Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Makarony

2»

Komentarz

  • Moje naj naj :D

    menu  ::  Dania glowne  ::  jednogarnkowe

     Spaghetti alla putanesca

     Klasyczna pasta o bardzo rubasznej, ale i dosadnej nazwie - w swobodnym tłumaczeniu a  la kurtyzana
     
    czas: 30 minut
    liczba porcji: 4
     
    składniki: 400 g spaghetti
    1 puszka pomidorów
    60 g kaparów
    5 filecików anchois
    2 strączki papryki chilli
    2 ząbki czosnku
    100 g czarnych oliwek
    sól, pieprz, oregano 
    3-4 łyżki oliwy z oliwek
    kilka świeżych listków oregano lub natka pietruszki

     
    przyrządzanie: Makaron ugotować na półtwardo, czyli al dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy.
    W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz cieniutko pokrojoną papryczkę. Smażyć nie dłużej niż minutę, a następnie dodać rozdrobnione wcześniej pomidory wraz z zalewą. Wrzucić posiekane oliwki, anchois oraz kapary, a także szczyptę oregano i dusić razem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie doprawić do smaku solą. 
    Makaron włożyć do sosu i podgrzewać razem przez chwilę. POdawać na ogrzanych wczesniej talerzach posypane listkami oregano lub natką pietruszki.
  • @hipolit ; O tak, u nas puttanesca radzi!!!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.