A czy ktos kisił może całe główki kapusty z lisci których pozniej robi sie gołąbki??
Jadłam takie gołąbki z kiszonych lisci kapusty u mojej tesciowej w zeszłym roku na wigilii.Ale ona same jej nie robiła tylko kupiła taka kapuste od jakiejs kobiety na wsi ,która kisiła w jakis ogromnych beczkach kilka sztuk.I w tym roku my spróbowalismy ukisic ale na efekt koncowy trzeba jeszcze poczekac.
Dwie główki z wycietymi głąbami przełozylismy ugniecioną wczesniej i zasolona kapusta tak zeby była schowana.Na wierzchu jest przygnieciona.Zobaczymy co z tego wyjdzie:wink:
do poszatkowanej kapusty dodać sól (ok.2 dag na kg), ziarenka pieprzu i ziela ang., kilka ząbków czosnku. kiedy puści sok na dnie garnka ułożyć kilka pokrojonych w plastry buraczków i ostrą papryczkę. na to dodać kapustę, ubić mocno (niekoniecznie dzieckiem ) aż będzie przykryta sokiem i kisić. pychotka i śliczna w dodatku ! jeśli ktoś nie lubi ostrego, może nie dodawać papryczki
---------------------- @jukaa - a papryczka w całości, czy wypestkowana?
W Warszawie - nie mówię o domowych - ale o tych w handlu: kapustę taką naturalnie kiszoną nazywają kiszoną, zaś gdy na etykietce jest napis "kwaszona" oznacza, że jest gorsza, z dodatkiem octu, taka podrabiana.
Szatkuje, warstwa, upychan tłuczkiem, solę i tak cały słoik. Ja jeszcze dorzucam ziele angielskie i liśc laurowy. Najważniejsza jest odpowiednia kompresja,,żeby kapustę sok przykrywał. Ostatnio opatentowalam sposób. Dociskam obciąZnikiem i obciążnik wraz ze sloikiem zaklejam raz papierową taśmą, żeby nie odskakiwal. Trzy dni i ukiszona.
Komentarz
Jadłam takie gołąbki z kiszonych lisci kapusty u mojej tesciowej w zeszłym roku na wigilii.Ale ona same jej nie robiła tylko kupiła taka kapuste od jakiejs kobiety na wsi ,która kisiła w jakis ogromnych beczkach kilka sztuk.I w tym roku my spróbowalismy ukisic ale na efekt koncowy trzeba jeszcze poczekac.
Dwie główki z wycietymi głąbami przełozylismy ugniecioną wczesniej i zasolona kapusta tak zeby była schowana.Na wierzchu jest przygnieciona.Zobaczymy co z tego wyjdzie:wink:
do poszatkowanej kapusty
dodać sól (ok.2 dag na kg), ziarenka pieprzu i ziela ang., kilka ząbków
czosnku. kiedy puści sok na dnie garnka ułożyć kilka pokrojonych w
plastry buraczków i ostrą papryczkę. na to dodać kapustę, ubić mocno
(niekoniecznie dzieckiem ) aż będzie przykryta sokiem i kisić.
pychotka i śliczna w dodatku !
jeśli ktoś nie lubi ostrego, może nie dodawać papryczki
----------------------
@jukaa - a papryczka w całości, czy wypestkowana?
zastanawiam sie nad kilkoma sloikami, max 10.
a kwas i sól nie zaszkodzi ustrojstwu?
Ale my 80 kg kisilismy, wiec nie wyobrażam
sobie szatkować takiej ilości )
Jakoś w marcu sie nam skończyła
Ale mój mąż bigos potrafi jeść i na śniadanie