Włoskie jedzonko uwielbiam i tak samo moje dzieci. Jedyny wyłom w mojej rodzince stanowi Tatuś. Ale on dostaje coś innego, a my zajadamy się makaronami.
Temat poruszany w pierogach i łazankach, a zasługujący moim zdaniem na niezależność. I dlatego nowa dyskusja.
Komentarz
400 g makaronu ugotować na pół twardo( ja używam makaronu włoskiego z lidla :cool:
sos boloński: 300 dkg mięsa mielonego najlepiej wołowego
15 dkg boczku wędzonego
1/2 szkl białego wina
1/2 szkl bulionu ( z kostki)
1 cebula drobno posiekana w kostkę
1 ząbek czosnku
20 dkg przesmażonych pieczarek z płynem ( niekoniecznie)
2 średnie marchewki( starte na tarce)
2 gałązki selera naciowego ( od biedy może być zwykły seler starty na tarce)
pomidory bez skórki w puszce lub przecier pomidorowy w kartoniku lub od biedy 3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki oregano suszonego
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
na oleju podsmażyć ząbek czosnku w plasterkach( uwaga ma skłonności do przypalania więc lepiej potraktować go słabym ogniem - i tak chodzi o aromat)
czosnek wyrzucić, na olej dać pokrojony w kostkę boczek smażyć chwilkę, dodać mięso mielone i smażyć do ścięcia mięska, wlać do tego winko i bulion, dusić ok 30 minut,aż płyny wyparują, wrzucić warzywa i pieczarki, pomidory i przyprawy i dusić ok 20 minut. W międzyczasie można uzupełniać wodą.
sos beszamelowy:
1 łyżka czubata masła lub dobrej margaryny
1 łyżka mąki
szczypta gałki muszkatołowej ( najlepsza jest cała gałka z której skrobiemy te szczypty)
szczypta białego pieprzu
sól
tłuszcz roztapiamy, dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę lejemy zimne mleko i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając,dodajemy przyprawy i sól, Uwaga po dodaniu 15 dkg startego sera żółtego mamy sos mornay.
Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem wylewamy trochę beszamelu, wykładamy 1/4 makaronu, sos boloński, sos beszamelowy, makaron itd, do trzech warstw, na górze powinien znaleźć się makaron polany beszamelem. Można posypać parmezanem lub bułką tartą i do piekarnika na 25 minut w temp. 175 stopni.
Zamiast zwykłego makaronu można użyć płatów do lazanii i lazania gotowa. Dla większej ilości towarzystwa polecam zwiększyć proporcje :bigsmile:
Biedaczka po tygodniu przyszła spytać, gdzie się taki makaron kupuje, bo jej mąż był w hipermarketach, na giełdzie spożyczej i we wszystkich okolicznych sklepach i nidzie nie słyszeli o makaronie firmy Aldente.
Makarony mam ciemne.
Podsuńcie pomysł na sos nie-pomidorowy. Za 2 godz po zakupy pójdę. :-)
Czyli: bazylia (można trochę pietruchy dla zdrowotności większej), prażony słonecznik, czosnek, sól, oliwa, ser (parmezanowaty najlepiej). Dolewać wolno oliwy i nie ucierać za długo, bo kolor straci.
Warto wymieszać w garnku, żeby makaron był dobrze obklejony
Ja luuubię jak duuuuuuuuużo pesto jest.
A taki szpinakowy też lubię, ale raczej w formie zapiekanki makaronowej, a nie makaronu z sosem.
Moze byc tez makaron z serem (bialym) polany jagodami ze sloika (mniam).
do pesto te jasniejsze lepiej pasuja.
do pesto te jasniejsze lepiej pasuja.
Zniknęłam w kuchni i spreparowałam pesto od @chabrowka (bo słonecznik w kuchni był). Ser dałam zwykły utarty i też pyszne.
Mąż zachwycony! Ja też :-)
szok, jak to błyskawicznie się robi @-)
Przygotuję się na dalsze wariacje
Kurczę, miało być co innego, ale mi się nie chce...
Mąż prosił o makaron i razem zjedliśmy ze smakiem. :-)
zrobiłam, dałam jeszcze mozarelli doooobre:)
-cebula
-serek mascarpone
-curry
-sol, oliwa
Na oliwie przesmazyc cebule, potem dodac cukinie pokrojona w kostke i dusic do miekkosci, dodac mascarpone, przyprawic sola i curry. Ja podaje z pelnoziarnistymi swiderkami. Mozna posypac tartym zoltym serem i natka. Pycha!
- kilka zabkow czosnku
- garsc rozdrobionych w mozdzierzu orzechow wloskich
- 10 dag sera plesniowego (np. rokpola)
- maly kubelek smietany
- sol, pieprz i oregano (najlepiej swieze)
- ser zolty do posypania
Na masle przesmazyc szpinak z czosnkiem, potem dodac reszte skladnikow.
MAKARON Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ
składniki:
Osiołkowi w żłobie dano...
:-S