SKLADNIKI:
*Ziemniakow ok 5 na duza glowe, ok 3 na mala [chociaz zwykle i to za malo
]
*2-3 lyzek oleju
*sol
* jesli dzieci sa starsze lub sami dorosli, to mozna dac chilli w proszku, czosnek granulowany itd
Obieramy zieniaki, myjemy. Dzielimy na 4 lodeczki. W misce polewamy je oleje, jesli za malo to podlac nim, ale niewiele. Posolic [dobrze] + ewentualne przyprawy.
Na blaszke do pizzy, taka duza kwardatowa co jest w komplecie z piekarnikiem. 200 stopni ok godziny.
Dzieci beda zachwycone - moje uwielbiaja, o mezu nie wspomne
Komentarz
To dzisiejszy przepis dzieci.
się człowiek całe życie uczy..
Ostatnio pokrojone ziemniaczki włożyłam do zimnej wody, zagotowałam i poczekałam z minutkę. I takie dopiero odlałam, polałam olejem, posypałam koperkiem i wrzuciłam do piekarnika. Wystarczyło pół godzinki. Też były pyszne.
*zamiast parmezanu, ze względów ekonomicznych używamy dziugasa
ja osobiście kocham ziemniaki, moje dzieci kochają ziemniaki, i nie wyobrażam sobie życia bez ziemniaków :bigsmile:
"puszczają" wtedy wodę, a my lubimy chrupiące
no, te solone od razu też lubimy np.do mięs, chrupiące to pochłaniamy same
:fm::fm::fm:
Dzisiaj na kolację będziemy się nią zajadać :cheer:
co to jest czosnek niedźwiedzi?
Ziemniaczki obtoczone w czymś z niedźwiedzia i zapiekane - brzmi pysznie :bigsmile:
U nas też ziemniaki rulez, dzisiaj zapiekanka (kartofle wcześniej podgotowane w mundurkach, a do tego mięso mielone, cebula, pieczarki, papryka, przyprawy, sos bernaise) i sałatka z rucoli.
Jutro będą knedle kartoflane do pieczeni, ale to już z gotowca popełnię Pieczeń mi za to rzeźnik zamarynował...