Pięć osób cywilnych zginęło, a dwanaście odniosło obrażenia w obwodzie charkowskim w wyniku rosyjskich ostrzałów w ciągu minionej doby – poinformował szef władz obwodowych Ołeh Syniehubow na Telegramie.
Rosyjskie lotnictwo zaatakowało precyzyjnie naprowadzanymi pociskami fabrykę (naprawy?) czołgów (по бронетанковому заводу) pod Charkowem, powiedział rzecznik Ministerstwa Obrony generał major Igor Konashenkov.
Rosjanie umacniają pozycje na Wyspie Węży. Rozmieścili okręty desantowe
Żołnierze rosyjscy umacniają swoje pozycje na Wyspie Węży, rozmieścili tam systemy obrony przeciwlotniczej i duże okręty desantowe - powiedziała rzeczniczka ukraińskiego dowództwa operacyjnego Południe Natalia Humeniuk.
Firmy transportowe z trzech krajów UE przewożą coraz więcej rosyjskiej ropy
Firmy transportowe z trzech krajów UE - Cypru, Grecji i Malty - nie wstrzymały współpracy z rosyjskimi podmiotami. W maju przewiozły niemal dwukrotnie więcej rosyjskiej ropy niż w lutym, jeszcze przed rozpoczęciem wojny - informuje "The Independent".
Rzecznik ukraińskiego MSZ Ołeh Nikołenko uznaje obietnice szefa rosyjskiego MSZ Siergieja Ławrowa za "puste słowa" i mówi:
- Aby chronić wybrzeże potrzebna jest broń, a misja marynarki wojennej jest potrzebna, by patrolować szlaki eksportowe na Morzu Czarnym. Nie można pozwolić Rosji, aby wykorzystała korytarze zbożowe do zaatakowania południowej Ukrainy.
Parlamentarzysta z partii Zełenskiego przeszedł na stronę Moskwy – „Rosja na zawsze!”. Deputowany Rady Najwyższej Ukrainy z regionu zajętego przez wojska rosyjskie opowiedział się za jego integracją z Rosją. O radykalnym ruchu ukraińskiego polityka, Aleksieja Kowalowa, który do Rady Najwyższej wszedł dzięki partii „Sługa narodu” można dowiedzieć się z jego własnego wpisu na Facebooku.
Ambasador Rosji w Stanach Zjednoczonych otrzymał list z propozycją potępienia działań Putina
„Na mój adres otrzymałem niedawno list z wezwaniem do wyrzeczenia się ojczyzny, abym mógł omówić działania prezydenta Rosji. Jeśli to zrobię, zaproponowano mi skontaktowanie się z biurem I zastępcy sekretarza Stanu Wendy Sherman”,
jeśli to nie jest wypowiedzenie wojny, to co to jest?
To jest relacja strony rosyjskiej, która słynie z tępej propagandy. Niemniej potępienie zbrodni Putina było by wskazane. Nie ma nic wspólnego z wyrzeczeniem się ojczyzny. Jeżeli nakładamy sankcje na oligarchów, pozbawiając ich dostępu do pieniędzy na kontach, to możemy wymagać pewnych deklaracji od ambasadora Rosji. Jeśli aprobuje zbrodnie swojego pryncypała, należy wydalić go z danego kraju, w tym przypadku USA.
Rosja: Żołnierze z Mariupola będą poddali śledztwu
"Ponad 1000 ukraińskich żołnierzy i zagranicznych najemników, którzy poddali się w Mariupolu, zostało przewiezionych do Rosji w celu przeprowadzenia tam śledztwa" - donosi prokremlowska agencja TASS.
Czytaj - torturom, których mogą nie przeżyć. Ruscy z tego słyną.
Obawiam się, że jak Ukraina wygra wojnę to szybko o Polsce zapomni.
Więc jeśli mamy jakieś sprawy do załatwienia to trzeba to zrobić teraz.
Na przykład ekshumacje ofiar ludobójstwa.
Teraz, to rząd Ukrainy nie ma głowy do roztrząsania historii. Poza tym - jest wątpliwe, żeby nie współpracowali z Polską, bo przekonali się, że jest to kraj, na którego pomoc mogą liczyć. Nawet jeżeli wygrają z Rosja, to będą potrzebowali wiarygodnego sojusznika.
A poszukiwania pomordowanych będą miały miejsce po obu stronach granicy.
Mogą sobie wzywać. Prezydent Zelenski na głowę nie upadł, nie będzie dogadywał się z terrorystą. Ukraina ma tylko jedno przesłanie dla Putina - niech wycofa swoje wojska z całego terytorium Ukrainy. Na razie może sobie Krym zostawić, ale z Doniecka i Ługańska - won.
Rosja użyła czterech Su-57 przeciwko ukraińskiej obronie powietrznej, połączonych w jedną sieć informacyjną
Źródło zauważyło, że „połączenie samolotu w jedną przestrzeń informacyjną zwiększa skuteczność identyfikacji i uderzania w cele”. Podał również, że potwierdzono niską widzialność radarową Su-57.
Autor tego paszkwilu jest zwyczajna szują. Nikt nie zaprzecza, że wojna trwa od roku 2014, kiedy to Putin zaatakował Ukrainę.
2 maja nie było dokonanej przez banderowców masowej zbrodni w Odessie. Ukraińskie bataliony nie rozstrzeliwały ludności cywilnej Donbasu. W Doniecku trwały walki, bo Ukraińcy dążyli do odzyskania swoich terenów. Agresorem byli Rosjanie i należy to powtarzać. Wodę na Krym zaprzestano dostarczać, bo niby z jakiej paki Ukraina miała ułatwiać życie zaborcy. Nie szykowano żadnego ataku na Krym. Jest oczywistym, że Ukraina ma prawo podjąć działania w kierunku odzyskania zagrabionych jej terenów Doniecka i Ługańska. Poniższe oskarżenia, to już czystej wody łajdactwo: "ignorując fakty, jak odkryte przygotowania kijowian do produkcji brudnej bomby jądrowej i amerykańskie laboratoria pracujące na Ukrainie nad bronią biologiczną."
Jest klar, że agresja Putina wygenerowała ogromne koszty dla całego cywilizowanego świata. Było by nienormalne, gdyby było inaczej. To, że Polska wspiera Ukrainę jest naturalne. Znacznie lepiej jest wspomóc walczącego sąsiada, aniżeli mieć wojnę na swoim terenie.
Pozostałych bredni nie mam sił komentować. Jedno jest pewne - tzw. konserwatyści oddali by nas w łapy moskiewskiego niedźwiedzia. Prawdopodobnie to środowisko jest przeżarte sowiecko/rosyjską agenturą. Jestem zdania, że jeżeli wojna eskaluje, to należy tych ludzi internować.
Mam relacje z Ukrainy z miarodajnych źródeł. Posługują tam liczni moi znajomi, związani z Ruchem Światło-Życie, ale i kilku księży spoza tego środowiska, których osobiście znam. Z Odessy pochodzi moja znajoma, mająca ponad 70 lat. Rosjanie zbombardowali dom, w którym mieszkała; straciła dorobek całego życia. Z trudem się stamtąd wydostała, bo ruscy bandyci ostrzeliwują prywatne samochody, a nawet karetki wożące rannych. Przyjechała do córki mieszkającej w Mannheim i już chyba nie zobaczy swoich stron rodzinnych. Od niej dowiedziałam się, co było w Odessie w pamiętnym maju; kto sprowokował tragedię. Ja już to wcześniej wiedziałam z innych źródeł, teraz tylko się potwierdziło.
Na Euromajdanie byli ludzie z Gościa Niedzielnego, więc tez mam miarodajne info o tym, co się tam działo. Zresztą oglądałam relację na żywo, transmitowaną w telewizji. Uczestniczyłam w tych wydarzeniach całymi dobami, od wtorku do soboty, z krótkimi przerwami na sen. Nigdy się tyle i tak gorąco nie modliłam, modlitwie poświęcone były głównie noce. Wtedy znoszono poległych w boju, wśród nich był Polak. To wtedy powstał termin "niebiańska sotnia" - zginęło ponad 100 osób, większość z Prawego Sektora, nazywanego przez konserwatystów "nazistami".
Kierowcy zablokują stacje Orlenu? To ma być ogólnopolska akcja
Ceny paliw ciągle rosną, a eksperci zachodzą w głowę, gdzie jest granica podwyżek. Po wydarzeniach z Bielska-Białej, kierowcy rozpoczęli w internecie organizację kolejnego protestu. Tym razem - ogólnopolskiego.
świetny tekst ilustracyjny, pokazujący "imperium kłamstwa"
im się naprawdę wydaje, że są lepszą rasą, że wystarczy, że wytłumaczą biednym murzynom, żółtkom czy potomkom niewolników (Słowianom), że ich interes polega na uległości rasie wyższej
Siły DRL, przy wsparciu ogniowym rosyjskiego wojska, przejęły kontrolę nad ponad 230 osiedlami Donbasu i walczą o Słowiańsk, poinformowała w swoim kanale Telegram centrala obrony terytorialnej Donieckiej Republiki Ludowej.
Według republiki ukraińskie wojska zajmują infrastrukturę cywilną i wykorzystują ludność jako żywe tarcze.
Niepokojący raport brytyjskiego wywiadu. Ogromna przewaga Rosji
Siły ukraińskie mają 20 razy mniej artylerii i 40 razy mniej amunicji oraz znacznie mniejszy zasięg niż wojska rosyjskie - podał brytyjski dziennik "Independent" powołując się na raport wywiadu. Siły ukraińskie są w stanie razić Rosjan na odległość 15,5 mili (ok. 25 km), podczas gdy wojska rosyjskie mogą strzelać nawet na 12 razy większą odległość.
Według raportu Ukraińcom "prawie całkiem" skończyły się rakiety do wieloprowadnicowych wyrzutni rakiet typu Smiercz i Uragan (o zasięgu 60-80 km). Raport stwierdza, że broń przeciwczołgowa (także zachodnia) "nie może przeciwstawić się rosyjskiej artylerii i wyrzutniom rakiet" (m.in. Iskander i Toczka-U).
Rosja ma także znacznie więcej jeńców niż Ukraina, a przypadki dezercji rosną po stronie ukraińskiej z każdym dniem ze względu na "poważnie demoralizujący skutek przedłużającej się bitwy w Donbasie dla sił ukraińskich".
Usunięta ukraińska urzędniczka przerywa milczenie, przyznaje, że kłamała w sprawie masowych gwałtów dokonanych przez Rosjan, żeby zebrać więcej pomocy/broni
- Kreml chce połączyć okupowane na Ukrainie terytoria i stworzyć z nich kolejny okręg federalny, który miałby wejść w skład Federacji Rosyjskiej - podał rosyjski niezależny portal Meduza, powołując się na źródła bliskie administracji prezydenta Rosji.
- Do nowego okręgu miałyby wejść samozwańcze Doniecka Republika Ludowa, Ługańska Republika Ludowa i okupowane terytoria obwodów chersońskiego i zaporoskiego - podaje portal.
Okręg miałby się pojawić po przeprowadzeniu na tych terytoriach referendów o dołączeniu do Rosji - przekazało jedno ze źródeł.
Kara śmierci dla Brytyjczyków i Marokańczyka walczących po stronie Ukrainy
Na karę śmierci skazano dwóch Brytyjczyków i Marokańczyka w samozwańczej Donieckiej Republice Ludowej – podała agencja Reutera powołując się na rosyjskie media państwowe.
Mężczyźni walczyli po stronie Ukrainy.
Skazani to dwaj Brytyjczycy Shaun Pinner i Aiden Aslin oraz obywatel Maroka Brahim Saadoun.
Szef podziemnej sieci obrony Chersonia oskarżył Kijów o zdradę
„Chcę oświadczyć, że rezygnuję <...> z moich uprawnień. Moja decyzja jest całkowicie świadoma i dobrowolna. Nie popieram rządu Zełenskiego i Poroszenki, a także całego dowództwa Sił Zbrojnych Ukrainy, bo uważam ich za marionetki Zachodu i zdrajców narodu ukraińskiego, którzy ukradli bogactwo kraju i je zabrali” – powiedział rosyjskim dziennikarzom na konferencji prasowej.
Kijów konsekwentnie stara się przekonać państwa zachodnie do znaczącego zwiększenia pomocy wojskowej. Ponawiane przez przedstawicieli władz apele o wsparcie nie przyniosły dotychczas satysfakcjonujących efektów, a wypowiedzi dla zachodnich mediów świadczą o coraz większej desperacji. W ukraińskim przekazie trwa eskalacja potrzeb, o czym świadczą komentarze prezydenta Zełenskiego. W ciągu kilku dni dwukrotnie zwiększył on szacunkową liczbę żołnierzy niezbędnych jego zdaniem do odparcia agresora. Strona ukraińska deklaruje, że pod bronią już znajduje się 700 tys. osób. Wartość ta jest najprawdopodobniej zawyżona, niemniej obrońcy i tak dysponują w rejonach walk przewagą liczebną (Rosjanie wprowadzili na Ukrainę 100–120 tys. żołnierzy wszystkich formacji). Za niepodlegającą dyskusji należy uznać dysproporcję walczących stron w wyposażeniu, zwłaszcza pogłębiający się po stronie ukraińskiej niedobór ciężkiego uzbrojenia. Z przebiegu starć wynika, że dotychczasowe dostawy są zbyt małe, aby pokryć ponoszone przez armię straty, a tym bardziej – zmienić sytuację militarną na korzyść obrońców.
im się naprawdę wydaje, że są lepszą rasą, że wystarczy, że wytłumaczą biednym murzynom, żółtkom czy potomkom niewolników (Słowianom), że ich interes polega na uległości rasie wyższej
Ten rozwijający się świat", już niedługo będzie się zwijał z głodu. Rosja super to sobie wymyśliła powtórka z Голодомор, tym razem Afryki. Liczą na to, że czarni zaleją i zdestabilizują Europę, a to im da możliwość pokonać Ukrainę.
Szef podziemnej sieci obrony Chersonia oskarżył Kijów o zdradę
„Chcę oświadczyć, że rezygnuję <...> z moich uprawnień. Moja decyzja jest całkowicie świadoma i dobrowolna. Nie popieram rządu Zełenskiego i Poroszenki, a także całego dowództwa Sił Zbrojnych Ukrainy, bo uważam ich za marionetki Zachodu i zdrajców narodu ukraińskiego, którzy ukradli bogactwo kraju i je zabrali” – powiedział rosyjskim dziennikarzom na konferencji prasowej.
L. Wałęsa, nasz "bohater narodowy" też różne bzdury plótł i plecie. Walczące z niemieckim okupantem Podziemie (narodowcy), także wymówiło posłuszeństwo AK i rządowi w Londynie. Nihil novi.
Na karę śmierci skazano dwóch Brytyjczyków i Marokańczyka w samozwańczej Donieckiej Republice Ludowej – podała agencja Reutera powołując się na rosyjskie media państwowe.
Mężczyźni walczyli po stronie Ukrainy.
Skazani to dwaj Brytyjczycy Shaun Pinner i Aiden Aslin oraz obywatel Maroka Brahim Saadoun.
Dlaczego mnie to nie dziwi? W identyczny sposób zamordują żołnierzy z pułku Azov - prezydent Zelenski nakazując im się poddać popełnił piramidalną głupotę. Chyba, że.. chciał się w ten sposób pozbyć "nazistów". Ale tego mu Ukraińcy nie darują.
Nadmienię, że po stronie Ukrainy walczą także Polacy. Nie daj Boże, aby dostali się w łapy ruskich siepaczy; znacznie lepiej dla nich, żeby zginęli w boju.
Komentarz
Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukraina-rosja/nazywo/na-zywo-wojna-w-ukrainie-105-dzien-inwazji-rosji-relacja-na-zywo,nzId,2489,akt,080736#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukraina-rosja/nazywo/na-zywo-wojna-w-ukrainie-105-dzien-inwazji-rosji-relacja-na-zywo,nzId,2489,akt,080736#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Rosyjskie lotnictwo zaatakowało precyzyjnie naprowadzanymi pociskami fabrykę (naprawy?) czołgów (по бронетанковому заводу) pod Charkowem, powiedział rzecznik Ministerstwa Obrony generał major Igor Konashenkov.
https://ria.ru/20220608/zavod-1793920967.html
Rosjanie umacniają pozycje na Wyspie Węży. Rozmieścili okręty desantowe
Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukraina-rosja/nazywo/na-zywo-wojna-w-ukrainie-105-dzien-inwazji-rosji-relacja-na-zywo,nzId,2489,akt,081403#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Firmy transportowe z trzech krajów UE przewożą coraz więcej rosyjskiej ropy
Firmy transportowe z trzech krajów UE - Cypru, Grecji i Malty - nie wstrzymały współpracy z rosyjskimi podmiotami. W maju przewiozły niemal dwukrotnie więcej rosyjskiej ropy niż w lutym, jeszcze przed rozpoczęciem wojny - informuje "The Independent".
Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukraina-rosja/aktualnosci/news-firmy-transportowe-z-trzech-krajow-ue-przewoza-coraz-wiecej-,nId,6079686#comments4-1utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
zachęcam do zajrzenia w komentarze - same onuce i ruskie trolle
https://www.zerohedge.com/geopolitical/turkey-calls-ukraine-cooperate-russian-grain-corridor-plan-unblock-ports
- Aby chronić wybrzeże potrzebna jest broń, a misja marynarki wojennej jest potrzebna, by patrolować szlaki eksportowe na Morzu Czarnym. Nie można pozwolić Rosji, aby wykorzystała korytarze zbożowe do zaatakowania południowej Ukrainy.
Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukraina-rosja/nazywo/na-zywo-wojna-w-ukrainie-105-dzien-inwazji-rosji-relacja-na-zywo,nzId,2489,akt,081625#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Rękas: Siła banderowskiego kłamstwa
https://konserwatyzm.pl/rekas-sila-banderowskiego-klamstwa/
https://kresy.pl/?post_type=post&p=824268
Niemniej potępienie zbrodni Putina było by wskazane. Nie ma nic wspólnego z wyrzeczeniem się ojczyzny.
Jeżeli nakładamy sankcje na oligarchów, pozbawiając ich dostępu do pieniędzy na kontach, to możemy wymagać pewnych deklaracji od ambasadora Rosji.
Jeśli aprobuje zbrodnie swojego pryncypała, należy wydalić go z danego kraju, w tym przypadku USA.
Teraz, to rząd Ukrainy nie ma głowy do roztrząsania historii.
Poza tym - jest wątpliwe, żeby nie współpracowali z Polską, bo przekonali się, że jest to kraj, na którego pomoc mogą liczyć.
Nawet jeżeli wygrają z Rosja, to będą potrzebowali wiarygodnego sojusznika.
A poszukiwania pomordowanych będą miały miejsce po obu stronach granicy.
Źródło zauważyło, że „połączenie samolotu w jedną przestrzeń informacyjną zwiększa skuteczność identyfikacji i uderzania w cele”. Podał również, że potwierdzono niską widzialność radarową Su-57.
https://ria.ru/20220609/su-57-1794135339.html
Nikt nie zaprzecza, że wojna trwa od roku 2014, kiedy to Putin zaatakował Ukrainę.
2 maja nie było dokonanej przez banderowców masowej zbrodni w Odessie.
Ukraińskie bataliony nie rozstrzeliwały ludności cywilnej Donbasu.
W Doniecku trwały walki, bo Ukraińcy dążyli do odzyskania swoich terenów. Agresorem byli Rosjanie i należy to powtarzać.
Wodę na Krym zaprzestano dostarczać, bo niby z jakiej paki Ukraina miała ułatwiać życie zaborcy.
Nie szykowano żadnego ataku na Krym.
Jest oczywistym, że Ukraina ma prawo podjąć działania w kierunku odzyskania zagrabionych jej terenów Doniecka i Ługańska.
Poniższe oskarżenia, to już czystej wody łajdactwo:
"ignorując fakty, jak odkryte przygotowania kijowian do produkcji brudnej bomby jądrowej i amerykańskie laboratoria pracujące na Ukrainie nad bronią biologiczną."
Jest klar, że agresja Putina wygenerowała ogromne koszty dla całego cywilizowanego świata. Było by nienormalne, gdyby było inaczej.
To, że Polska wspiera Ukrainę jest naturalne. Znacznie lepiej jest wspomóc walczącego sąsiada, aniżeli mieć wojnę na swoim terenie.
Pozostałych bredni nie mam sił komentować.
Jedno jest pewne - tzw. konserwatyści oddali by nas w łapy moskiewskiego niedźwiedzia. Prawdopodobnie to środowisko jest przeżarte sowiecko/rosyjską agenturą.
Jestem zdania, że jeżeli wojna eskaluje, to należy tych ludzi internować.
Z Odessy pochodzi moja znajoma, mająca ponad 70 lat. Rosjanie zbombardowali dom, w którym mieszkała; straciła dorobek całego życia. Z trudem się stamtąd wydostała, bo ruscy bandyci ostrzeliwują prywatne samochody, a nawet karetki wożące rannych.
Przyjechała do córki mieszkającej w Mannheim i już chyba nie zobaczy swoich stron rodzinnych.
Od niej dowiedziałam się, co było w Odessie w pamiętnym maju; kto sprowokował tragedię. Ja już to wcześniej wiedziałam z innych źródeł, teraz tylko się potwierdziło.
Na Euromajdanie byli ludzie z Gościa Niedzielnego, więc tez mam miarodajne info o tym, co się tam działo. Zresztą oglądałam relację na żywo, transmitowaną w telewizji. Uczestniczyłam w tych wydarzeniach całymi dobami, od wtorku do soboty, z krótkimi przerwami na sen. Nigdy się tyle i tak gorąco nie modliłam, modlitwie poświęcone były głównie noce. Wtedy znoszono poległych w boju, wśród nich był Polak. To wtedy powstał termin "niebiańska sotnia" - zginęło ponad 100 osób, większość z Prawego Sektora, nazywanego przez konserwatystów "nazistami".
Kierowcy zablokują stacje Orlenu? To ma być ogólnopolska akcja
Ceny paliw ciągle rosną, a eksperci zachodzą w głowę, gdzie jest granica podwyżek. Po wydarzeniach z Bielska-Białej, kierowcy rozpoczęli w internecie organizację kolejnego protestu. Tym razem - ogólnopolskiego.
Czytaj więcej na https://motoryzacja.interia.pl/raporty/raport-rynek-paliw/wiadomosci/news-kierowcy-zablokuja-stacje-orlenu-to-ma-byc-ogolnopolska-akcj,nId,6079769#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Bogaty świat zjednoczył się w sprzeciwianiu się inwazji Rosji. Świat rozwijający się, nie tak bardzo. USA i ich sojusznicy muszą zapytać, dlaczego.
https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2022-06-06/the-west-is-behind-ukraine-the-developing-world-not-so-much
im się naprawdę wydaje, że są lepszą rasą,
że wystarczy, że wytłumaczą biednym murzynom, żółtkom czy potomkom niewolników (Słowianom), że ich interes polega na uległości rasie wyższej
https://ria.ru/20220608/spetsoperatsiya-1793921088.html?in=t
Według republiki ukraińskie wojska zajmują infrastrukturę cywilną i wykorzystują ludność jako żywe tarcze.
https://ria.ru/20220609/slavyansk-1794178954.html
Niepokojący raport brytyjskiego wywiadu. Ogromna przewaga Rosji
Według raportu Ukraińcom "prawie całkiem" skończyły się rakiety do wieloprowadnicowych wyrzutni rakiet typu Smiercz i Uragan (o zasięgu 60-80 km). Raport stwierdza, że broń przeciwczołgowa (także zachodnia) "nie może przeciwstawić się rosyjskiej artylerii i wyrzutniom rakiet" (m.in. Iskander i Toczka-U).
Rosja ma także znacznie więcej jeńców niż Ukraina, a przypadki dezercji rosną po stronie ukraińskiej z każdym dniem ze względu na "poważnie demoralizujący skutek przedłużającej się bitwy w Donbasie dla sił ukraińskich".
Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukraina-rosja/aktualnosci/na-zywo-wojna-w-ukrainie-106-dzien-inwazji-rosji-relacja-na-zywo,nzId,2497,akt,090547#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
https://www.zerohedge.com/geopolitical/ousted-ukrainian-official-breaks-silence-admits-she-lied-about-mass-rape-russians
https://lb.ua/news/2022/06/03/518875_lyudmila_denisova_azovtsi_z.html
Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukraina-rosja/aktualnosci/na-zywo-wojna-w-ukrainie-106-dzien-inwazji-rosji-relacja-na-zywo,nzId,2497,akt,091128#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
https://ria.ru/20220609/kherson-1794292709.html
- Kijów konsekwentnie stara się przekonać państwa zachodnie do znaczącego zwiększenia pomocy wojskowej. Ponawiane przez przedstawicieli władz apele o wsparcie nie przyniosły dotychczas satysfakcjonujących efektów, a wypowiedzi dla zachodnich mediów świadczą o coraz większej desperacji. W ukraińskim przekazie trwa eskalacja potrzeb, o czym świadczą komentarze prezydenta Zełenskiego. W ciągu kilku dni dwukrotnie zwiększył on szacunkową liczbę żołnierzy niezbędnych jego zdaniem do odparcia agresora. Strona ukraińska deklaruje, że pod bronią już znajduje się 700 tys. osób. Wartość ta jest najprawdopodobniej zawyżona, niemniej obrońcy i tak dysponują w rejonach walk przewagą liczebną (Rosjanie wprowadzili na Ukrainę 100–120 tys. żołnierzy wszystkich formacji). Za niepodlegającą dyskusji należy uznać dysproporcję walczących stron w wyposażeniu, zwłaszcza pogłębiający się po stronie ukraińskiej niedobór ciężkiego uzbrojenia. Z przebiegu starć wynika, że dotychczasowe dostawy są zbyt małe, aby pokryć ponoszone przez armię straty, a tym bardziej – zmienić sytuację militarną na korzyść obrońców.
https://www.osw.waw.pl/pl/publikacje/analizy/2022-06-08/atak-rosji-na-ukraine-stan-po-104-dniachRosja super to sobie wymyśliła powtórka z Голодомор, tym razem Afryki.
Liczą na to, że czarni zaleją i zdestabilizują Europę, a to im da możliwość pokonać Ukrainę.
Walczące z niemieckim okupantem Podziemie (narodowcy), także wymówiło posłuszeństwo AK i rządowi w Londynie.
Nihil novi.
W identyczny sposób zamordują żołnierzy z pułku Azov - prezydent Zelenski nakazując im się poddać popełnił piramidalną głupotę.
Chyba, że.. chciał się w ten sposób pozbyć "nazistów". Ale tego mu Ukraińcy nie darują.
Nadmienię, że po stronie Ukrainy walczą także Polacy. Nie daj Boże, aby dostali się w łapy ruskich siepaczy; znacznie lepiej dla nich, żeby zginęli w boju.