Latem 2012 roku w 41 numerze prestiżowego czasopisma socjologicznego Social Science Research ukazał się raport Marka Regnerusa (2012a) zatytułowany How different are the adult children of parents who have same–sex relationships?
Findings from the New Family Structures Study. Artykuł wywołał lawinę komentarzy, jest najczęściej pobieranym tekstem z dziedziny nauk społecznych na platformie ScienceDirect. Badania przeprowadzone przez Regnerusa, socjologa,
profesora Uniwersytetu w Austin, choć były skoncentrowane tylko na charakterystyce dorosłych dzieci wychowywanych przez pary homoseksualne, automatycznie dotykały „gorącego” społecznie tematu, jakim jest kwestia homoseksualizmu i statusu homoseksualistów we współczesnym świecie.
Co spowodowało tak wielkie kontrowersje w związku z publikacją Regnerusa?
Otóż, uzyskane przez amerykańskiego autora wyniki okazały się sprzeczne z dotychczasowymi ustaleniami dotyczącym homoseksualnego rodzicielstwa, wyrażanymi przez Amerykańskie Towarzystwo Psychologiczne. Niejednokrotnie otrzymywano sprzeczne wyniki w danej dziedzinie albo nie powiodła się falsyfikacja pierwszych doniesień. Niemniej, zanegowanie stanowiska dokonanego przez zawodową korporację amerykańskich psychologów musiało odbić się szerokich echem, tym bardziej, że w tym samym numerze Social Science Research ukazało się także opracowanie Lorena Marksa (2012), w którym autor poddał dogłębnej krytyce wspomniany raport APA w kontekście metodologii przywoływanych tam prac badawczych. Wystąpienia Regnerusa i Marksa zakwestionowały dotychczasowy porządek sprowadzający się do twierdzenia jakoby pomiędzy dziećmi wzrastającymi w normalnych nienaruszonych biologicznie rodzinach a dziećmi wychowywanymi
przez pary homoseksualne „nie było różnic”.
W tym tekście zostaną naświetlone okoliczności powstania raportu,
szczególnie na tle wcześniejszych publikacji obejmujących tę dziedzinę, konsekwencje
jego opublikowania i kulisy licznych działań i dyskusji, które powstały po jego
ukazaniu się. Historia raportu i kontrowersje powstałe wokół jego recepcji nasuwają
pytania o swobodę badań naukowych i zagrożenia w tym obszarze.
Więcej w PDF
Komentarz
jak dla mnie sprawa jest jasna. Lepiej wychowywać się z matką i ojcem niż dwoma ojcami ale są sytuacje, gdzie być może nie wpłynie to aż tak złe na człowieka. Być może są ludzie którzy wyrastali w takim środowisku i są szczesliwi, kto wie.
Swoją drogą ciekawe, że posługujesz się językiem aktywistów LGBT.
Dla mnie takie badania są ważne i ich publikacja ma ogromną wartość.
Jeśli dla Ciebie nie mają żadnej wartości, to dalej oglądaj kotki na tiktoku.
Zamiast próbować odwrócić uwagę, mogłabyś napisać, skąd u Ciebie takie słownictwo. Byłaś na jakimś szkoleniu? Masz w swoim otoczeniu osoby z organizacji LGBT? Bo to dość frapujące, że ktoś tak szczątkowo udzielający się na forum nagle reaguje oburzeniem na artykuł dodany do Czytelni.
Za taki wpis byś w Niemczech miała proces sądowy, jak ks. Oko. Bo ci "pogubieni ludzie" niestrudzenie dążą do wzięcia takich jak Ty i ja pod obcas i zmuszenia nas policyjną pałką do akceptacji.
Ruch LGBT jest bezwzględny, wie, że dorosłych nie przekona, więc sięga po młodzież i coraz młodsze dzieci.
Czeka nas taki wybór za jakiś czas.
Klarcia od dawna powtarza, że toalety powinny być koedukacyjne. Nie ma sensu budować ich dla odmiennych płci. w Niemczech tak jest, w wielu Praxis lekarskich, gabinetach terapeutycznych i szpitalach. Tak jest zresztą w większości domów prywatnych, w tym również w Polsce.
Te klimaty kształcenia plastycznego w ogóle są zrażające - ja pamiętam ze swoich czasów tylko panoszący się alkoholizm i narkomanię. Córka uczy się rysunku od 4 lat, ale nie wiem, czy ostatecznie nie porzuci tego kierunku. Na razie wybiera zerówkę językową i później zobaczymy, co dalej.
Na zajęcia chodzi do Pałacu Młodzieży do pana, który jest w porządku pod względem światopoglądowym, ale niestety nie wszędzie tak jest.
Cóż, ja bym nie chciał, aby moja córka oglądała panów, którzy stojąc przed pisuarami wyciągają ze spodni siusiaki.
Facetom się podoba, bo ma ładną buzię, lewicy, bo wychowały ją dwie kobiety, kiedy jej matka porzuciła ojca (cóż, lesbijka z odzysku). Widać w Finlandii to wystarczające kwalifikacje na premiera.
Podaj nam zatem inne sukcesy tej pani.