Odświeżam temat tortu - moze nie blyskawicznego
mam zamiar takowy wyprodukowac na zblizajaca sie komunie Grzesia. Dla Łukasza zrobilam dosc udany tort pokryty masa cukrowa (taka z glukoza i zelatyna), niestety - o ile wnetrze i wyglad byly w miare ok, to jednak sama masa nie byla szczegolnie dobra do jedzenia - taka troche gumowata no i wyszla niezbyt cienka. Chcialabym tym razem uzyc marcepanu - jest na allegro i w Piotrze i Pawle w Jankach - wiec mozna kupic, jesli bede kupowac przez alllegro to planuje jeszcze nabycie barwników spozywczych (chyba, ze ktos zna w W-wie i okolicach jakis slkep naziemny nie hurtownie - z takim asortymentem?) - doszly mnie jednak sluch, ze masa z marcepanu jest mniej trwala i sie latwo rozpuszcza? Moze ktos potwierdzic lub zaprzeczyc ?
Do tego Grzes wlasciwei nei lubi tortów, ale smakowal mu wyrob z ciasta czekoladowego Delecty przelozony nutella i polany czekolada i wlasnei taki ma byc tort
ProMama - dzięki za przepis, zapomniałas napisać jednej reczy - że jak do przestudzonej płynnej galaretki wrzuci się zamrożone owoce to BŁYSKAWICZNIE tężeje.
Mimo jednak mało eleganckiego wyglądu - był to pierwszy tort pochłonięty przez dzieci w mgnieniu oka, tak bardzo im smakował.
DZIĘ- KU- JE- MY!!!
Ostatnio robiłam torty z przepisu z innego forum. Moim zdaniem bardzo łatwy i przepyszny. Ja kupuję biszkopty na bazarku, takie jak domowe.
Biszkopt - tradycyjny, najprostszy przepis (można kupić gotowy)pieczemy w tortownicy.
Masa:
2 śmietanki 36% łowickie po 500 ml
2 puszki mleczka skondensowanego słodzonego
2 szklanki soku z marakuji (może być każdy inny wedle uznania)
1 opakowanie żalatyny (takie na 2,5 litra)
Śmietankę miksujemy razem z mleczkiem dodajemy sok oraz rozpuszczoną w szklance wody żelatynę (przestudzoną). Miksujemy do momentu, aż zgęstnieje.
Biszkopt dzielimy na dwa równe blaty i przekładamy kremem - wstawiamy na kilka godzin do lodówki i gotowe.
Do masy użyłam połowę składników. Raz zamiast soku z marakui dodałam sok z puszki z brzoskwiń. Innym razem nie miałam mleka słodzonego, ale miałam tak zagęszczoną masę korówkową z Biedronki. Połowę rozrobiłam z gorącą wodą, by było płynniejsze i dodałam.
Biszkopt przekładałam na zmianę powidłami śliwkowymi i masą. Udekorowałam kwiatkami z ogródka.
:bigsmile:
któraś z forumowiczek robiła kiedyś tort na urodziny córeczki chyba - ale pewności 100% nie mam . Na torcie były cudne motylki z kiwi . Ale u mnie z wyszukiwarką forumową to jak z czarną magią więc tutaj nie pomogę , ale na pewno taki tort się tutaj pojawił. Może dasz rade odnaleźć i odgapić :shamed:
A może jakiś serek homogenizowany z galaretką? Ja robię biszkopt, który przekładam właśnie serkiem homo z galaretką* potem na górę też kładę taką masę, układam owoce i zalewam galaretką.
* galaretkę rozrabiam w mniejszej ilości wody niż zalecane wg opakowania, studzę i miksuję razem z serkiem. Potem do lodówki i jak zaczyna tężeć to wylewam na ciasto. A tę górną warstwę zostawiam dłużej , bo musi być już naprawdę stężała co by galaretka nie przeciekła.
edit: oczywiście jeśli są serki homo inne niż krowie
pustynna Aleś mnie zaskoczyła tym, że nie ma serków homo innych niż z mleka krowiego !!! Zaskoczenie tym większe, że ...w niejednej Ci ja mleczarni byłam, nie jeden ja sprzęt/urządzenie mleczarniom sprzedała a tu takie info :bigsmile:
Aż z ciekawości weszłam na allegro i znalazłam takie "cuś"
co prawda urodziny były prawie 2 tygodnie temu, ale świąteczne dzieci mają nieco przechalapane z urodzinami - więc przełożylismy tort etc. na Trzech Króli :bigsmile:
chcę zrobić, jak juz wyżej pisałam, 2 masy: lekką budyniową (jakiś przepis - na lekki krem budyniowy plizzz?) i galaretkową z musem truskawkowym.
i nie wiem jak dobrać proporcje z tym musem. zaraz pójdę go zważyć - czy jak podam, ile mam gram zamrożonego musu, pomożecie mi obliczyć, ile dodać galaretki?
Komentarz
Popłakałam się....:bj:
Teraz już mnie nie zdołują moje mało udane wypieki:fm:
mam zamiar takowy wyprodukowac na zblizajaca sie komunie Grzesia. Dla Łukasza zrobilam dosc udany tort pokryty masa cukrowa (taka z glukoza i zelatyna), niestety - o ile wnetrze i wyglad byly w miare ok, to jednak sama masa nie byla szczegolnie dobra do jedzenia - taka troche gumowata no i wyszla niezbyt cienka. Chcialabym tym razem uzyc marcepanu - jest na allegro i w Piotrze i Pawle w Jankach - wiec mozna kupic, jesli bede kupowac przez alllegro to planuje jeszcze nabycie barwników spozywczych (chyba, ze ktos zna w W-wie i okolicach jakis slkep naziemny nie hurtownie - z takim asortymentem?) - doszly mnie jednak sluch, ze masa z marcepanu jest mniej trwala i sie latwo rozpuszcza? Moze ktos potwierdzic lub zaprzeczyc ?
Do tego Grzes wlasciwei nei lubi tortów, ale smakowal mu wyrob z ciasta czekoladowego Delecty przelozony nutella i polany czekolada i wlasnei taki ma byc tort
Mimo jednak mało eleganckiego wyglądu - był to pierwszy tort pochłonięty przez dzieci w mgnieniu oka, tak bardzo im smakował.
DZIĘ- KU- JE- MY!!!
A tu jeszcze stronka z barwnikami spożywczymi w sprayu http://www.kluzek.pl/barwniki.htm
Biszkopt - tradycyjny, najprostszy przepis (można kupić gotowy)pieczemy w tortownicy.
Masa:
2 śmietanki 36% łowickie po 500 ml
2 puszki mleczka skondensowanego słodzonego
2 szklanki soku z marakuji (może być każdy inny wedle uznania)
1 opakowanie żalatyny (takie na 2,5 litra)
Śmietankę miksujemy razem z mleczkiem dodajemy sok oraz rozpuszczoną w szklance wody żelatynę (przestudzoną). Miksujemy do momentu, aż zgęstnieje.
Biszkopt dzielimy na dwa równe blaty i przekładamy kremem - wstawiamy na kilka godzin do lodówki i gotowe.
Do masy użyłam połowę składników. Raz zamiast soku z marakui dodałam sok z puszki z brzoskwiń. Innym razem nie miałam mleka słodzonego, ale miałam tak zagęszczoną masę korówkową z Biedronki. Połowę rozrobiłam z gorącą wodą, by było płynniejsze i dodałam.
Biszkopt przekładałam na zmianę powidłami śliwkowymi i masą. Udekorowałam kwiatkami z ogródka.
:bigsmile:
PS. Nie pomogę, u mnie same prymitywne wypieki..
Chyba ze mozesz jak na tartę udekorować owocami na odrobinie kremu i polac galaretką.....?
Na torcie były cudne motylki z kiwi .
Ale u mnie z wyszukiwarką forumową to jak z czarną magią
więc tutaj nie pomogę , ale na pewno taki tort się tutaj pojawił.
Może dasz rade odnaleźć i odgapić :shamed:
Cudny!!!!!!!!!
Muszę w tym miesiącu zrobić tort urodzinowy dla mojej 3-latki, będzie to pierwszy tort dla niej...
ALE:
nie mogę używać śmietany ani jogurtu ze względu na alergię.
MOGĘ uzyć:
mleko (bo mam owcze)
masło (bo mam klarowane, bez białka krowiego)
mąkę zwykłą
galaretkę
budyń
kakao
gorzką czekoladę
Ale żadnej śmietany ani jogurtu!
Mam wprawę w pieczeniu, ale nie tortów. Jak szukam w necie, wszystkie mają śmietanę!!!
Jak zrobić tort z dobrym kremem i jakąś fajną polewą, ale bez śmietany?
Aha, mam jeszcze zamrożony mus truskawkowy (znaczy się, zmiksowane truskawki), też mogłabym go użyć, ale nie wiem jak :sad:
A może jakiś serek homogenizowany z galaretką?
Ja robię biszkopt, który przekładam właśnie serkiem homo z galaretką* potem na górę też kładę taką masę, układam owoce i zalewam galaretką.
* galaretkę rozrabiam w mniejszej ilości wody niż zalecane wg opakowania, studzę i miksuję razem z serkiem.
Potem do lodówki i jak zaczyna tężeć to wylewam na ciasto.
A tę górną warstwę zostawiam dłużej , bo musi być już naprawdę stężała co by
galaretka nie przeciekła.
edit: oczywiście jeśli są serki homo inne niż krowie
AB, ale ja mogę używać mleka i masła, więc wolałabym nie robić na sojowym ani na margarynie, bo ich nie lubię
a ciasto shrek ????? what??? szczegóły proszę. i jak "siślować" mus????
dzieki, fajny pomysł, ale jakie proporcje? i pasowałaby do tego czekoladowa polewa na wierzch? naprawde w temacie tortow brakuje mi wyobrazni
można zamiast serka użyć gęstego jogurtu
będę kombinować :bigsmile:
dzieki za rady!!!
Aleś mnie zaskoczyła tym, że nie ma serków homo innych niż z mleka krowiego !!!
Zaskoczenie tym większe, że ...w niejednej Ci ja mleczarni byłam, nie jeden ja sprzęt/urządzenie mleczarniom sprzedała a tu takie info :bigsmile:
Aż z ciekawości weszłam na allegro i znalazłam takie "cuś"
http://allegro.pl/mleko-roslinne-owsiane-ryzowe-kokosowe-1-kg-i1966377553.html
o ile kokosowe znam , to owsiane :shocked:
a co do nabialu innego niz krowi, no, nie jest bardzo dostepny.
http://tortyagnieszki.blogspot.com/2011_02_01_archive.html
Płacisz i masz :cool:
Tylko ile?
Błyskawicznie znika z talerzyków :bigsmile:
Nie starcza mi czasu na czytanie watkow ...
podbijam wątek, bo dzisiaj będę robić ten tort.
co prawda urodziny były prawie 2 tygodnie temu, ale świąteczne dzieci mają nieco przechalapane z urodzinami - więc przełożylismy tort etc. na Trzech Króli :bigsmile:
chcę zrobić, jak juz wyżej pisałam, 2 masy: lekką budyniową (jakiś przepis - na lekki krem budyniowy plizzz?) i galaretkową z musem truskawkowym.
i nie wiem jak dobrać proporcje z tym musem. zaraz pójdę go zważyć - czy jak podam, ile mam gram zamrożonego musu, pomożecie mi obliczyć, ile dodać galaretki?