Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Makarony

edytowano czerwca 2007 w Kuchnia
Włoskie jedzonko uwielbiam i tak samo moje dzieci. Jedyny wyłom w mojej rodzince stanowi Tatuś. Ale on dostaje coś innego, a my zajadamy się makaronami.
Temat poruszany w pierogach i łazankach, a zasługujący moim zdaniem na niezależność. I dlatego nowa dyskusja.
«1

Komentarz

  • zapiekanka z sosem bolońskim i beszamelem
    400 g makaronu ugotować na pół twardo( ja używam makaronu włoskiego z lidla :cool:
    sos boloński: 300 dkg mięsa mielonego najlepiej wołowego
    15 dkg boczku wędzonego
    1/2 szkl białego wina
    1/2 szkl bulionu ( z kostki)
    1 cebula drobno posiekana w kostkę
    1 ząbek czosnku
    20 dkg przesmażonych pieczarek z płynem ( niekoniecznie)
    2 średnie marchewki( starte na tarce)
    2 gałązki selera naciowego ( od biedy może być zwykły seler starty na tarce)
    pomidory bez skórki w puszce lub przecier pomidorowy w kartoniku lub od biedy 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki oregano suszonego
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka tymianku

    na oleju podsmażyć ząbek czosnku w plasterkach( uwaga ma skłonności do przypalania więc lepiej potraktować go słabym ogniem - i tak chodzi o aromat)
    czosnek wyrzucić, na olej dać pokrojony w kostkę boczek smażyć chwilkę, dodać mięso mielone i smażyć do ścięcia mięska, wlać do tego winko i bulion, dusić ok 30 minut,aż płyny wyparują, wrzucić warzywa i pieczarki, pomidory i przyprawy i dusić ok 20 minut. W międzyczasie można uzupełniać wodą.

    sos beszamelowy:
    1 łyżka czubata masła lub dobrej margaryny
    1 łyżka mąki
    szczypta gałki muszkatołowej ( najlepsza jest cała gałka z której skrobiemy te szczypty)
    szczypta białego pieprzu
    sól

    tłuszcz roztapiamy, dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę lejemy zimne mleko i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając,dodajemy przyprawy i sól, Uwaga po dodaniu 15 dkg startego sera żółtego mamy sos mornay.

    Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem wylewamy trochę beszamelu, wykładamy 1/4 makaronu, sos boloński, sos beszamelowy, makaron itd, do trzech warstw, na górze powinien znaleźć się makaron polany beszamelem. Można posypać parmezanem lub bułką tartą i do piekarnika na 25 minut w temp. 175 stopni.

    Zamiast zwykłego makaronu można użyć płatów do lazanii i lazania gotowa. Dla większej ilości towarzystwa polecam zwiększyć proporcje :bigsmile:
  • Ja też uwielbiam włoskie jedzenie! A słoneczna Italia poprtostu mnie zachwyca! Jest piękna!
  • Małgosiu, to są właśnie te klimaty! Brzmi bardzo smakowiecie. Choć to takie proste danie. Dzięki za pomysł.
  • Moja mama kiedyś powiedziała sąsiadce, że najzdrowiej jest gotować makaron aldente[/].

    Biedaczka po tygodniu przyszła spytać, gdzie się taki makaron kupuje, bo jej mąż był w hipermarketach, na giełdzie spożyczej i we wszystkich okolicznych sklepach i nidzie nie słyszeli o makaronie firmy Aldente.
  • Odkopuję, bo mój mąż poprosił na kolacje makaron z sosem...

    Makarony mam ciemne.

    Podsuńcie pomysł na sos nie-pomidorowy.  Za 2 godz po zakupy pójdę. :-)
  • Domowe pesto :D

  • Domowe pesto :D

    jak? tylko wypaśnych orzeszków to teraz nie kupię, włoskich nie lubimy.
  • Nasz hit (i nawet do piatku pasujacy): na oliwe daje troche czosnku, kapary, na to ewentualnie cukinia w plasterkach, losos wedzny i smietana. Zagotowac, dodac jakies swieze ziola, sok z cytryny, czarne oliwki tez pasuja.
  • Ale może być z pestek dyni, kiedyś się zainspirowałam przepisem z tego forum, dałam pestki dyni,oliwę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Bardzo nam zasmakowało. Wiadomo że klasyka to orzechy i bazylia, ale to jest też pyszne.

    Pisz dokładnie, zaraz zrobię, a wieczorem najwyżej powtórzę ;)
  • edytowano września 2013
    Piniowe można zastąpić prażonym słonecznikiem. Ja co prawda nie próbowałam, bo u nas tu orzeczków dużo i tanio, ale czytałam , że aka podmianka wychodzi z powodzeniem!

    Czyli: bazylia (można trochę pietruchy dla zdrowotności większej), prażony słonecznik, czosnek, sól, oliwa, ser (parmezanowaty najlepiej). Dolewać wolno oliwy i nie ucierać za długo, bo kolor straci.
    Warto wymieszać w garnku, żeby makaron był dobrze obklejony :D

    Ja luuubię jak duuuuuuuuużo pesto jest.


    A taki szpinakowy też lubię, ale raczej w formie zapiekanki makaronowej, a nie makaronu z sosem.
  • Maciejka zrobię na szczególną okazję, we dwoje ;)
  • Jeszcze mozna typowo wloski makaron zrobic (dla tych, ktorzy lubia wyrazne smaki): na oliwie smazy sie czosek, dodaje sie peperonccino (chili), miesza z makaronem i je :) Bardzo smaczne, jak sie dobrze zrobi.

    Moze byc tez makaron z serem (bialym) polany jagodami ze sloika (mniam).
  • U nas koniecznie jeśli makaron ze szpinakiem to oprócz czosnku dodajemy cynamon. Na początku byłam sceptyczna bo gdzie cynamon do takiego dania, ale naprawdęefekt jest super. Polecam!
  • Robię tez autorski sos do makaronu z piersi kurczaka, z ogromną ilością koperku. Bardzo dobrze się zgrywa to zestawienie.
  • Ktory makaron najlepszy do pesto? Mam w domu kukurydziany, gryczany, ryżowy i z manioku.
  • Ktory makaron najlepszy do pesto? Mam w domu kukurydziany, gryczany, ryżowy i z manioku.

    do pesto te jasniejsze lepiej pasuja.
  • Ktory makaron najlepszy do pesto? Mam w domu kukurydziany, gryczany, ryżowy i z manioku.

    do pesto te jasniejsze lepiej pasuja.
  • Mader ten przepis jest taki prosty że aż nie ma co pisać. Kurczak w kosteczke, obsmazyc, dodać sól pieprz paprykę słodką troszkę czosnku i koperku ilości hurtowe. Poddusić to dodając trochę wody. Dodać smietanę i gotowe.
  • edytowano września 2013
    No, kochani!

    Zniknęłam w kuchni i spreparowałam pesto od @chabrowka (bo słonecznik w kuchni był). Ser dałam zwykły utarty i też pyszne.

    Mąż zachwycony! Ja też :-)

    szok, jak to błyskawicznie się robi @-)

    Przygotuję się na dalsze wariacje ;)
  • Mówisz? Mam nawet ciut sera ala parmezan, i słonecznika w dużych ilosciach...
    Kurczę, miało być co innego, ale mi się nie chce...
  • @Rosea mi dzisiaj tak bardzo się nie chciało... a tu 10min i obiad na stole. :-)
    Mąż prosił o makaron i razem zjedliśmy ze smakiem. :-)
  • No to robię, bo od czwartej rano siedzę w kwiatkach i jak pomyślę o obiedzie (robieniu, a nie jedzeniu :) ) to mi się odechciewa już w ogóle...
  • Ja ostnio rewelacyjny makaron jadłam w restauracji. Razowy podsmażony z najprostszymi przyprawami na oliwie z cieniutkimi wiórkami warzyw - pietruszka i chyba seler. I na to były położone oliwki, kawałki fety, smażona cukinia. Nie brzmi wypaśnie , a z do dziś wspominam. Pewnie każdy w miarę wyrazisty dodatek na wierzch się sprawdzi.
  • Na ten jutrzejszy ślub te kwiatki?
  • tak, na jutrzejszy slub :)
    zrobiłam, dałam jeszcze mozarelli :) doooobre:)
  • Sos serowy - w 0.5l śmietany rozpuścić na patelni ser pleśniowy (ja lubię Lazur niebieski) 2 op, ew 1 kawałek camemberta. Wylać na gorący makaron. Można dorzucić czosnek - dla fanów, lub orzechy włoskie/słonecznik/dynię podprażone na wierzch. 

    Na teraz, póki są ostatki kurek - penne razowe ugotowac, kurki poddusić z cebulką na maśle, sól, pieprz, kawałki łososia wędzonego. Wymieszać z makaronem. Można kurki podlać śmietaną, no to jest sos ful wypas. 
  • Oto moje ulubione wersje makaronu:

    MAKARON Z CUKINIA I CURRY

     cukinia
    -cebula
    -serek mascarpone
    -curry
    -sol, oliwa

    Na oliwie przesmazyc cebule, potem dodac cukinie pokrojona w kostke i dusic do miekkosci, dodac mascarpone, przyprawic sola i curry. Ja podaje z pelnoziarnistymi swiderkami. Mozna posypac tartym zoltym serem i natka. Pycha!


    MAKARON ZE SZPINAKIEM I SEREM PLESNIOWYM

    -szpinak (na 2 osoby 20-25 dag swiezego)
    - kilka zabkow czosnku
    - garsc rozdrobionych w mozdzierzu orzechow wloskich
    - 10 dag sera plesniowego (np. rokpola)
    - maly kubelek smietany
    - sol, pieprz i oregano (najlepiej swieze)
    - ser zolty do posypania

    Na masle przesmazyc szpinak z czosnkiem, potem dodac reszte skladnikow.


    MAKARON Z WARZYWAMI I FETĄ
    - cebula
    - czosnek
    -papryka
    - pomidory
    - ser feta

    Warzywa podsmażyc na patelni, pod koniec dodać fetę.

    MARAON Z BROKUŁEM I SEREM PLESNIOWYM
    - kilka różyczek brokuła
    -10 dag sera pleśniowego
    - śmietana
    - tarty żółty ser

    Ugotowane brokuły rozdrobnić widelcem, dodać pokrojony w kostę ser pleśniowy i śmietanę, podgrzewać aż do rozpuszczenia się sera.

    MAKARON Z ŁOSOSIEM WEDZONYM:
    - 150g wedzonego łososia (takiego surowego, to porcja na 2 osoby)
    - cebula
    - garść rozdrobnionych orzechów włoskich
    - natka
    - tarty żółty ser

    Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać łososia, orzechy i śmietanę, chwilę poddusić.
  • I jeszcze jeden przepis, skomponowany z tego, co akurat było w domu, ale wyszło na tyle smacznie, że mam zamiar powtórzyć:

    MAKARON Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ

    PORCJA NA 3-4 OSOBY

    składniki:
    • 2 srednie cebule
    • zabek czosnku
    • papryka czerwona
    • papryka zółta
    • pomidor
    • 100g zielonej soczewicy
    • 6-7 suszonych pomodorów
    • przyprawa Kamisa "Przyprawa kuchni włoskiej"
    • oliwa, sól, pieprz

    Na oliwie podsmazyć cebule i czosnek, dodać pokrojona paprykę oraz sparzonego i obranego ze skórki pomidora, dusic do miękkosci. Ugotować (ok. 30 min) soczewice w osolonej wodzie. Suszone pomidory pokroic, razem z soczewica dodać do sosu. Przyprawić do smaku.
  • No i co. Tyle fajnych przepisów i... co mam jutro zrobić?
    Osiołkowi w żłobie dano...
    :-S
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.