@Polly serdecznie dz od dawna myślę o tym , tylko boję się że jak będę oficjalnie tym domem tymczasowym i to się gdzieś rozejdzie będę miała po kilkanaście psów/kotów dziennie wywalanych na podwórku , Tu prawie nikt nie sterylizuje zwierzaków bo 1 nie może sie patrzeć na ich cierpienie 2 suka po sterylizacji nie szczeka kotka nie poluje 3 brak gotówki na taki zabieg 4 nie walczy z naturą 5 a tu nie wiem jak kulturalnie ubrać ten argument żeby nie było oblesnie Przez 20 lat byla jedna głośna akcja sterylizacji
@nowa, w fundacjach z założenia sterylizuje się wszystkie psy, w przypadku domu tymczasowego, na wszystko dostajesz pieniądze, tzn. płacisz i odsyłasz rachunek do refundacji. Jeśli chciałabyś zostawić u siebie psiaka, masz do tego pierwszeństwo, jeśli nie, szuka mu się stałego domu a ty masz refundację wszystkich kosztów jakie poniosłaś. Ewentualnie fundacja jest wdzięczna za zakup karmy we własnym zakresie, ale tylko jeśli wyrazisz chęć takiej pomocy.
Widzisz a u nas fundacja za nic mi nie zwracala tylko dostalam waryunki jakie ma spełnić dom staly , jak psa przywiezli na kilks dni to dali obroze i Łatek czeka u mnie na nowy dom już ok 3 lat , karmy dali na początku przy pierwszych kilku miesiacach potem odeslali do UG , tu zaplacili 2 razy za szczepienia i tyle w temacie No i dowiedzialam się że każdy doklada bo ich nie stać W tym roku znajoma z inbego miasta zrobila zbiórkę karmy i przyslali mi 30 kg Na stanie jest u mnie w tej chwili 8 kotów Maszek Skarpetek Kot Rudzik Małpeczka-to moje Mruczek Wiedźmin Karat Psy Jaszczurka Łatek Pchła Gryzelda Pyśka Psy są już po tyle lat że praktycznie kocham je jak własne , w międzyczasie była Tosia drugi Łatek, Znajda,Żaba, Cygan, Azor ,Bezimienny, Sabina,Labi, Szelma, Kleszcz ....to z grubsza co pamiętam , wszystkim znalazłam nowe domy oprócz 3 które niby trafily do schroniska
Najgorsze jest to że każdy patrzy na mnie jak na wariatkę gdy mówię że 1 ślepe mioty można uspać 2 można sterylizować 3 bezpanskie psy zgłaszać do gminy , nie tylko ja jedna ale żeby inni też to robili ,bo kilka osób ma większą siłę przebicia niż ja sama
Wiecie co jest najgorsze w tym jak ma się zwierzaka na tymczasie przez kilka lat? Zaczyna się go traktować jak wlasnego , i on tak samo np Oddam swój ciuch żeby mu było cieplo swoja kanapke czy sobą zaslonie jak ktoś chce uderzyć to po jakimś czasie kot przynosi mi myszy , jak ktoś obcy krzyczy to pies z automatu jest przy mnie i nie że chowa się za mna tylko tak jakby chciał mnie sobą zasłonić.
Aha , sukienki , butów typowo damskich/wyjsciowych też tyle lat nie mialam na sobie Moj strój to adidasopodobne buty , wycieruchy vel dresy bluza z kapturem na suwak lub przez głowę zakladana najlepiej z głębokimi kieszeniami na smakolyki dla potworów
Komentarz
Tu prawie nikt nie sterylizuje zwierzaków bo
1 nie może sie patrzeć na ich cierpienie
2 suka po sterylizacji nie szczeka kotka nie poluje
3 brak gotówki na taki zabieg
4 nie walczy z naturą
5 a tu nie wiem jak kulturalnie ubrać ten argument żeby nie było oblesnie
Przez 20 lat byla jedna głośna akcja sterylizacji
No i dowiedzialam się że każdy doklada bo ich nie stać
W tym roku znajoma z inbego miasta zrobila zbiórkę karmy i przyslali mi 30 kg
Na stanie jest u mnie w tej chwili
8 kotów
Maszek
Skarpetek
Kot
Rudzik
Małpeczka-to moje
Mruczek
Wiedźmin
Karat
Psy
Jaszczurka
Łatek
Pchła
Gryzelda
Pyśka
Psy są już po tyle lat że praktycznie kocham je jak własne , w międzyczasie była Tosia drugi Łatek, Znajda,Żaba, Cygan, Azor ,Bezimienny, Sabina,Labi, Szelma, Kleszcz ....to z grubsza co pamiętam , wszystkim znalazłam nowe domy oprócz 3 które niby trafily do schroniska
1 ślepe mioty można uspać
2 można sterylizować
3 bezpanskie psy zgłaszać do gminy , nie tylko ja jedna ale żeby inni też to robili ,bo kilka osób ma większą siłę przebicia niż ja sama
Wiecie co jest najgorsze w tym jak ma się zwierzaka na tymczasie przez kilka lat? Zaczyna się go traktować jak wlasnego , i on tak samo np
Oddam swój ciuch żeby mu było cieplo swoja kanapke czy sobą zaslonie jak ktoś chce uderzyć to po jakimś czasie kot przynosi mi myszy , jak ktoś obcy krzyczy to pies z automatu jest przy mnie i nie że chowa się za mna tylko tak jakby chciał mnie sobą zasłonić.
Moj strój to adidasopodobne buty , wycieruchy vel dresy bluza z kapturem na suwak lub przez głowę zakladana najlepiej z głębokimi kieszeniami na smakolyki dla potworów