W moim rodzinnym domu zapiekankę ziemniaczaną robiło się z surowych ziemniaczków pokrojonych w plastry cienko,do tego cebulka,kiełbaska,pieczarki,też w plasterki pokrojone,poukładane warstwami w brytfance żaroodpornej,podlane olejem i mocno przyprawione!Pychota!!!!!!!!!!
Ja robię w domu dwie wersje,z lub bez pieczarek(dla dzieci).
Daaawno temu, jescze za czasów studenckich czarowałam współlokatorów i sąsiadów ziemniaczkami a la kotlet
Pokrojone w dość cienkie plastry(tak ok.0.5 cm) ziemniaki posypywałam przyprawami i ziołami:majeranek, czosnek, do mięsa(do drobiu), a potem panierowałam w jajku roztrzepanym ze szczyptą soli i pieprzu i potem w bułce tartej. Smażyłam na rumiano i chrupiąco.
Bardzo dobre i oryginalne w smaku, musiłam robić 2,3x w tygodniu-tak smakowało.
Do tego najlepsze i najwygodniejsze są jednak duze ziemniaki, zeby plastry nie były za małe.
A jak mi się za grube pokroiły-to wrzucałam do miski, zalewałam wrzątkiem i smażyłam takie własnie lekko zblanszowane.
Juka, to bomba cholesterolowo-kaloryczna. ale moze sie kiedys skusze, z dobrym piwem i np. po powrocie z jesiennej wycieczki pewnie moznaby olac kalorie.
@Anna i Lech
wydaje mi sie, ze opisalas klasyk, znany tez jako babka ziemniaczna, bramborak itd. (moj maz Nadrenczyk zna to z kolei pod koblencko- bonnska nazwa D??ppekuchen). i to jest pyszne, trzebaby kiedys zrobic znowu!
A u nas zapiekanki ziemniaczane sa bardzo rozne, ba nawet niepowtarzalne, bo to genialna metoda utylizacyjna dla wszystkiego, co sie nazbieralo w lodowce:bigsmile:
Moje ziemniaczki za chwilę powędrują do pieca.:bigsmile:
Kupuję takie małe i piekę w całości. Po raz pierwszy będzie też pieczony czosnek.
A do tego żeberka pieczone w woreczku z serii "pomysł na..."I surówka...
Od jakiegoś czasu "chodzą" za mną żeberka. A te ziemniaczki to tak przy okazji...
Zrobione zjedzone, mąż pyta czy są jeszcze jakieś ziemniaczki hehe, a już nie ma, a zrobilam naprawdę duże. Mogły być bez tych kurczaków.
Promamo super przepis, ziemniaki przepyszne.
A ja bardzo lubie ziemniaki pieczone z curry - surowe ziemniaki przepkroic na pół, potem jeszcze na kilka czesci, wyłozyc na blache od piekarnika, posypac curry i solą (ew. zamiast soli posypuje ulubiona "jarzynka z sola morska"), polac oliwa i piec, az sie zrumienia. Do tego sos czosnkowy - kubełek jogurtu (maly), czubata łyzka majonezu, sol (albo jarzynka z sola morska), koperek. Pycha. Jedyny feler to to, ze ziemniaki troche przyklejaja sie do blachy. Ale takie zeskrobane, mocno przypieczone u nas ciesza sie jeszcze lepszym powodzeniem.
Komentarz
Ja robię w domu dwie wersje,z lub bez pieczarek(dla dzieci).
Pokrojone w dość cienkie plastry(tak ok.0.5 cm) ziemniaki posypywałam przyprawami i ziołami:majeranek, czosnek, do mięsa(do drobiu), a potem panierowałam w jajku roztrzepanym ze szczyptą soli i pieprzu i potem w bułce tartej. Smażyłam na rumiano i chrupiąco.
Bardzo dobre i oryginalne w smaku, musiłam robić 2,3x w tygodniu-tak smakowało.
Do tego najlepsze i najwygodniejsze są jednak duze ziemniaki, zeby plastry nie były za małe.
A jak mi się za grube pokroiły-to wrzucałam do miski, zalewałam wrzątkiem i smażyłam takie własnie lekko zblanszowane.
@Anna i Lech
wydaje mi sie, ze opisalas klasyk, znany tez jako babka ziemniaczna, bramborak itd. (moj maz Nadrenczyk zna to z kolei pod koblencko- bonnska nazwa D??ppekuchen). i to jest pyszne, trzebaby kiedys zrobic znowu!
A u nas zapiekanki ziemniaczane sa bardzo rozne, ba nawet niepowtarzalne, bo to genialna metoda utylizacyjna dla wszystkiego, co sie nazbieralo w lodowce:bigsmile:
Kupuję takie małe i piekę w całości. Po raz pierwszy będzie też pieczony czosnek.
A do tego żeberka pieczone w woreczku z serii "pomysł na..."I surówka...
Od jakiegoś czasu "chodzą" za mną żeberka. A te ziemniaczki to tak przy okazji...
Małgorzata32 jak wyszły ziemniaki?
Promamo super przepis, ziemniaki przepyszne.