Biszkopt :
*4 jajka [jak male to 5]
*1 szkl cukru
*1 szkl maki
*2 łyzki oleju
Nadzienie:
*2 galaretki wisniowe
*1 opakowanie mrozonych wisni
*smietanka 36% [0,5litra]
*2-3 lyzek cukru pudru
*smietan fix [1lub2]
U mnie w domu jesli tort jest glownie dla dzieci to koncze na tych skladnikach, ale jesli jemy wszyscy, a dzieci przy nas do dodatkowo:
*1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia
*1 budyn waniliowy/smietankowy
Jesli macie swoj sprawdzony od lat przepis na biszkopt, to zwyczajnie upieczcie swoj!
Po upieczeniu biszkoptu w tortownicy, nalezy go przekroic na pol.
W czasie gdy piecze sie biszkopt, nalezy rozrobic galaretke 2 szt w 3 szklankach wody. Gdy sie tylko rozpuszcza, wsypac do nich mrozone wisnie!
Gdy galaretka bedzie sie juz scinala, na dno tortownicy ukladamy 1 kawalek biszkoptu, mozna go nasaczyc wisniowka [wtedy jest tylko dla doroslych], na to wylewamy galaretke z wisniami, a nastepnie ubita 36% ze smietanFIxem i cukrem pudrem [jesli jest chlodno o tort pojdzie szybko i jest glownie dla dzieci, tez nie daje fixu, ale w leci daje i jak bedzie jedzony ogolnie].
Zostawiam tak ok 6 -8 lyzek czubatych smietany ubitej!!!
nakladam 2 polowe biszkoptu i wstawiam do lodowki na 3 -4 godziny!
Smietane ktora zostala tez wstawiam.
Po tych 4 godzinach wyciagam tort, obrysowuje go nozem, bo zazwyczaj galaretka przywiera do brzegu. sciagam forme i smaruje smietana! Najlepiej nozem do masla lub jak ktos posiada specjalna taka plaska lyzke do kremow.
I teraz mozna zrobic wiele !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jesli tort jest z Fixem [cykorii jest tanszy niz dr O.]
to mozna wyciac z niego np Motyla, czy serce, czy kwiat. Mozna ozdobic go owocami, ja tak robie od lat i zawsze budza te torty podziw!
W razie pytan sluze rada!
Komentarz
:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
czarny humor
ale smaka narobiłaś
zdolniacha!
serio? myslalam, ze Was nie zaskocze ...
Wiem, już zmykam do wątku z powitaniami....
ProMamo, cudo i artyzm!
pisze w razie czego, bo mi bable skacza
Mozna do tego tortu kupic gotowe spody biszkoptowe! Tyle ze wtedy nie dawajcie cukru do bitej smietany bo bardzo slodkie bedzie!
1. biszkopt był nieco za suchy - czy można czymś nasączyć (wersja dla dzieci, więc alkohol odpada)?
2. zrobiłam gotowy kupny krem :shamed: ale był zdecydowanie za słodki, czy można tort przełozyć zwykła śmietaną np. śnieżką, czy sie to nie rozwali?
Dodam, że dzieciaki ozdabiały
Ja też tak mam - w ciąży nawet zwykła babka, która ZAWSZe "wychodzi" ma zakalec :tooth:
Przy torcie Promamy to jednak prawdziwa żenada :crazy: