Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Coś do chleba

2»

Komentarz

  • @Ania.D jakie proporcje siemienia do oleju? czymś jeszcze się to doprawia?
  • UJa, soczewicę zielona gotyuje i blenduje a oliwki drobnitko sielam i dodaje. Dolewam tez troszkę jakiegoś oleju. Moze być każdy bez wyraźnego smaku. Ja juz nie sole bo soczewicę w wodzie z sola gotuje.
  • No i humus jeszcze, i czerwona soczewica miksowana z suszonymi pomidorami i bazylia i czosnkiem. Dobra jest tez w wersji bez pomidora. To dla osoby uczulonej ma pomidory. Ale ostrzegam mi z czosnkiem wszystko smakuje.
  • Jaglanka z suszonymi pomidorami i czosnkiem jest przepyszna na chleb.
  • No i jeszcze wszelkie pasty na bazie slonecznika. Z pieprzem, pomidorami, bazylia i czsnkiem. Super sa. I robię jeszcze mskrela, kuskus, pietruszka- liście i majonez. Moja kumpela robi jeszcze z warzyw rosolowych ale to nie mój smak.
  • ślinka cieknie :)
  • Uwielbiam pastę budwigową. Chudy twaróg zblendowany z olejem lnianym i solą.
  • Twaróg ze szczypiorkiem i rzodkiewkami, pyszna klasyka.

    Pasta soczewicowo-ogorkowa AniD.

  • A "smalec z fasoli" znacie?
    Po prostu pasta z ugotowanej, zmiksowanej fasoli, uduszonej cebuli i majeranku.
    Na żytnim chlebie smakuje, jak normalny smalec. No, prawie
  • Awokado z cebulką zieloną drobno posiekaną i sok z limonki do smaku.
    Ktoś mi mówił że równie dobrze smakuje awokado zmiksowane z kiwi ale nie mam odwagi próbować.
    Ja z awokado robię pesto do makaronu: awokado +bazylia+czosnek +oliwy odrobinę +sok z limonki albo cytryny i parmezan albo granna pandano i zmiksować. Do tego makaron i troszkę pomidorków koktailowych.
    Znalazłam też przepisy na różne rodzaje hummusu i muszę wypróbować bo na razie robię tylko najprostszy.
  • @kociara, fasolowe pasty znam i lubię.
  • smalec z fasoli znam :-)
    ale smakuje tylko mi i mężowi
  • Ja też fasolową lubię,niestety moja M.nie chciała jeść,awokado jej wcisnęłam.
  • Aneczka, oleju tyle, by dało się smarować. Niczym nie doprawiam.
  • edytowano lutego 2016
    Fasolowy smalczyk robilam i tylko ja I M jedliśmy. Dzieci nie chciały tknac. Ja mam problem z pastami do chleba. Humus- ble,fasolowe pasty- ble,slonecznikowe- blee. To odpowiedź dzieci na wszelkie pasty. Chce je przestawić na dietę bezmleczna bo już nie wiem co robić na ich katar ,kaszel i grudki na skórze, no ale przecież nie będę ich na szynce sklepowej trzymać. Chciałabym jakiś przepis co smakuje jak serek topiony ale bez nabiału. Czy coś takiego.
  • @Quintana spróbuj serek z nerkowców. Namoczyć nerkowce parę godzin, odlac wode-nie wylewać jej. Dodac sól, płatki drożdżowe (nadają posmak serowy) i zmiksuj dodają odrobinę odlanej wody tak aby miał konsytencję do smarowania.
  • dobry jest też "parmezan" wegański do posypywania do wszystkiego. tylko uwaga żeby orzechy były świeże i dobrej jakości. Ja kupuje tu: http://drpelc.pl/30-orzechy
    i płatki http://drpelc.pl/158-platki-drozdzowe-nieaktywne
  • A ostatnio zajadamy się domową nutellą
    5 łyżek orzechów laskowych
    12-16 daktyli (jak kto woli słodsze)
    4 łyżki kakao naturalnego
    filiżanka mleka (ja daje z nerkowców)
    szczypta soli
    przyprawy( daję wanilie w proszk-można dać cynamon , kardamon czy co kto lubi)

    orzechy włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st i prażyć 10 min. po wyjęciu obrać ile się da ze skórek. Daktyle moczyć we wrzątku 10 minut . Odlać wode i wszystkie składniki zmiksować.Orzechy można pierwsze w młynku do kawy zmielić.
  • U mnie też tak.jest, ze pasty.najchętniej jem ja. Dzieci tę AniD. soczewicowo-ogorkowa.

    Mi wszystko jedno: groch zmiksuje, ciecierzyce, soczewice, fasole, byleby mazidlo takie było

    I najczęściej łyżeczką wyjadam z miski ;)
  • U nas niestety tez orzechy odpadają,Mewidentnie reaguje,już wyczaiłam,że to przyczyna jej kataru jednodniowego"pojawiam się i znikam"-zawsze dzień po większej dawce orzechów.
    Zrobiłam właśnie słonecznikowo oliwkową, sypnęłam majeranku,soli,pieprzu, ja się zajadam, ale co na to M-okaże się po przedszkolu ;)
  • tu przepis na ten parmezan bo zapomniałam dac http://taste--me.blogspot.ch/2015/06/weganski-parmezan.html. Agnieszkamama a migdały też podejrzane? nerkowce mozna migdałami zastapic a kakao karobem jak uczula.
  • Migdałów nie próbowałam.
  • Moi nerkowcow nie lubią i nie wiem czy czasem jakieś alergii nie mają. Może migdałami ten parmezan zrobić. Tylko muszę płatki drożdżowe kombinować
  • Domowy serek topiony robił ktoś???
    Potrzebuje sprawdzonego przepisu, mam do przerobienia  na już z 2kg twarogu :/
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.