Cart ciacho jest super chyba na urodziny Sary zrobię teraz w kwietniu a potem na Tereski i mojego męża w maju:clap:
aż mi ślinka poleciała, mniam:cheer:
a mnie teraz niewiele trzeba namawiać bo na słodkości to mam cały czas chętkę:swingin:
One (te krakersy) muszą nasiąknąć masą, inaczej nie zmiękną. Ale dlatego właśnie do masy daję masło, a nie margarynę, żeby ciasto włożone do lodówki szybciej stwardniało i nie było "mamlate".
Mogło się zdarzyć, że budyń wyszedł Ci trochę zbyt luźny (bo kopiata łyżka kopiatej łyżce nierówna) i stąd taki efekt.
U nas ile bym nie zrobiła, tyle zostanie zjedzone. Ale my słodkolubni jesteśmy wszyscy.
A ja mam takie pytanie : ile może takie rafaello albo sernik na zimno poczekać w lodówce ? Tzn. kiedy najwcześniej je robić przed planowanym podaniem ?
W jakim sensie się rozpada? Mnie się rozpadła o 3 nad ranem w piątek, gdy wyleciała mi gorąca forma z ręki na podłogę, ale to chyba nie o to chodzi? Może coś z proporcjami składników ciasta, albo piec? Opisz to rozpadanie.
Czy ktoś ze znawców sztuki kulinarnej powie mi dlaczego strucla makowa tradycyjnie znów mi się rozpada?
- po nałożeniu na rozwałkowane ciasto masy makowej powinny pozostać wolne od masy i mąki brzegi( mniej więcej na dwa palce), które smaruje się białkiem i po zwinięciu strucli brzegi trzeba dobrze docisnąć, by ciasto nie rozpadło się podczas pieczenia.
Zawsze na stolnicy jest mąka, więc chociaż jeden brzeg będzie posmarowany białkiem, to musi sie sklejać z ciastem posypanym mąką. Dobrze jest kontrolować miejsce "spojenia i obydwie sklejające się powierzchnie posmarować białkiem.
- makowiec piec w folii aluminiowej, albo w podłużnej formie , żeby piasto nie rozlewało sie na boki,
- aby masa makowa w strucli po upieczeniu nie odwarstwiła się od ciasta, dobrze jest dodać do niej przed pieczeniem 1-2 dag drożdży rozpuszczonych w niewielkiej ilości mleka.
Ciasto smarowałam białkiem. Masę miałam gotową -zależało mi na czasie, bo w Wigilie piekłam. Tyle, że ja jeszcze troche doprawiłam do smaku. Nie wiem czy było tam białko. Może właśnie to kwesta tej masy.
Szukam przepisu na ciasto kruche, ale z małym dodatkiem proszku do pieczenia, kto ma jakiś sprawdzony przepis? NA spód sernika miałam przepis babciny i gdzieś zapodziałam....
Ja musze bezmleczne ciasta w tym roku zrobic i wczoraj znalazlam przepis na mazurek z chalwą karobową i nawet mam zamiar zrobic bo w netto kupilam ostatnio melase karobową
Komentarz
aż mi ślinka poleciała, mniam:cheer:
a mnie teraz niewiele trzeba namawiać bo na słodkości to mam cały czas chętkę:swingin:
Mogło się zdarzyć, że budyń wyszedł Ci trochę zbyt luźny (bo kopiata łyżka kopiatej łyżce nierówna) i stąd taki efekt.
U nas ile bym nie zrobiła, tyle zostanie zjedzone. Ale my słodkolubni jesteśmy wszyscy.
k