Trwa kampania wyborcza. System głosowania powoduje, że w wyborach do Sejmu popieramy naszym głosem partie polityczne. Dodatkowo pewni lub nie decyzji o konkretnej partii niewiele wiemy o jej kandydatach. Sporo razg w komisjach wyborczych słyszałem "chcę głosować na Kaczyńskiego (Tuska etc.), a go tu nie ma? - Bo on w naszym okręgu nie kandyduje."
Dodatkowo przed wyborami rozmawiamy w gronie rodzinnym lub innym i czasem ktoś zapyta: kogo warto poprzeć.
Ja nieraz pytam wtedy - na jaką listę chcesz głosować? I odpowiadam- jeśli chcesz głosować na listę x, to na miejscu 4 jest kandydat, który oprócz ambicji zastania posłem ma taki dorobek życiowy, że mozna/warto rozważyć jego poparcie.
Zdarzało się, że w okręgu x byłem w stanie wskazać w miarę sensownych kandydatow z jakimi takimi szansami na mandat na niemal każdej liście. Wydaje mi się to ważne bo zbyt często wybieramy ludzi, którzy poza polityką nic sobą nie reprezentują.
Macie takich kandydatów? Wiecie już gdzie będą startować?
Komentarz
To powinien znać jej członków w swoim okręgu. Inaczej pełni funkcję motłochu jak w starożytnym Rzymie.
chciałbym nieśmiało zauważyć, że w dziejach dominuje model przywódcy
Osobiście uważam że ze względu na to że po wybraniu polityk nie ma nad sobą żadnego bata, wielu po dopadnięciu koryta, zmienia się w wiadome zwierzątko. I sami politycy dbają o to by mieli takie warunki.
https://www.wnp.pl/parlamentarny/barometr-wyborczy-2023/
Początek miał świetny i zacząłem się zastanawiać dlaczego o nim nie słyszałem, ale wtedy zaczął mówić o przedsiębiorcach i podatkach poleciało głupotą. Kolejny Petru.