i ja możemy je jeść, więc muszę tak kombinować, żeby nikt nie był poszkodowany
  • Ostatnio odkryłam sadzone na wodzie. Robi się jak sadzone, tylko zamiast tłuszczu wlewa się centymetr wody. W snaku jak w koszulkach, ale dużo łatwiej zrobić.pasują mi do warzyw pieczonych lub parowanych albo zamiast kotleta ;) a już zupełnie po bandzie to tzw. smutny kotlet, czyli Wy jecie schabowe, a mąż jajo pomieszane z bułka i przyprawami. 

    Curry jest spoko, można odłożyć porcje mężowi, a na koniec dodać mała puszkę cieciorki gotowej,tylkko żeby się zagrzała.
    Podziękowali 1ola_g
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.