Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Help...kajmak

edytowano 29 marzec w Kuchnia
Czy macie sprawdzony przepis na kajmak? Nie taki gotowy z puszki.
Miałam taki z mascarpone i gdzieś posiałam, a osoba pd której miałam, już nie żyje...
A babeczki z kajmakiem od Niej mistrzostwo.
«1

Komentarz

  • O robieniu z mascarpone nie słyszałam, ale ze śmietanki 30% kiedyś zdarzyło mi się robić. Przepis brałam z sieci więc niestety nie podam. 
    Podziękowali 1madzikg
  • @madzig, to był chyba skrót myślowy? Chodzi pewnie o krem mascarpone z kajmakiem?
    Podziękowali 1madzikg
  • Ja kiedyś robiłam z mleka prosto od krowy i cukru, gotując godzinami. Ale nie zestalił mi się do konsystencji takiej kruchej krówki. Może jak by Postal kilka dni, to jeszcze by woda odparowała? Też się chętnie dowiem sprawdzonego przepisu. 
  • @MonikaN, masz rację, 100 % skrótu...
    Tylko mnie się o dokładne proporcje rozchodzi..
  • @madzig
    Kajmak to się robi przez długie i na małym ogniu gotowanie mleka skondensowanego.

    Czyli kupujesz puszke mleka skondensowanego słodzonego. Wkładasz te puszkę do garnka z wodą, żeby woda zakrywala puszkę i gotujesz około 3 godziny, gdy ubywa wody należy dolac. 

    Z mascarpone to pewnie trzeba kajmak wystudzić i potem małymi porcjami rozkręcić z mascarpone. (Nie robiłam, ale pewnie tak bym robiła, myślę, że w necie są przepisy Na te  krem).
    Podziękowali 2madzikg Berenika
  • Ja robię wyłącznie z tłustego mleka i bialego cukru.
    Jest zupełnie inny, niż z gotowanego mleka z puszki i taki bardziej lubimy.
    W ub roku do części dodałam skórkę pomarańczowa, do kolejnej sól. Fajne snami
    Fakt, trzeba nabrać wprawy i wiedzieć, kiedy wyłączyć.
    Ten że zwykłego mleka jest raczej mleczny i faktycznie krowkowy, też z puszki bardziej ciągnący.
    Kwestia gustu 
    Podziękowali 1madzikg
  • @kociara, a to gotujesz mleko 3,2 % z cukrem?
    Podziękowali 1madzikg
  • MonikaN powiedział(a):
    @kociara, a to gotujesz mleko 3,2 % z cukrem?
    Tak. Fakt, z 2,3 h to schodzi i trza mieć dobry gar
    Albo patelnie, wtedy szybciej idzie 
    Podziękowali 1MonikaN
  • kociara powiedział(a):
    MonikaN powiedział(a):
    @kociara, a to gotujesz mleko 3,2 % z cukrem?
    Tak. Fakt, z 2,3 h to schodzi i trza mieć dobry gar
    Albo patelnie, wtedy szybciej idzie 
    A pamiętasz dokładne proporcje?
    Podziękowali 1madzikg
  • @madzikg podam Ci przepis mojej mamy na dobrą masę kajmakową, wypróbowany i pyszny:
    3 szklanki mleka
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1/2 kostki masła
    Mama robi te masę na 2 - 3 podejścia( np.zacznie rano - zagotuje, pogotuje chwilę,przekreci, potem wieczorem to samo: pogotuje chwilę, przekreci i na rano albo jest już gotowe albo jeszcze z raz chwilę pogotuje i finito. 
    Wykonanie: Zagotować mleko z cukrem i pogotowac małym gazie trochę. Następnie rozpuścić w tym masło. I dalej - jak wyżej. Nie dodawaj masła od razu do gotującego się mleka, bo się "spuszy" i podniesie do góry. Dopiero jak cukier się rozpuści i całość mocno się podgrzeje.
    Smacznego!

    PS. Do gotowej masy można dodać garść mielonych orzechów. Można też dodać troszkę kakao. Moja mama wykorzystuje te masę do przekładania wafli.
    Podziękowali 2madzikg Aga85
  • MonikaN powiedział(a):
    kociara powiedział(a):
    MonikaN powiedział(a):
    @kociara, a to gotujesz mleko 3,2 % z cukrem?
    Tak. Fakt, z 2,3 h to schodzi i trza mieć dobry gar
    Albo patelnie, wtedy szybciej idzie 
    A pamiętasz dokładne proporcje?
    Ja robię pół na pół mleko-cukier.
    Np 2 szklanki mleka i 2 szklanki cukru.
    Z masłem nie robiłam nigdy.
    Kiedyś, kiedy zabrakło mi mleka dolałam trochę kremówki, tak z pół szklanki. Też wyszło. Dobre
    Podziękowali 2MonikaN madzikg
  • Na szybko można jeszcze rozpuścić krówki, też jest ok:)
  • Ale to trzeba ciągle mieszać przez te prawie 3 godziny, żeby się nie przypaliło?

    Pytam, bo kiedyś dawniej robiłam takie danie duńskie na deser wigilijny (bo kiedyś wigilię spędziłam w Danii) i to były płatki ryżowe z mlekiem, posiekanymi migdałami i rodzynkami i gotowało się to właśnie ze 2-3 godziny ciągle mieszając... a po ostudzeniu dodawało się jeszcze ubitą schłodzoną śmietanę, a dla zupełnej rozpusty podawało się z gorącymi konfiturami wiśniowymi... ale wiecie w Święta
  • Potem dzieciaki w rodzinie, oprócz klusek z makiem, domagały się tego duńskiego ryżu ze śmietaną.
  • A, jeszcze można było dolać aromatu migdałowego czy waniliowego.
  • edytowano 31 marzec
    A ja mam taki (jakby ktos nie mial czasu, a puszką gardził):
    10 dag mleka w proszku
    15 dag cukru pudru
    1 cukier waniliowy 
    ewentualnie łyżka kawy rozpuszczalnej

    Wlac  do tego wszystkiego 1/4 szkl wrzącej wody i zmiksowac, dodac 10 dag miękkiego masła i zmiksowac.
    Wyłozyc dosc szybko na spod, bo zastyga.
    Podziękowali 2MagdaD antonina
  • @Wanda, a nadaje się to do babeczek?
  • @madzikg DLA babeczek się nadaje :p Mieszaj tam mieszaj ten kajmak, jak Ci tam idzie? Potrzebujesz pomocy w mieszaniu? Mogłabym podesłać Ci dwóch kuchcików ale wtedy tooo....to by były pobite gary :D Doslownie :) <3
    Podziękowali 1madzikg
  • @madzikg
    Raczej tak, ale nie jestem obiektywna, bo nam ta masa baardzo smakuje... Jest to jednak coś innego niz taki kajmak karmelowy (a z takim zdarzylo mi się jesc babeczki). 
    Myślę, ze smak bardzo podobny do tego z przepisu Rejczel, bo wlasciwie skladniki te same  ;) 
    Tylko jedna uwaga - mojej mamie, jak zrobi mazurki z tym kajmakiem z tydzien wczesniej, czasem lekko popękają. Ale ona spod robi bardzo kruchy. Jednakowoz pyszne....
  • @Rejczel, zbieraj kuchcikow i nie tylko i zajezdzaj  <3  
  • Ten przepis na kajmak od Rejczel, polecam bardzo! Najlepszy kajmak. Tylko nieco czasochłonny, ale dużo lepszy niż ten z puszki!
  • Ten z puszki to szczerze dla mnie nie kajmak, tylko karmel. Zupelnie inna konsystencja i smak.
  • Aga85 powiedział(a):
    Ten przepis na kajmak od Rejczel, polecam bardzo! Najlepszy kajmak. Tylko nieco czasochłonny, ale dużo lepszy niż ten z puszki!

    Ale co to znaczy, "pogotować trochę"?
  • Aż będzie kajmakiem  :p
    Podziękowali 1Aga85
  • @Bagata trzeba odparować część płynu aż się masa zrobi gęstsza. 
  • Dobra, zrobiłam. Pogotowałam 1,5 godziny i jest super. 
    To teraz poproszę przepis na spód  :) Już chyba całkiem bez cukru, nie?
    Podziękowali 1madzikg
  • @Bagata ;

    2 szkl mąki, szczypta soli, 200gr masła, 2 zoltka. Robię z tego babeczki i mazurki
    Moje wychodzą tak kruchutkie, że niemal sypia się w ręku. 
     Mąke siekam z masłem w robocie, jak posiekane dodaje żółtka i też wyrabiam. Potem szybko zagniatam, wałkuje i siup do foremek. 
    Myślałam, że to może kwestia mąki ziemniaczanej, bo zawsze dodawałam łyżeczkę 
    Ale zrobiłam bez ziemniaczanej i są tak samo kruchutkie 
    Więc może to to, że ja zrobione ciasto od razu wykładam do foremek i w foremkach chłodzę, ponakluwane  juz a potem dopiero, tak po ok 40 min chłodzenia piekę w 180 st w termoobiegu 

  • Czekałam, kiedy podasz to ciasto, @kociara!
  • Berenika powiedział(a):
    Czekałam, kiedy podasz to ciasto, @kociara!
    Ależe akurat to czy ze w w ogóle?  B)

    No jestem niemal pewna, że to chyba chodzi o to chłodzenie ciasta i pieczenie po schłodzeniu. Tzn ja wiem, że kruche trzeba schłodzić, ale nigdy nie rozumiałam idei rozwałkowywania kuli schłodzonego ciasta. Więc sobie postanowiłam ułatwić. I przez przypadek takie fajne rzeczy się okazały. 

    Ostatnia porcje zrobiłam całkiem bez mąki ziemniaczanej i na zwykłej mące, jakiejś niby do pierogów.
    I zrobiłam dużo grubsze babeczki. I dodałam wody i więcej mąki. Taki test. 
    No tak samo kruchusieńkie
  • Kruchutenkie, bo jest dużo masła a stosunkowo niedużo mąki i nie ma śmietany.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.