Mamuśka, ważne, że się nie marnuje. Ja lubię dużo zaprawiać. Moja śp. mama miała w zwyczaju robić około 1,5 tysiąca słoików zapraw. Jest dla mnie niedoścignionym wzorem:bigsmile:
Mamuśka, z kabaczków leczo na zimę, kabaczek ala ananas( w ogóle nie kupuję ananasów do ciast i sałatek); z buraczków sałatkę obiadową możesz zrobić(z papryką i cebulą, pyszna)
Dziewczyny ja wszystko przetwarzam do słoików w dobie kryzysu własna spiżarnia nieoceniona ....
a sąsiedzi faktycznie mają zapuszczone sady ale się nie gniewam bo wszystko wykorzystam bo sama na sad miejsca nie mam ,,,,
Nawet ostatnio jechaliśmy gdzieś samochodem wypatrzyłam u kogoś na podwórzu krzaczki porzeczek owoce juz opadały aż mi było szkoda bo u sąsiadki wszystko zerwałam i przerobiłam .....
Składniki * ok. 3 kg. kabaczka lub cukinii * 2 - 3 szkl. wody * 70 dkg. cukru * 3 łyżeczki kwasku cytrynowego * 1 olejek ananasowy
Kabaczek " ala ananas "
- Kabaczki lub cukinię obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Jeżeli są duże ziarna, to je wydrążyć. - Pokrojone zalać wodą z kwaskiem i zostawić na noc. - Na drugi dzień zlać sok, dodać do niego cukier z olejkiem i zgotować. - Kabaczki wkładać do słoików, zalać gorącym syropem i 10 - 15 min. pasteryzować.
Smakują jak ananasy z puszki i dodaję je do różnych sałatek zamiast kupnego ananasa z konserwantami.
Przepis sprawdzony zaczerpnięty z serwisu wielkiezarcie. Ja nie dodawałam olejku ananasowego( tak myślę, że takie olejki widziałam kiedyś w kaułflandzie), bo nie miałam, ale i tak były pyszne:bigsmile:
no właśnie zrobiłam z tego przepisu - pyszne wyszło, wydawało mi się bardzo gęste i bałam się, że będzie twarde, ale nie! z dzieciakami robiliśmy, zabawa była super, tylko w kuchni armageddon...
Może to nie tyle ucierane, co bardziej kruche, ale zrobiłam już drugi raz wg tego przepisu (smaczne jest, mało słodkie):
CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI WĘGIERKAMI, BUDYNIEM I KRUSZONKĄ
Składniki na ciasto:
500g mąki pszennej
200g masła
szklanka cukru (200g)
2 jajka
2 zółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
Ponadto:
700g śliwek węgierek
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
4 łyżki cukru
3 szklanki mleka
2 łyżki kaszy manny
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie nierówne części (40% i 60%). Schłodzić w lodówce. Blachę wysmarować tłuszczem, wylepić dno większą częścią ciasta. Podpiec ok.10-15 min. w 180 st. Wyjąć ciasto z piekarnika, posypać kaszą manną. Węgierki umyć, pozbawić pestek, połówki gęsto poukładać na cieście. Zalać śliwki gorącym budyniem (zagotować budynie z cukrem i mlekiem). Drugą część ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ułożyć na wierzchu ciasta. Piec ok. 50 min. w 180 st. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem i włożyć na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała.
Uwielbiam ciasto ze śliwkami. Narazie jednak maniakalnie piekę szarlotki, bo dostaliśmy ogrom jabłek, które są twarde, cierpkie i kwaaaaaśne, więc do jedzenia nie bardzo.
Komentarz
Mamuśka, z kabaczków leczo na zimę, kabaczek ala ananas( w ogóle nie kupuję ananasów do ciast i sałatek); z buraczków sałatkę obiadową możesz zrobić(z papryką i cebulą, pyszna)
Weź nie pisz takich rzeczy, ja Cię proszę...
Czemu ja nie mam takich sąsiadów?!
Śliwki dziś do ciasta kupiłam po 4,5 i to tylko dlatego, że pierwszą świeżość miały już za sobą a innych nie było.
a sąsiedzi faktycznie mają zapuszczone sady ale się nie gniewam bo wszystko wykorzystam bo sama na sad miejsca nie mam ,,,,
Nawet ostatnio jechaliśmy gdzieś samochodem wypatrzyłam u kogoś na podwórzu krzaczki porzeczek owoce juz opadały aż mi było szkoda bo u sąsiadki wszystko zerwałam i przerobiłam .....
Będe wdzięczna
* ok. 3 kg. kabaczka lub cukinii
* 2 - 3 szkl. wody
* 70 dkg. cukru
* 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
* 1 olejek ananasowy
Kabaczek " ala ananas "
- Kabaczki lub cukinię obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Jeżeli są duże ziarna, to je wydrążyć.
- Pokrojone zalać wodą z kwaskiem i zostawić na noc.
- Na drugi dzień zlać sok, dodać do niego cukier z olejkiem i zgotować.
- Kabaczki wkładać do słoików, zalać gorącym syropem i 10 - 15 min. pasteryzować.
Smakują jak ananasy z puszki i dodaję je do różnych sałatek zamiast kupnego ananasa z konserwantami.
Przepis sprawdzony zaczerpnięty z serwisu wielkiezarcie. Ja nie dodawałam olejku ananasowego( tak myślę, że takie olejki widziałam kiedyś w kaułflandzie), bo nie miałam, ale i tak były pyszne:bigsmile:
przepisu spróbuje ...:-)
Jeszcze papryka przede mną w tamtym roku po raz pierwszy wyszła mi jak należy ...
No ale.... tu już targ muszę odwiedzić
buraczki z papryką pod koniec tygodnia kupię paprykę to bym spróbowała ......
:-h
CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI WĘGIERKAMI, BUDYNIEM I KRUSZONKĄ
Ale dzis wszyscy jextesmy na jaglance lub Dabrowskiej ... i to juz nie jest to samo ;-)