Już w ten piątek do kin wchodzi najnowszy antypolski film Agnieszki Holland, w którym nie tylko atakuje ona polskie służby, ale posunęła do plugawych kłamliwych obrazów. Porównuje na przykład Straż Graniczną do niemieckich faszystów z czasu II wojny światowej, a na domiar rzekome popchnięcie ciężarnej kobiety na drut kolczasty. Takie kłamstwa i obrazy wprost wpisują się propagandę Kremla.
Tak sobie pomyślałem, że wszystkie termosy, które mam w domu ( a mam ich trochę, bo dzieci noszą obiady i herbatę do szkoły), mają po prostu stalowe wkłady, 0 szkła w środku. Ale na podróż po lasach oczywiście bierze się szklany.
Pomóżcie mi zrozumieć. Serio, szczerze, i bez epitetów pod moim adresem proszę. Ja nie zamierzam ich używać.
Prawdopodobnie, jak większość ludzi, w tym ja, nie widzieliście tego filmu i nie byliście na granicy polsko-białoruskiej w ostatnim okresie, a przynajmniej nie w strefie zamkniętej.
Jesteście przeciwko filmowi, ponieważ:
1. uważacie, że polskie służby nigdy nie zrobiły niczego złego i bezprawnego wobec osób nielegalnie przekraczających granicę (mimo wielu relacji świadków oraz materiału dowodowego wyroków sądów, które zapadły w sprawie nielegalnych pushbacków)
2. uważacie, że póki trwa wojna hybrydowa Putina i Łukaszenki z Polską należy nagłaśniać wyłącznie pozytywne aspekty działań polskich władz i służb (strzeżenie granicy, ograniczanie migracji u źródła, legalne deportacje, odpieranie agresywnych osób) i pomijać milczeniem wszystko, co złe. Wszelka krytyka i ujawnianie aspektów negatywnych, działań niemoralnych i bezprawnych, uderza w polską rację stanu i służy Łukaszence i Putinowi.
Podobno pytali i przeprowadzili wywiady ze strażnikami. Zapewne anonimowo, bo oficjalne stanowisko SG jest znane. Zresztą z tego, co czytałam, Straż wcale nie jest przedstawiona w filmie jednoznacznie. Straż będzie miała też okazję, a nawet obowiązek, wypowiedzieć się w tej sprawie https://hudoc.echr.coe.int/eng#{%22itemid%22:[%22001-224548%22]}
Ktoś już obejrzał i może zrecenzować "Zieloną granicę"?
Za wcześnie o to pytać, porządni Polacy raczej nie będą płacić za oglądanie antypolskiego paszkwila, osobiście chętnie obejrzę jak pojawi się gdzieś za darmo bo nie mam zamiaru żeby ten film zarobił coś ode mnie. Jedynie forumowe antypisiorki typu kociarka czy Colargol zapłacą za obejrzenie tego filmu i wiadomo jaką recenzcję napiszą - antypisowską. Chcesz na tym polegać ?
Jedynie forumowe antypisiorki typu kociarka czy Colargol zapłacą za obejrzenie tego filmu i wiadomo jaką recenzcję napiszą - antypisowską. Chcesz na tym polegać ?
Jedynie forumowe antypisiorki typu kociarka czy Colargol zapłacą za obejrzenie tego filmu i wiadomo jaką recenzcję napiszą - antypisowską. Chcesz na tym polegać ?
Chcę wiedzieć, czy to jest dobry film po prostu.
Pod względem artystycznym filmy Eisensteina oraz Riefenstahl były doskonałe.
Na pewno dobry dla Łukaszenki i Putina. Sceny, kiedy polscy żołnierze wrzucają ciężarną kobietę w drut kolczasty, albo podają uchodźcy termos ze zbitym szkłem w środku będą na pewno chętnie wspominane w ich propagandzie.
Ktoś już obejrzał i może zrecenzować "Zieloną granicę"?
Jeśli obejrzał to nielegalnie raczej Film dopiero wejdzie do kin Ciekawe,jakim cudem niektórzy wiedzieli film,skoro był jeden chyba tylko pokaż i to dla spać wąskiego grona
Pamiętaj że ten film jest przeznaczony na rynek zagraniczny.
Masz rację, inżynieria społeczna za granicą ma się jeszcze lepiej niż u nas.
Że polskie władze to faszyści ciągnie się od zamachu majowego. Komintern dostał polecenie tak mówić i do dzisiaj nic się nie zmieniło. Holland jest tu bardzo zdyscyplinowana
Komentarz
Prawdopodobnie, jak większość ludzi, w tym ja, nie widzieliście tego filmu i nie byliście na granicy polsko-białoruskiej w ostatnim okresie, a przynajmniej nie w strefie zamkniętej.
Jesteście przeciwko filmowi, ponieważ:
1. uważacie, że polskie służby nigdy nie zrobiły niczego złego i bezprawnego wobec osób nielegalnie przekraczających granicę (mimo wielu relacji świadków oraz materiału dowodowego wyroków sądów, które zapadły w sprawie nielegalnych pushbacków)
2. uważacie, że póki trwa wojna hybrydowa Putina i Łukaszenki z Polską należy nagłaśniać wyłącznie pozytywne aspekty działań polskich władz i służb (strzeżenie granicy, ograniczanie migracji u źródła, legalne deportacje, odpieranie agresywnych osób) i pomijać milczeniem wszystko, co złe. Wszelka krytyka i ujawnianie aspektów negatywnych, działań niemoralnych i bezprawnych, uderza w polską rację stanu i służy Łukaszence i Putinowi.
???
Zresztą z tego, co czytałam, Straż wcale nie jest przedstawiona w filmie jednoznacznie.
Straż będzie miała też okazję, a nawet obowiązek, wypowiedzieć się w tej sprawie
https://hudoc.echr.coe.int/eng#{%22itemid%22:[%22001-224548%22]}
Za wcześnie o to pytać, porządni Polacy raczej nie będą płacić za oglądanie antypolskiego paszkwila, osobiście chętnie obejrzę jak pojawi się gdzieś za darmo bo nie mam zamiaru żeby ten film zarobił coś ode mnie.
> oficjalne stanowisko SG jest znane.
Czyli z nikim nie rozmawiali.
Na pewno dobry dla Łukaszenki i Putina. Sceny, kiedy polscy żołnierze wrzucają ciężarną kobietę w drut kolczasty, albo podają uchodźcy termos ze zbitym szkłem w środku będą na pewno chętnie wspominane w ich propagandzie.
https://archive.org/details/1941-Heimkehr
Film dopiero wejdzie do kin
Ciekawe,jakim cudem niektórzy wiedzieli film,skoro był jeden chyba tylko pokaż i to dla spać wąskiego grona