Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pieczone ziemiaczki ProMamy

edytowano sierpnia 2010 w Kuchnia
SKLADNIKI:

*Ziemniakow ok 5 na duza glowe, ok 3 na mala [chociaz zwykle i to za malo:wink:]
*2-3 lyzek oleju
*sol
* jesli dzieci sa starsze lub sami dorosli, to mozna dac chilli w proszku, czosnek granulowany itd

Obieramy zieniaki, myjemy. Dzielimy na 4 lodeczki. W misce polewamy je oleje, jesli za malo to podlac nim, ale niewiele. Posolic [dobrze] + ewentualne przyprawy.
Na blaszke do pizzy, taka duza kwardatowa co jest w komplecie z piekarnikiem. 200 stopni ok godziny.
Dzieci beda zachwycone - moje uwielbiaja, o mezu nie wspomne:wink::wink::wink:
«1

Komentarz

  • Znam to, znam:bigsmile:
  • ziemniaczki już są do tego kotleta, teraz jeszcze sałatki i obiad mam na niedzielę wymyślony :shades:
  • hmmm a to calkiem moj pomysl z racji posiadania w domu jedynie ziemniakow i oleju na dnie :wink::wink::wink:
  • a coś takiego widzieliście ?
    To dzisiejszy przepis dzieci.
    imgp2937.jpg
  • chleba z makaronem jeszcze nie jadłam :D

    się człowiek całe życie uczy..
  • smakuje podobnie jak wygląda
  • :bigsmile::bigsmile:
  • Moj Stachu ostatnio jadł tort z makaronem...
  • ProMamo , jak szybko nie urodzisz , to my przytyjemy :cool:
  • To nie jedzcie tylko oddajcie wszystko dzieciom.:tongue:
  • To jak w kawale, facet chce kupic frytki, sprzedawca mówi - Niestety nie mamy ziemniaków. - Nie szkodzi, mogą być z chlebem.
  • kolega nad morzem zobaczył reklamę kawy czterowarstwowej okazało się że nie ma mleka kawy no i ekspres się popsuł zaproponowano mu rozpuszczalną
  • i pewnie woda też tylko morska, za to dość ciepła...
  • [cite] ProMama:[/cite]SKLADNIKI:

    *Ziemniakow ok 5 na duza glowe, ok 3 na mala [chociaz zwykle i to za malo:wink:]
    *2-3 lyzek oleju
    *sol
    * jesli dzieci sa starsze lub sami dorosli, to mozna dac chilli w proszku, czosnek granulowany itd

    Obieramy zieniaki, myjemy. Dzielimy na 4 lodeczki. W misce polewamy je oleje, jesli za malo to podlac nim, ale niewiele. Posolic [dobrze] + ewentualne przyprawy.
    Na blaszke do pizzy, taka duza kwardatowa co jest w komplecie z piekarnikiem. 200 stopni ok godziny.
    Dzieci beda zachwycone - moje uwielbiaja, o mezu nie wspomne:wink::wink::wink:
    ziemniaki mozna otoczyc w mące, a do tego zimny sos z jogurtu śmietany ogórków i czosnku
  • Taw - a co daje obtoczenie ziemniaków w mące? Może się nie spieką, albo utworzy się fajna skórka? Ja zawsze robiłam to w taki sposób jak ProMama i są rzeczywiście super, ale może z mąką będą lepsze?????
  • Ja tez piekę godzinę. Najpierw na dolnej półce, żeby się przyrumieniły od dołu, a potem przekładam na półkę górną. Wtedy są równomiernie przypieczone i chrupiące.
    Ostatnio pokrojone ziemniaczki włożyłam do zimnej wody, zagotowałam i poczekałam z minutkę. I takie dopiero odlałam, polałam olejem, posypałam koperkiem i wrzuciłam do piekarnika. Wystarczyło pół godzinki. Też były pyszne.
  • Ja do tego robię sosik: majonez, łyżka keczupu, troszeczkę przecieru i dużo czosnku. Jak się przegryzie, to z ziemniaczkami znika w tempie ekspresowym.:wink:
  • Ja takież ziemniaczki wkładam do foliowego rękawa do pieczenia, na nie kładę natarte solą udka z kurczaka - i po jakiejś godzince całe danie gotowe.
  • Jak chcecie skórkę, to nie trzeba mąki, tylko wystarczy nie obierać kartofli( mówię pważnie). Dobrze jest te ćwiartki najpierw ch wilę podsmażyć, przed piecem mogą wtedy poczekać, nawet dobę.
  • Moja żona wczoraj na agapę zrobiła zapiekankę z podgotowanych kartofli z beszamelem, skrawkami szynki, parmezanem* i mozzarellą. Dobre.


    *zamiast parmezanu, ze względów ekonomicznych używamy dziugasa
  • oj, juka, dawaj koniecznie jak najwięcej przepisów na ziemniaki pod różną postacią!

    ja osobiście kocham ziemniaki, moje dzieci kochają ziemniaki, i nie wyobrażam sobie życia bez ziemniaków :bigsmile:
  • tylko muszą być dobre, nie takie suche jak papier:confused:
  • [cite] Malgorzata:[/cite]no , i mańkowa Agnieszka, zainspirowała mnie , i zrobiłam dziś zapiekankę z ziemniaków z serem, i sosem beszamelowym
    ale piekłam surowe ziemniaki pokrojone w palstry,
    Tak, u nas też były surowe(przed zapiekaniem)
  • Jak ja piekę ziemniaki z ziołami i oliwą?olejem-to ich na początku nie solę
    "puszczają" wtedy wodę, a my lubimy chrupiące

    no, te solone od razu też lubimy np.do mięs, chrupiące to pochłaniamy same
  • Dzisiaj na obiad pieczone, obtoczone w czosnku niedźwiedzim i ..........................jajka sadzone
  • Jaaaa... Znowu jajka... Nawet w wątku o ziemniakach...!!!
    :fm::fm::fm:
  • A idealnym połączeniem jajek i ziemniaków jest (jak dla mnie) tortilla w wersji podstawowej tzw "po chłopsku".
    Dzisiaj na kolację będziemy się nią zajadać :cheer:
  • [cite] maniek:[/cite]Dzisiaj na obiad pieczone, obtoczone w czosnku niedźwiedzim i ..........................jajka sadzone

    co to jest czosnek niedźwiedzi?
    Ziemniaczki obtoczone w czymś z niedźwiedzia i zapiekane - brzmi pysznie :bigsmile:
  • czosnek niedźwiedzi to roślina, z której spożywamy liście(na wiosnę na żywca, potem suszone) występuje również w Polsce
  • Fajny do sera (białego i żółtego).

    U nas też ziemniaki rulez, dzisiaj zapiekanka (kartofle wcześniej podgotowane w mundurkach, a do tego mięso mielone, cebula, pieczarki, papryka, przyprawy, sos bernaise) i sałatka z rucoli.
    Jutro będą knedle kartoflane do pieczeni, ale to już z gotowca popełnię:tongue: Pieczeń mi za to rzeźnik zamarynował...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.