Klasyczna pasta o bardzo rubasznej, ale i dosadnej nazwie - w swobodnym tłumaczeniu a la kurtyzana
czas:
30 minut
liczba porcji:
4
składniki:
400 g spaghetti 1 puszka pomidorów 60 g kaparów 5 filecików anchois 2 strączki papryki chilli 2 ząbki czosnku 100 g czarnych oliwek sól, pieprz, oregano 3-4 łyżki oliwy z oliwek kilka świeżych listków oregano lub natka pietruszki
przyrządzanie:
Makaron ugotować na półtwardo, czyli al dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz cieniutko pokrojoną papryczkę. Smażyć nie dłużej niż minutę, a następnie dodać rozdrobnione wcześniej pomidory wraz z zalewą. Wrzucić posiekane oliwki, anchois oraz kapary, a także szczyptę oregano i dusić razem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie doprawić do smaku solą. Makaron włożyć do sosu i podgrzewać razem przez chwilę. POdawać na ogrzanych wczesniej talerzach posypane listkami oregano lub natką pietruszki.
Komentarz
1 puszka pomidorów
60 g kaparów
5 filecików anchois
2 strączki papryki chilli
2 ząbki czosnku
100 g czarnych oliwek
sól, pieprz, oregano
3-4 łyżki oliwy z oliwek
kilka świeżych listków oregano lub natka pietruszki
W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz cieniutko pokrojoną papryczkę. Smażyć nie dłużej niż minutę, a następnie dodać rozdrobnione wcześniej pomidory wraz z zalewą. Wrzucić posiekane oliwki, anchois oraz kapary, a także szczyptę oregano i dusić razem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie doprawić do smaku solą.
Makaron włożyć do sosu i podgrzewać razem przez chwilę. POdawać na ogrzanych wczesniej talerzach posypane listkami oregano lub natką pietruszki.