Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Młodzi wrocławianie nie chcą krzyży w klasach

2

Komentarz

• Ooo ja też jestem artystką.:bigsmile:
  • Z psychologicznego punktu widzenia - artystka ma wielkie problemy z sobą:shocked:
    Obrazek pierwszy od lewej- i wszystko jasne...guru powinien siedzieć
  • eee, to ja też artysta plastyk jestem jak to jest przykład jej "dzieł".
  • Etam. Ta dziewczyna akurat ma niewiele wspólnego z Pokoleniem JP2. To raczej Pokolenie Mateusza Agnosiewicza.
  • W czasach kiedy studiowałam we Wrocławiu to XiV Liceum było chyba jednym z najlepszych w kraju , z międzynarodową maturą . Pogorszyło się ? Bo chyba występ trójki uczniów nie przesądza o poziomie tej szkoły ?
  • Kolejny akronim, jako odpowiedź na post Tadeusza:

WTF!?
  • Monika , pogorszyło się i to bardzo. Łącznie z aferę z chłopcami z przed paru lat...
  • Jakieś tam zacięcie patriotyczne ma...
    wara!

Ja jej daję plusa za odnalezienie krzyża z korony orzełka który zaginął po przewrocie majowym.
  • Trochę to nie fair , że skupiliśmy się na obgadywaniu panienki a przecież to nie ona jest wszystkiemu winna. Biedactwo, jakiś pigmalion czy wielbiciel młodych wdzięków i talentów wykorzystuje ją bezczelnie, jej naiwność i wiek w którym buzują hormony ( o ironio nie pozwalając racjonalnie myśleć ):tongue:a człowiek metrykalnie jest dorosły.
    Ta maniera malarska zgapiona od artystów z przed 60 lat, treść rysunków wskazuje na to , że ktoś ją chyba zmuszał do chodzenia do kościoła, może jakieś babska krępowały jej kobiecość przy okazji i teraz inteligentny i światły ktoś dał jej możliwość zrzucenia tych okowów i zachłyśnięcia się ,, wolnością" i bycia kobietą. Tak interpretuję to ,, malarstwo "
    Mnie jako rodzica to by zaniepokoiło, choć teraz to dla rodziców jest za późno...My tylko możemy wyciągnąć wnioski, jakich błędów nie popełniać , aby naszym dzieciom kiedyś nie omotał dusz jakiś racjonalny hmm- misiaczek?
    Może się mylę ale takie mam nieodparte wrażenie.
  • naiwność i wiek w którym buzują hormony ( o ironio nie pozwalając racjonalnie myśleć )
    Szkoda, że będąc kiedyś w tym pięknym wieku o tym nie wiedziałem...

A naiwny to chyba jestem do dzisiaj.
  • [cite] ruda megi:[/cite]Trochę to nie fair , że skupiliśmy się na obgadywaniu panienki a przecież to nie ona jest wszystkiemu winna. Biedactwo, jakiś pigmalion czy wielbiciel młodych wdzięków i talentów wykorzystuje ją bezczelnie, jej naiwność i wiek w którym buzują hormony ( o ironio nie pozwalając racjonalnie myśleć ):tongue:a człowiek metrykalnie jest dorosły.
    T

Bez przesady z tym biedactwem: ma trochę lat i umiejętność myślenia. Niektórzy nie chcą myśleć po prostu nie tylko w tym wieku.

Mnie tu uderza rażąca manipulacja gazety. Tróje uczniów reprezentuje tylko siebie, a nie "młodych wrocławian".
  • Joa, chyba niewiele z manipulacji Aborczej widziałaś jak dotąd. :wink:
  • [cite] Lukasz:[/cite]Joa, chyba niewiele z manipulacji Aborczej widziałaś jak dotąd. :wink:

Niewiele, bo z zasady nie czytam od lat.
    Wychodząc z założenia, że na pewne rzeczy już w życiu nie mam czasu.
  • I nie ma sensu się każdą bzdetą podniecać.
  • To ja tylko zaznaczę - na wszelki wypadek - że nigdy nie skalałem się wydaniem pieniędzy na Aborczą.
  • I jeszcze z dzieciństwa pamiętam tylko fonetycznie, niestety, taką francuską zasadę: 'pa tusze la merd', co się tłumaczyło: nie tykaj g...
  • A po polsku wyraził to Czesław Miłosz w sposób bardziej wyszukany:

Lepiej byś miał się wydać oschły
    Byleby ciebie nie obrosły
    mchy tropikalne dusz niemytych

Cytuję z pamięci, więc interpunkcja moja. To było w "Traktacie moralnym" chyba.
  • Gdyby ktoś bardziej wykształcony zechciał zapisać po francusku tę sentencję, chętnie się nauczę.
  • W tym sensie:

Touchez pas la merde

?

[tusze pa la merd], dokładnie tak jak Joa pisałaś - "Nie dotykaj gówna"
  • [cite] Lukasz:[/cite]To ja tylko zaznaczę - na wszelki wypadek - że nigdy nie skalałem się wydaniem pieniędzy na Aborczą.

Ja nie kupuje "Jude Zeitung" od 1994 (sławetny artykuł Cichego o mordowaniu żydów przez powstańców).

Cichy potem wygadał się co nieco na temat misji GazWyb-u w pamiętnym wywiadzie Z Michalskim:
    Wróćmy jednak do pana drogi w "Gazecie". Czy pana Michnik uwodzi?
    Imponuje mi, a potem przyjaźnimy się ze sobą. Ale w "Gazecie Wyborczej" miałem zupełnie innego mistrza, płci żeńskiej, czyli Helenę Łuczywo. Dla mnie Helena jest postacią rangi historycznej, nie można jej porównywać ze współczesnymi postaciami. Ze znanych mi ludzi, którzy w XX wieku żyli w Polsce, mogę ją porównać tylko do Celiny Lubetkin, która była żoną Antka Zukiermana, dowódcy ŻOB. I faktyczną dowódczynią powstania w getcie. Misja Heleny, która jest stuprocentową Żydówką, polegała zawsze na chronieniu polskich Żydów przed jakimkolwiek złym losem. To zadanie wykonała w stu procentach. Była komendantką ŻOB w latach 90. Nie można się dziwić, że ona ze swoim zapleczem kulturowym i genetycznym nie była specjalnie wrażliwa na to, że mordowano księży po 1981, czy że generał Fieldorf był ofiarą mordu sądowego, w którym brała udział sędzia Wolińska. Misją Łuczywo było ratowanie sędzi Wolińskiej i wszystkich, obojętnie jak zapisanych w historii Polaków żydowskiego pochodzenia przed jakimkolwiek nieszczęściem. Także przed naprawdę istniejącym tutaj antysemityzmem
  • [cite] Taw:[/cite]
    Ja jej daję plusa za odnalezienie krzyża z korony orzełka który zaginął po przewrocie majowym.
    Tylko, że korona była inna i orzełek też.
  • Ja tam nie mam nic przeciwko Żydom. Taki sam naród jak każdy inny. Wkurza mnie tylko zwalanie winy z niemieckich faszystów na Polaków.
  • [cite] ruda megi:[/cite]Ja tam nie mam nic przeciwko Żydom. Taki sam naród jak każdy inny.

Nie taki sam ... to Naród Wybrany (nadludzie).
    Swoją drogą narody różnią się między sobą (nie ma dwóch takich samych). Są rózne, lepsze lub gorsze, pod różnymi względami lub po prostu inne.
  • Właśnie...

Pisząc to co napisałaś ruda megi już zostałaś antysemitką (bo np. ludobójstwa na Żydach nie można (w żadnym wypadku!) porównywać do ludobójstwa na jakimkolwiek innym narodzie).
  • A poza tym - jak napisał prof. Norman Finkelstein (Żyd) - obecnie antysemitą zostaje ten kogo nie lubią Żydzi, a nie ten kto nie lubi Żydów.
  • Ten sam Finkelstein napisał, że tylko Żyd może krytykować Żyda i nie być posądzonym o antysemityzm
  • @Agata M
    Z profesora Sanda (jak najbardziej Zyda też Żydzi robią antysemitę)
    Naród żydowski został wymyślony (gdzieś to już wstawiałem na forum).
  • Wrocław: Krucjata przed redakcją "Gazety Wyborczej"

W proteście przeciw zaangażowaniu "Gazety Wyborczej" w walkę z obecnością krzyża w salach lekcyjnych 14 Zespołu Szkół we Wrocławiu tamtejsze środowisko Krucjaty â?? Młodzi w Życiu Publicznym, działającej przy Stowarzyszeniu Kultury Chrześcijańskiej im. ks. Piotra Skargi, zorganizowało pikietę przed wrocławską siedzibą dziennika.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.