Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Świąteczne wypieki

2

Komentarz

  • Cart, podoba mi się Twój przekładaniec (te ukraińskie geny, hehe...).
  • Cart ciacho jest super chyba na urodziny Sary zrobię teraz w kwietniu a potem na Tereski i mojego męża w maju:clap:
    aż mi ślinka poleciała, mniam:cheer:
    a mnie teraz niewiele trzeba namawiać bo na słodkości to mam cały czas chętkę:swingin:
  • ja to mam swiąteczne wypieki jedynie na twarzy.. bo piec nie umiem i nie jeszcze nie polubiłam :shamed:
  • Pojęcia nie mam.:shamed:
  • One (te krakersy) muszą nasiąknąć masą, inaczej nie zmiękną. Ale dlatego właśnie do masy daję masło, a nie margarynę, żeby ciasto włożone do lodówki szybciej stwardniało i nie było "mamlate".
    Mogło się zdarzyć, że budyń wyszedł Ci trochę zbyt luźny (bo kopiata łyżka kopiatej łyżce nierówna:wink:) i stąd taki efekt.

    U nas ile bym nie zrobiła, tyle zostanie zjedzone. Ale my słodkolubni jesteśmy wszyscy.:wink:
  • A ja mam takie pytanie : ile może takie rafaello albo sernik na zimno poczekać w lodówce ? Tzn. kiedy najwcześniej je robić przed planowanym podaniem ?
  • Rafaello trzymane w lodówce najlepsze jest na drugi dzień. Ale wytrzymuje bez problemów 3-4 dni.
  • Dzięki , zabiorę się więc do dzieła w sobotę , do poniedziałku (chrzciny) wytrzyma.
  • Co prawda idą inne Święta, ale tu jest trochę smacznych słodkich przepisów.
    k
    :)
  • Czy ktoś ze znawców sztuki kulinarnej powie mi dlaczego strucla makowa tradycyjnie znów mi się rozpada?
  • W jakim sensie się rozpada? Mnie się rozpadła o 3 nad ranem w piątek, gdy wyleciała mi gorąca forma z ręki na podłogę, ale to chyba nie o to chodzi? Może coś z proporcjami składników ciasta, albo piec? Opisz to rozpadanie.
  • Świąteczny Sernik ,makowce i piernik:-)
  • edytowano grudnia 2012
    Czy ktoś ze znawców sztuki kulinarnej powie mi dlaczego strucla makowa tradycyjnie znów mi się rozpada?
    - po nałożeniu na rozwałkowane ciasto masy makowej powinny pozostać wolne od masy i mąki  brzegi(  mniej więcej na dwa palce), które smaruje się białkiem i po zwinięciu strucli brzegi trzeba dobrze docisnąć,  by ciasto nie rozpadło się podczas pieczenia.
    Zawsze na stolnicy jest mąka, więc chociaż jeden brzeg będzie posmarowany białkiem, to musi sie sklejać z ciastem posypanym mąką. Dobrze jest kontrolować miejsce "spojenia i obydwie sklejające się powierzchnie posmarować białkiem.
    - makowiec  piec w folii aluminiowej, albo w podłużnej formie , żeby piasto nie rozlewało sie na boki,
    - aby masa makowa w strucli po upieczeniu nie odwarstwiła się od ciasta, dobrze jest dodać do niej przed pieczeniem 1-2 dag drożdży rozpuszczonych w niewielkiej ilości mleka.
  • Nio własnie ta masa makowa się rozwarstwia. Takie dziury sie porobiły. Rozpada się przy krojeniu.
    Ale, że pyszny, to i rozpadajacy się znika w oka mgnieniu
    ;)
  • Ciasto, po rozwałkowaniu należy posmarować białkiem, ale też do maku dodać ubite białko, żeby masa trzymała się , za przeproszeniem kupy.
  • Ciasto smarowałam białkiem. Masę miałam gotową -zależało mi na czasie, bo w Wigilie piekłam. Tyle, że ja jeszcze troche doprawiłam do smaku. Nie wiem czy było tam białko. Może właśnie to kwesta tej masy.
  • Co kropelka sklei, sklei.......
  • Szukam przepisu na ciasto kruche, ale z małym dodatkiem proszku do pieczenia, kto ma jakiś sprawdzony przepis? NA spód sernika miałam przepis babciny i gdzieś zapodziałam....
  • W życiu do kruchego nie dodawałem proszku.
    Podziękowali 1Aniuszka
  • Czy ktos na szybko moze mi napisac sprawdzony przepis na makowiec? Ale nie tratycyjmy lecz na lanym ciescie.
  • No, nikt mi nie chce pomoc??? (foch)

    Makowca mi sie chce. Wlasnie takiego. A corka nawet ma chec upiec. Tylko przepisu niet.
  • No wiele wiele tat temu milam taki prxzepis. Lany spod byl. I taka wilgotna masa makowa. I polewa...
    Mniam
  • I po co ja tu wchodziłam??? Taki pyszności, aż ślinka leci.
    Podziękowali 1AgaMaria
  • Ja musze bezmleczne ciasta w tym roku zrobic i wczoraj znalazlam przepis na mazurek z chalwą karobową  B) i nawet mam zamiar zrobic bo w netto kupilam ostatnio melase karobową 
    :smile: 
  • Mama alergika pisze o wegańskiej margarynę. Czyli może.to być olej kokosowy czy jeszcze coś innego?
  • A cóż to jest masa karobowa?
  • Palma zielona jest bezmleczna ja jak już coś piekę to na niej bazuję.
    Podziękowali 1Dorotak
  • mamababcia powiedział(a):
    A cóż to jest masa karobowa?
    Melasa karobowa. Karob chyba zastępuje kakao a melasa brzmi jak coś zamiast cukru...
    Podziękowali 1mamababcia
  • Dziękuję. O ten karob mi chodziło. Pierwszy raz o tym słyszę.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.