Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Jakie garnki?

12467

Komentarz

  • edytowano styczeń 2021
    Ale miałaś indukcyjną @Dorotak? Z mikrofali to rozumiem. Ale w jaki sposób indukcja  miałaby zmieniać smak jedzenia???
    Miałam różne obiekcje, ale to mi do głowy nie przyszło, bo niby w jak?
    Podziękowali 1Bagata
  • Cart&Pud powiedział(a):
    Jeśli chodzi o patelnie, to od zawsze używam patelni Spinwar. To polski zakład pracy chronionej. Ceny śmieszne, jakość świetna pod warunkiem, że się przestrzega zasad konserwacji i wypraży przed pierwszym użyciem.
    Są do kupienia na allegro. 
    Polska patelnia Spinwar.

    no i po co o tym mówiłaś? po co? teraz siedzę i dodaję do koszyka patelnie i blachy
  • Bambidu powiedział(a):
    Ale miałaś indukcyjną @Dorotak? Z mikrofali to rozumiem. Ale w jaki sposób indukcja  miałaby zmieniać smak jedzenia???
    Miałam różne obiekcje, ale to mi do głowy nie przyszło, bo niby w jak?
    nie wiem, jak widzę że gotowane na indukcji to mi nie smakuje :D takam wariatka. 

    Nadal nie wybrałam garnkow... Tragedia jak się zdecydować nie mogę... 
  • @Dorotak mam to samo z indukcją... Psychicznie nie do przejścia..
    Podziękowali 3Dorotak Aneczka08 In Spe
  • Naprawdę inaczej smakuje?
  • Aneczka08 powiedział(a):
    no i po co o tym mówiłaś? po co? teraz siedzę i dodaję do koszyka patelnie i blachy

    Sorry, chciałam dobrze a wyszło jak zawsze  :D
    Podziękowali 2nowa Aneczka08
  • Zuzapola powiedział(a):
    @Dorotak mam to samo z indukcją... Psychicznie nie do przejścia..

    Ale przecież ta indukcja to tylko sposób rozgrzania garnka czy patelni, jedzenia nie podgrzewa się indukcyjnie, tylko przez kontakt z gorącym garnkiem. Skąd Wam się to wzięło?
    A z kuchenki elektrycznej? Też niedobre? 
  • Mi smakuje tylko z gazu. a najlepiej z grilla lub kociołka zeliwnego na ognisku :D no nic nie poradzę.... 

    A lepsza patelnia doc naleśników niż tefal to...? 
  • Na gazie najwięcej rzeczy można zrobić. Na indukcji też jakoś idzie. Ale zwykła elektryczna ma taką bezwładność,ze ja nie umiem na tym gotować.
    Ma ktoś takiego prawdziwego woka? 
  • Mam komplet garnków florina , drugie po prostu ernesto z lidla, duzy gar jakiejś dziwnej firmy klausberg. Florine mam najdłużej, ok 15 lat - miałam je już przed przeprowadzka z Warszawy i niestety te najczęściej używane zaczęły się sypać - w największym pojawiło się wybrzuszenie w dnie od wewnątrz, w drugim zaczyna się "odwarstwiac" dno od scianek. Może to tez wplyw agresywnej chemii zmywarkowej a może regularnego przypalania ;)
  • @Dorotak ja nie znalazłam patelni idealnej. A szukałam długo, bo bardzo chciałam by była wygodna i chciałam uniknąć teflonu. Udało sie w 50% ;)

    Mam jedną profi, bardzo ciężką, bez powłoki, taka, co to olejem lnianym wypalać trzeba było. Ale jest wymagająca w pielęgnacji i nie zawsze mi się chce. Poza tym ona jednak wymaga tłuszczu.

    Miałam te jakieś super wynalazki z TKMaxxa, ale jeśli do garów ciągnie się dzieci - nie upilnujesz i zadrapią powlokę. A ja na to uczulona jestem i szło zbankrutować.

    Wg mnie Tefal są tylko drogie, szybko się wygina dno, powłoka jak u innych.

    Po poszukiwaniach kupuję takie, bo bez kadmu, ołowiu, bez trujących lotnych klejów syntetycznych, niby eko:

    Nie są drogie, a lżej mi z myślą że nie jem zdartej powłoki ani aluminium spod spodu. Używam max 2 lata.

    Na pewno zdrowsze są stalowe, ale jednak użytkowanie niebo a ziemia. Naleśnikowa the best. Kupuję w Dajar (z innych miejsc przyszły jakby 2. gatunek).


  • A poza tym każda patelnia z powłoką:
    - tylko drewniane/bambusowe łopatki
    - nie rozgrzewać nigdy na sucho
    - nie myć w zmywarce
    - nie lubią wody - jak się nie ma czasu lepiej zostawić na niej tłuszcz niż wrzucić do zlewu
    - nie zostawiać do suszenia na suszarce - wytrzeć od razu

    Tzn. to wszystko można robić i wcale ta patelnia w ciągu miesiąca się nie zepsuje, jednak ja uważam bardzo, by nie zjadać powłoki i aluminium.


  • My lubimy smażyć na patelniach ceramicznych, unikamy teflonowych.
  • Miałam kiedyś jedna ceramiczna... wszystko, absolutnie wszystko przywierało.  
    Podziękowali 4malagala nowa Dudus Kasik
  • Jak ty to robisz Luluś? :o
  • edytowano styczeń 2021
    @Rejczel ja próbowałam, ale ceramiczne wymagają więcej tłuszczu. To już lepsze stalowe i kute. A najwygodniejsze i tak teflonowe :(
    edit: o mam jak tu, choć takich drogich patelni nie używałam:

  • edytowano styczeń 2021
    Silikonowe szpatułki są fajne do mieszania na patelniach. Jak pozwalam dzieciom korzystać z patelni, to zalecam silikonowe mieszadła.
  • Rejczel powiedział(a):
    Jak ty to robisz Luluś? :o

    Raczej jak Ty to robisz @Rejczel ; :D Zgadzam się z Dorotą!
  • Ceramiczne dla mnie do duszenia raczej. 
    Mam od 20. Lat wok żeliwny, gruby i ciężki. To jest patelnia na pokolenia!
  • edytowano styczeń 2021
    Umiem się obchodzić z naszymi patelniami ceramicznymi i chwale sobie. 
  • Daj instrukcje!
  • Ojej, nieee, ja Was nie zamierzam nawracac. Ja lubię na ceramicznych a kto inny tylko na cygańskiej, osmalonej od spodu. 
  • Ceramiczne patelnie Moneta nie przywierają i są świetne.
  • Mamy ceramiczne Tefala do naleśników. Jeżeli przed rozgrzaniem dosłownie wetrze się tłuszcz w powierzchnię patelni, to nic nie przywiera.
    Bardzo zgrabne te patelnie, ale nie mam serca polecić... bo nie polskie...
  • Ceramiczną tez mam jedną i używam głównie do tortilli, bo nic się nie przykleja. Na stalowej już mi się kilka razy zdarzyło, więc tę ceramiczna trzymam. I krócej się nagrzewa od stalowych.
    A kupiona w biedrze z 10 lat temu. Kiedyś była trawiasto zielona, taka wiosenna ;)
  • Bambidu powiedział(a):
    A ktoś ma polecany tu lata temu przez @maniek Stalgast? Marzy mi się jeszcze jeden naprawdę duży gar, ale chciałabym solidny i polski. I nie jakiś strasznie toporny, choć u mnie garnki nie służą do dekoracji kuchni. ;)
    Moj największy gar to emaliowany-22l
    Kupiony ponad 20 lat temu.
    Idealny do gotowania bigosu.
    Zresztą używam go kilka/-nascie razy w roku.
    Coś w tym stylu
  • Ostatnio kupiłam garnek 20 litrowy, żeby przygotowywać wywar raz w tygodniu, a potem łatwo różne inne zupy. Garnek jest bardzo lekki, po pierwszym użyciu jestem zadowolona. Nie nadaje się na kuchenki indukcyjne!
    https://serwisy-obiadowe24.pl/produkt/17079-garnek-nierdzewny-stock-pot-20-l.html
  • Ja mam wielką 30 cm ceramiczną Gerlacha, tę właśnie,  którą pisałam, że mi dziecięta zamordowały. I jak czytam w linku @Duduś ; że ceramiczne trudno zarysować, to stwierdzam, że mam dzieci zdolniejsze niż myślałam... ;)
    Ale może spojrzeć na to inaczej - może to wcale nie są rysy? W sumie to wydawało mi się,  że w efekcie przywiera. A tu czytam, że skoro przywiera to zachowuje się jak rasowa ceramiczna... :)

    @Dudus Magnat też 2 mam i lubię  - małą i do naleśników. Nie miałam pojęcia, że są zdrowsze. Jeśli tak, to tym bardziej je lubię. Wydaje mi się,  że ta naleśnikowa nie odkształca się tak szybko jak Tefal.
  • A co sadzicie o patelniach granitowych? mam obecnie takie - mała, nalesnikowa, zwykła duża i typu wok i w sumie są na razie najbardziej wytrzymałe, nalesniki można usmazyć prawie bez tłuszczu, myje je w zmywarce (teflonowe raczej nie), sa dośc grube,, solidne i cięzkie. Powłoka jakoby bez niklu itp., ale może sa jakieś inne wady? pewnei też dużo zalezy od firmy i niby takie same moga sie różnic jakoscią.

  • Zgadzam się z Małgorzata, dlatego pytam tu a nie gdzie indziej :D 


    Jak ostatnio dzwonilam do serwisu, że mi pralka nawala to facet zaczął pytać ile czasu ja używamy. 3 lata. Krótko. No ale 5 dzieci. W tygodniu robi średnio 15 cyklów prania. a on do mnie 'o, to dobry sprzęt, proszę liczyć jakby miała 9 lat'. 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.