A wracając jeszcze do wcześniejszego wpisu Cart&Pud - rzeczywiście, neokatechumenalny sposób celebracji pozwala uniknąć niezręczności w postaci ustawienia celebransa tyłem do Chrystusa eucharystycznego. Jest to jednak okupione brakiem tabernakulum w ogóle.
[cite] Maciek:[/cite]Jest to jednak okupione brakiem tabernakulum w ogóle.
Bo przecież w małej wspólnocie nie ma takiej potrzeby. Dokładnie wiadomo, ile osób przystąpi do komunii, a konsekrowanego Chleba i tak nie da się przechowywać.
Zresztą wtedy lepiej pasują słowa, że "Chrystus oddaje się nam cały".
A Tabernakulum jest w każdym kościele, więc problem jego braku nie istnieje.
Dziwi mnie cała dyskusja, która liturgia jest "lepsza". Mnie w Kościele brakowało zawsze jednego: żeby ktoś mi wytłumaczył, o co w ogóle chodzi w tym co się zwie Mszą? Żadnych wyjaśnień nt. liturgii i tego co ona obrazuje. I do tej pory tak jest. Każdy przychodzi z prywatnym wyobrażeniem sakrum. A biskupi czepiają się, że w trakcie Eucharystii we wspólnotach neo nie śpiewa się kolęd albo że ksiądz stoi twarzą nienawschód Co pokazuje tylko skalę problemu i otępienia.
Niech będzie taka czy inna forma liturgii, tyko niech będzie ona piękna i zrozumiała. Niech ktoś mi ją WYTŁUMACZY.
Dietrich von Hildebrand w "Spustoszona winnica" negatywnie się wypowiada na temat chęci zrozumienia w ten sposób: "Sądzi się coraz powszechniej, iż tym co ważne w nabożeństwie jest wiedza, a dla prawdziwego uczestnictwa w ofierze mszy świętej istotniejsze jest zrozumienie każdego słowa aniżeli skupienie i pełne czci wgłębienie się w misterium ofiary krzyżowej" Jednocześnie zwraca uwagę, iż informacje o toku Mszy powinny być przekazane podczas katechezy.
[cite] Maciek:[/cite]Przez większą część życia chodziłem na nową Mszę, a dodatkowych kielichów na ołtarzu nie zarejestrowałem. Natomiast nagminnie widziałem, jak po "Baranku Boży" celebrans idzie do tabernakulum i dopiero stamtąd je przynosi. I nie dotyczy to Mszy dla małych grup, ale np. akademickich u dominikanów, kiedy duży kościół pękał w szwach.
To pytanie zadałem całkiem niedawno na forum krzyż, tu jest jedna z sensownych i zadowalających mnie odpowiedzi.
[cite] Maciek:[/cite]A jak często w kościele bywa uczestnik wspólnoty? Przecież całość jego formacji ma miejsce poza kościołem.
miałam wkleić "cytuj" wkleiłam "podziękuj" - więc dziękuję Ci Maciek za poranny wysiłek umysłowy
niektórzy chodzą z dziećmi w niedzielę (np jeśli trwa przygotowanie do I Komunii) , wielu uczestniczy w codziennej eucharystii w Kościele i zauważyłam ,że wokół mnie rośnie liczba takich , którzy codziennie potrzebują przystąpić do Komunii
we wspólnotach są Ci , którzy od zawsze byli w kościele i tacy , którzy trafili tam po latach ateizmu lub obojętności religijnej - i jedni i drudzy mają swoją drogę do Boga i ja osobiście od tamtych drugich uczę się prostoty w podejściu do wiary
i bezkompromisowość- taki człowiek ,który liczył tylko na siebie (i nie uznawał Boga) i pokaleczył się życiowo okropnie , kiedy odkrywa wiarę przytula się do Boga ,jak małe dziecko bezwarunkowo ,zupełnie i otrzymują wiele łask , tak jak św Augustyn dawno temu
ja wyrosłam w tradycyjnej pobożności ( za co jestem mojej mamie bardzo wdzięczna - bo w trudnościach życiowych wiedziałam u Kogo szukać pomocy )
mój mąż " nawrócił " się z obojętności zupełnej
i widzę iloma łaskami Go Pan Bóg obdarzył
Jednocześnie zwraca uwagę, iż informacje o toku Mszy powinny być przekazane podczas katechezy.
o tej katechezie, co jej właśnie nie ma, mówię, o wprowadzeniu w misterium Paschalne
można je różnie liturgią obrazować, ale jak nie wiesz (nikt ci o tym nie powiedział, nie o-powiedział), że oglądasz obraz misterium, to tak jak byś czerpał wodę sitkiem
Żarliwość neofitów wynika niestety wprost z powierzchowności ich przekonań i bardzo wycinkowej znajomości tematu. Nie wiem, jak można ich uznać za wzór naśladowania w kwestii podejścia do wiary. To tak, jak gdyby dojrzałe małżeństwo uczyło się miłości od gimnazjalistów.
[cite] Maciek:[/cite]Żarliwość neofitów wynika niestety wprost z powierzchowności ich przekonań i bardzo wycinkowej znajomości tematu. Nie wiem, jak można ich uznać za wzór naśladowania w kwestii podejścia do wiary. To tak, jak gdyby dojrzałe małżeństwo uczyło się miłości od gimnazjalistów.
[cite] Maciek:[/cite]Żarliwość neofitów wynika niestety wprost z powierzchowności ich przekonań i bardzo wycinkowej znajomości tematu. Nie wiem, jak można ich uznać za wzór naśladowania w kwestii podejścia do wiary. To tak, jak gdyby dojrzałe małżeństwo uczyło się miłości od gimnazjalistów.
Miłość bez wiedzy i doświadczenia jest tylko przelotnym uczuciem.
Ale oczywiście każdy ma prawo czerpać inspiracje skąd zapragnie. Tylko dlatego się zdziwiłem, że Droga sięga przecież do doświadczeń pierwszych wieków chrześcijaństwa, a wtedy ceniono siwe skronie i mądrość życiową. Kult młodości i spontaniczności to raczej współczesna moda.
[cite] Maciek:[/cite]Bym się bardzo zdziwił, gdyby był taki przepis.
Kiedyś w bazylice w Czerwińsku podczas pielgrzymki wynosiliśmy stół ołtarzowy do bocznej kaplicy. Trzeba przyznać, że zmiana wyglądu prezbiterium była piorunująca.
"Ustawienie ołtarza tak, aby umożliwiał odprawianie "twarzą do ludu" jest z pewnością czymś pożądanym przez obecne przepisy liturgiczne. Niemniej nie jest to wartość absolutna, ponad wszystkie inne ... Bardziej wierne duchowi liturgii w tych przypadkach [gdy jest już "stary" ołtarz] jest celebrowanie przy istniejącym ołtarzu z plecami zwróconymi ku ludowi niż utrzymywanie dwóch ołtarzy w tym samym prezbiterium. Zasada "jednego ołtarza w prezbiterium" jest teologicznie ważniejsza niż praktyka celebrowania "w kierunku ludu".
Komentarz KKBiDS ad altare, Nr 3.
Cytat za: Pismo urzędowe Kongregacji Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów Notitiae Nr. 29 (1993 r.) s. 24"
[cite] Maciek:[/cite]Miłość bez wiedzy i doświadczenia jest tylko przelotnym uczuciem.
Ale oczywiście każdy ma prawo czerpać inspiracje skąd zapragnie. Tylko dlatego się zdziwiłem, że Droga sięga przecież do doświadczeń pierwszych wieków chrześcijaństwa, a wtedy ceniono siwe skronie i mądrość życiową. Kult młodości i spontaniczności to raczej współczesna moda.
Miłość jest , doświadczenie bycia w kościele jest; czyli myślisz ,że wszyscy ludzie na Drodze nie posiadają wiedzy ?
Jedni się odnajdują, inni nie odnajdują. Hiszpania, skąd przecież Droga się wywodzi, to kraj największej porażki Kościoła w Europie, która wyraża się w społecznym poparciu dla antykatolickich polityków. Oczywiście, w skali mikro, możemy się ratować takimi, czy innymi wspólnotami. Ale brakuje pomysłu na nawrócenie ludzi, którzy odrzucają swoje chrześcijańskie dziedzictwo i przyjmują ideologię lewicową.
W mojej wspólnocie już wszyscy po czterdziestce i sam siwy włos, ewentualnie łysiny. Dalej twierdzę, że jeżeli miłości nie będzie - wszystko na darmo. Specjalistów od gadania nie brakuje, a świadków życia mało.
Jakoś mam wrażenie, że stosujemy dialektykę dla dialektyki.
[cite] Maciek:[/cite]Dlaczego uczysz się podejścia do wiary akurat od tych, którzy niedawno przestali być ateistami? :shocked:
Chodziło mi o to podejście, tę żarliwość, ten dziecięcy zachwyt Bogiem.
Natomiast wiary należy się uczyć od tych, którzy mają ją większą, doskonalszą niż my, czyli świętych i błogosławionych.
Jakoś opacznie zrozumiałeś moje słowa...
Ale przecież podejście wynika z treści wiary, a nie przyjęcia jakiejś konwencji zachowania. Jeżeli komuś brakuje żarliwości, to dlatego, że jego wiara osłabła. Uczenie się samej żarliwości to jakieś aktorstwo, które ma przykryć fakt, że człowiek sam z siebie nie potrafi tak się zachować.
[cite] Maciek:[/cite]Hiszpania, skąd przecież Droga się wywodzi, to kraj największej porażki Kościoła w Europie
Kościoła, jako instytucji. Kościół, jako żywe ciało Jezusa Chrystusa jest tam bardzo silne.
Patrząc na Hiszpanię z perspektywy dłuższej, niż nasz koniec nosa można dość do wniosku, że Pan Bóg wiedząc, że będą takie ciężkie czasy jak teraz, powołał aż dwa wielkie ruchy (hmmmm...) odnowy Kościoła w tym kraju- Opus i Drogę.
One są jak drożdże w cieście- pomału, pomału i zakwaszą całość.
W Kościele, jeśli coś się dzieje szybko- to zazwyczaj okazuje się płytkie. Dobre dzieła wymagają czasu. A Kościół jest wieczny....
Komentarz
:shocked::shocked::shocked:
ja wielkokrotnie widziałam,
kiedy to czytałam, to zastanawiałam się nawet czy nie żartujesz z tym pytaniem
ja wielkokrotnie widziałam. może za daleko od ołtarza stałeś:D:wink:
a trzeba było korzystać z ukrytej kamery ...
Tyle mam satysfakcji, że tym razem Was coś we współczesnej liturgii zaskoczyło
Zresztą wtedy lepiej pasują słowa, że "Chrystus oddaje się nam cały".
A Tabernakulum jest w każdym kościele, więc problem jego braku nie istnieje.
Niech będzie taka czy inna forma liturgii, tyko niech będzie ona piękna i zrozumiała. Niech ktoś mi ją WYTŁUMACZY.
NOM wytłumaczony dość dobrze: Msza Św. w pytaniach i odpowiedziach
VOM - tu sprawa się komplikuje, jak na razie nie trafiłem na zadowalający mnie "przewodnik" w stylu krok po kroku
Dietrich von Hildebrand w "Spustoszona winnica" negatywnie się wypowiada na temat chęci zrozumienia w ten sposób: "Sądzi się coraz powszechniej, iż tym co ważne w nabożeństwie jest wiedza, a dla prawdziwego uczestnictwa w ofierze mszy świętej istotniejsze jest zrozumienie każdego słowa aniżeli skupienie i pełne czci wgłębienie się w misterium ofiary krzyżowej" Jednocześnie zwraca uwagę, iż informacje o toku Mszy powinny być przekazane podczas katechezy.
To pytanie zadałem całkiem niedawno na forum krzyż, tu jest jedna z sensownych i zadowalających mnie odpowiedzi.
miałam wkleić "cytuj" wkleiłam "podziękuj" - więc dziękuję Ci Maciek za poranny wysiłek umysłowy
niektórzy chodzą z dziećmi w niedzielę (np jeśli trwa przygotowanie do I Komunii) , wielu uczestniczy w codziennej eucharystii w Kościele i zauważyłam ,że wokół mnie rośnie liczba takich , którzy codziennie potrzebują przystąpić do Komunii
we wspólnotach są Ci , którzy od zawsze byli w kościele i tacy , którzy trafili tam po latach ateizmu lub obojętności religijnej - i jedni i drudzy mają swoją drogę do Boga i ja osobiście od tamtych drugich uczę się prostoty w podejściu do wiary
Ja to nazywam żarliwością neofity.
ja wyrosłam w tradycyjnej pobożności ( za co jestem mojej mamie bardzo wdzięczna - bo w trudnościach życiowych wiedziałam u Kogo szukać pomocy )
mój mąż " nawrócił " się z obojętności zupełnej
i widzę iloma łaskami Go Pan Bóg obdarzył
o tej katechezie, co jej właśnie nie ma, mówię, o wprowadzeniu w misterium Paschalne
można je różnie liturgią obrazować, ale jak nie wiesz (nikt ci o tym nie powiedział, nie o-powiedział), że oglądasz obraz misterium, to tak jak byś czerpał wodę sitkiem
skąd ta wiedza?
Posoborowe mity
"Ustawienie ołtarza tak, aby umożliwiał odprawianie "twarzą do ludu" jest z pewnością czymś pożądanym przez obecne przepisy liturgiczne. Niemniej nie jest to wartość absolutna, ponad wszystkie inne ... Bardziej wierne duchowi liturgii w tych przypadkach [gdy jest już "stary" ołtarz] jest celebrowanie przy istniejącym ołtarzu z plecami zwróconymi ku ludowi niż utrzymywanie dwóch ołtarzy w tym samym prezbiterium. Zasada "jednego ołtarza w prezbiterium" jest teologicznie ważniejsza niż praktyka celebrowania "w kierunku ludu".
Komentarz KKBiDS ad altare, Nr 3.
Cytat za: Pismo urzędowe Kongregacji Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów Notitiae Nr. 29 (1993 r.) s. 24"
Miłość jest , doświadczenie bycia w kościele jest; czyli myślisz ,że wszyscy ludzie na Drodze nie posiadają wiedzy ?
profesorowie , biskupi , księża , kolejni papieże ?
zresztą to jest dyskusja woda
dobrze,że odnajdują się w kościele pogubieni ; bo Droga na pewno jest w Kościele
Chodziło mi o to podejście, tę żarliwość, ten dziecięcy zachwyt Bogiem.
Natomiast wiary należy się uczyć od tych, którzy mają ją większą, doskonalszą niż my, czyli świętych i błogosławionych.
Jakoś opacznie zrozumiałeś moje słowa...
Patrząc na Hiszpanię z perspektywy dłuższej, niż nasz koniec nosa można dość do wniosku, że Pan Bóg wiedząc, że będą takie ciężkie czasy jak teraz, powołał aż dwa wielkie ruchy (hmmmm...) odnowy Kościoła w tym kraju- Opus i Drogę.
One są jak drożdże w cieście- pomału, pomału i zakwaszą całość.
W Kościele, jeśli coś się dzieje szybko- to zazwyczaj okazuje się płytkie. Dobre dzieła wymagają czasu. A Kościół jest wieczny....