UJa, soczewicę zielona gotyuje i blenduje a oliwki drobnitko sielam i dodaje. Dolewam tez troszkę jakiegoś oleju. Moze być każdy bez wyraźnego smaku. Ja juz nie sole bo soczewicę w wodzie z sola gotuje.
No i humus jeszcze, i czerwona soczewica miksowana z suszonymi pomidorami i bazylia i czosnkiem. Dobra jest tez w wersji bez pomidora. To dla osoby uczulonej ma pomidory. Ale ostrzegam mi z czosnkiem wszystko smakuje.
No i jeszcze wszelkie pasty na bazie slonecznika. Z pieprzem, pomidorami, bazylia i czsnkiem. Super sa. I robię jeszcze mskrela, kuskus, pietruszka- liście i majonez. Moja kumpela robi jeszcze z warzyw rosolowych ale to nie mój smak.
A "smalec z fasoli" znacie? Po prostu pasta z ugotowanej, zmiksowanej fasoli, uduszonej cebuli i majeranku. Na żytnim chlebie smakuje, jak normalny smalec. No, prawie
Awokado z cebulką zieloną drobno posiekaną i sok z limonki do smaku. Ktoś mi mówił że równie dobrze smakuje awokado zmiksowane z kiwi ale nie mam odwagi próbować. Ja z awokado robię pesto do makaronu: awokado +bazylia+czosnek +oliwy odrobinę +sok z limonki albo cytryny i parmezan albo granna pandano i zmiksować. Do tego makaron i troszkę pomidorków koktailowych. Znalazłam też przepisy na różne rodzaje hummusu i muszę wypróbować bo na razie robię tylko najprostszy.
Fasolowy smalczyk robilam i tylko ja I M jedliśmy. Dzieci nie chciały tknac. Ja mam problem z pastami do chleba. Humus- ble,fasolowe pasty- ble,slonecznikowe- blee. To odpowiedź dzieci na wszelkie pasty. Chce je przestawić na dietę bezmleczna bo już nie wiem co robić na ich katar ,kaszel i grudki na skórze, no ale przecież nie będę ich na szynce sklepowej trzymać. Chciałabym jakiś przepis co smakuje jak serek topiony ale bez nabiału. Czy coś takiego.
@Quintana spróbuj serek z nerkowców. Namoczyć nerkowce parę godzin, odlac wode-nie wylewać jej. Dodac sól, płatki drożdżowe (nadają posmak serowy) i zmiksuj dodają odrobinę odlanej wody tak aby miał konsytencję do smarowania.
A ostatnio zajadamy się domową nutellą 5 łyżek orzechów laskowych 12-16 daktyli (jak kto woli słodsze) 4 łyżki kakao naturalnego filiżanka mleka (ja daje z nerkowców) szczypta soli przyprawy( daję wanilie w proszk-można dać cynamon , kardamon czy co kto lubi)
orzechy włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st i prażyć 10 min. po wyjęciu obrać ile się da ze skórek. Daktyle moczyć we wrzątku 10 minut . Odlać wode i wszystkie składniki zmiksować.Orzechy można pierwsze w młynku do kawy zmielić.
U nas niestety tez orzechy odpadają,Mewidentnie reaguje,już wyczaiłam,że to przyczyna jej kataru jednodniowego"pojawiam się i znikam"-zawsze dzień po większej dawce orzechów. Zrobiłam właśnie słonecznikowo oliwkową, sypnęłam majeranku,soli,pieprzu, ja się zajadam, ale co na to M-okaże się po przedszkolu
Komentarz
Pasta soczewicowo-ogorkowa AniD.
Po prostu pasta z ugotowanej, zmiksowanej fasoli, uduszonej cebuli i majeranku.
Na żytnim chlebie smakuje, jak normalny smalec. No, prawie
Ktoś mi mówił że równie dobrze smakuje awokado zmiksowane z kiwi ale nie mam odwagi próbować.
Ja z awokado robię pesto do makaronu: awokado +bazylia+czosnek +oliwy odrobinę +sok z limonki albo cytryny i parmezan albo granna pandano i zmiksować. Do tego makaron i troszkę pomidorków koktailowych.
Znalazłam też przepisy na różne rodzaje hummusu i muszę wypróbować bo na razie robię tylko najprostszy.
ale smakuje tylko mi i mężowi
i płatki http://drpelc.pl/158-platki-drozdzowe-nieaktywne
5 łyżek orzechów laskowych
12-16 daktyli (jak kto woli słodsze)
4 łyżki kakao naturalnego
filiżanka mleka (ja daje z nerkowców)
szczypta soli
przyprawy( daję wanilie w proszk-można dać cynamon , kardamon czy co kto lubi)
orzechy włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st i prażyć 10 min. po wyjęciu obrać ile się da ze skórek. Daktyle moczyć we wrzątku 10 minut . Odlać wode i wszystkie składniki zmiksować.Orzechy można pierwsze w młynku do kawy zmielić.
Mi wszystko jedno: groch zmiksuje, ciecierzyce, soczewice, fasole, byleby mazidlo takie było
I najczęściej łyżeczką wyjadam z miski
Zrobiłam właśnie słonecznikowo oliwkową, sypnęłam majeranku,soli,pieprzu, ja się zajadam, ale co na to M-okaże się po przedszkolu
Potrzebuje sprawdzonego przepisu, mam do przerobienia na już z 2kg twarogu