Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

świąteczne makowce

2»

Komentarz

  • [cite] Anka:[/cite]@maniek, wysłaąłm jeszze raz:)
    nie mam
  • No ja tez uzyje gotowej masy,ale dodam tam rozne rzeczy- ciezko mi tu dostac zwykly mak... ale sie ciesze na to pieczenie:)
  • [cite] maniek:[/cite]Dzieci zmielą, potrzebne tylko sitko do maku, znaczy małe.
    Taaa zmielą, zmielą, z wielką ochotą (przynajmniej pierwsze mielenie, potem to już sam zasuwaj). A po pół roku wciąż jeszcze gdzieś ten mak odkrywasz...

    Gotowych mas nie lubię. Po pierwsze, jak czytam skład to mak tam w zbyt licznym towarzystwie występuje (bynajmniej nie o bakalie chodzi), po drugie, smakuje zawsze cukiernią a nie domowym.
  • [cite] maniek:[/cite]
    [cite] Anka:[/cite]@maniek, wysłaąłm jeszze raz:)
    nie mam

    Kurcze, nie wiem dlaczego? Puść mi pustego maila na rudanka@me.com, to napiszę ci o coś się chodzi
  • Barbara, a w jakich sklepach mozna kupić ten mak świeżo zmielony w woreczkach?
  • [cite] AgaMaria:[/cite]Barbara, a w jakich sklepach mozna kupić ten mak świeżo zmielony w woreczkach?

    Ja kupuję w Simply, dawniej Elea, jeszcze dawniej Billa. Moze to jakis trop będzie...:confused:
  • [cite] AgaMaria:[/cite]Barbara, a w jakich sklepach mozna kupić ten mak świeżo zmielony w woreczkach?
    Chyba w Bomi, nie wiem- mąż mi kupił zapas jakiś czas temu i nie pamięta gdzie- oby sobie szybko przypomniał bo się kończy... W sieci znalazłam tu i tu.
  • Maszynki do mielenia czekają
  • u nas w ofercie PSS społem ( a teraz Delikatesy Centrum ) są i orzechy włoskie, i mak mielony. firmy polecanej przez Barbarę.

    moze to info pomoze:bigsmile:
  • Lila,

    a ten makowiec z przepisu Twojej babci to jak długo wytrzymuje w lodówce? Bo pyszny wyszedł, zrobiłam swój pierwszy makowiec w życiu i od razu delicje:cool: I zastanawiam się - przy założeniu, że nikt go nie zje, dotrwa do Wigilii?

    Innych specjalistów w temacie też proszę o głos:wink:
  • Ja tam bym dzień przed wigilią upiekła drugi, a ten zjadła. Mak szybko kwaśnieje.
  • A jak by zamrozić?
  • Wszystko można zamrozić
  • ja tez mam plan na ten placek


    chociaż takie zawijańce drożdżowe bardzo lubię

    :):):)
  • weszłam tu po przepis na jakieś drożdżowce. i czytając wpis Mańka o masie makowej popłakałam się ze śmiechu (pieluszka ) :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:

    lecę eksperymentować , trzymajcie kciuki :D
  • Lila, zrobiłam twojego makowca, tzn to ciasto makowe, wygląda super:))). W przyszłym roku spróbuje zawijanego:).
  • @Sylwunia a ja zrobiłam według Twojego przepisu i mam dwa pytania:

    1. strasznie kiepsko wyrastał mi zaczyn na tym żółtku, robiłam go w sumie dwa razy z różnych drożdży, lekko ruszył dopiero jak go wstawiłam do ciepłego piekarnika.

    czy to OK?

    2. ciasto wyszło mi mało elastyczne, bardziej kruche i miałam problem z zawijaniem.

    czy ono tak ma czy coś sknociłam?

    Same makowce wyszły przepyszne, no i patent z zawinięciem w pergamin bardzo dobry.
  • ad1.
    u mnie zależy to od drożdży. czasem rosną jak wściekłe a czasem opornie :) ja myślę że to może od świeżości zależy :)
    ale faktycznie , ocieplenie pomaga. jak jest słoneczny dzień o stawiam na parapecie, żeby słonce padało na miseczkę .

    ad2. moje też jest takie :D

    ostatnio zawijałam jak radził ktoś ( na krokieta) :D i nawet nie trzeba było poprawiac pergaminem :D:D
  • A co to szkodzi że makowiec pęknie? Jak mak jest mokry i mięsisty a całość dobrze się polukruje to ja nawet lubię taką roladę z fantazyjnym pęknięciem. Przynajmniej widać że na maku nie oszczędziłem :bigsmile:
  • [cite] juka:[/cite]MAKOWIEC NIEBOSZCZYKA :crazy:
    50dkg mąki
    10dkg masła
    3/4 szkl cukru
    3 żółtka
    1 szkl mleka
    cukier waniliowy
    szczypta soli

    masa makowa:
    40 dkg maku
    17 dkg miodu
    1 łyżka bułki tartej
    rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały w słupkach



    mak sparzyć, namoczyć dzień wczesniej, odcedzic i zemleć 2 razy. do maku dodac miód, żółtka utarte z cukrem, bakalie i tartą bułkę [ja dodaję jeszcze pianę z białek, nieco osłodzoną]
    przygotować ciasto drożdżowe z podanych składników, odstawić do wyrośnięcia, podzielic na 2 części i rozwałkowac na prostokąty. każdy prostokąt posmarowac białkiem i masą makową, zwinąć jak krokiety (najpierw boki do środka, potem po dłuższej krawędzi) - odstawic do wyrosnięcia w foremkach. lekko ponakłuwac patyczkiem, piec ok 50 min. w średnio nagrzanym piekarniku. po wystygnięciu polukrować :cool:

    Chciałam zrobić wg tego przepisu makowiec na święta, ale nie ma w nim drożdży:shocked:

    ???


    Ostatecznie zrobiłam makowiec Mańkowy. SUPER! Właśnie dojadam resztki.
    Ale jestem też ciekawa tego nieboszczykowego:wink:
    Juka, możesz sprawdzić ten przepis?
  • Spieszę donieść, że Lilowy makowiec po rozmrożeniu pyyyszota. Dzięki za przepis!
  • Juka, nie musisz przepraszać:bigsmile:
    Raczej popraw przepis:wink:
  • jako, że za makowcem nie przepadam (tzn lubię masę makową ale ciasta nie) to szukam przepisu na makowiec w formie placka makowego  (nie rolowany w drożdżowym cieście)

    Kupiłam 2 opakowania mielonego maku w Lidlu i chcę go na taki makowiec przerobić, pomoże ktoś?
  • @Lila, wielkie dzięki, nie doczytałam - na jakiej blasze to robisz z tych proporcji?
    i czy jak mam kupiony suchy mielony mak to mam go tylko sparzyć czy jak - bo w ciastach z makiem to ja dętka jestem
  • o tak tak, wklej jak możesz:-)
  • @Lila ja również piekę ten makowiec i nam bardzo smakuje. Tylko nie robię kruszonki. Polewam czekoladą.
  • Ja raz robiłam kruszonkę, ale nie bardzo wyglądała jak kruszonka ;) 
    dlatego dałam sobie spokój z kruszonką.
  • Mi wyszło takie ciasto, nie kruszyło się. Masło było miękkie, więc trzeba było więcej mąki dodać. Może jeszcze spróbuję zrobić z kruszonkę.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.