Kruche:
0,5 kg mąki, kostka margaryny (może być masło), 1/3 szklanki cukru pudru, 4-5 łyżek kwaśnej śmietany (jak trzeba to więcej), cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, jedno żółtko.
przed zagnieceniem dobrze jest margarynę pokroić nożem i wymieszać z mąką, wtedy ciasto szybciej się zagniecie (kruchego nie powinno się za długo wyrabiać).
Potem na 1h do lodówki i można z niego robić wszystko.
Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki225 g masła1 szklanka cukru pudru1 opakowanie cukru waniliowego3 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki śmietany 18%szczypta soliNadzienie z jabłek:4-5 jabłek obranych, pokrojonych na "szesnastki" Ponadto:cukier puder do posypaniaduża blaszkapapier do pieczenia Wykonanie:1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, dodać maslo, cukier, posiekać nożem, następnie dodać żółtka, śmietanę, zagnieść ciasto, schłodzić.2. Rozwałkować ciasto na grubość około 2-3 mm, wykrawać krążki szklanką. 3. Na krążki układać pokrojone jabłka, zawinąć (ale nie sklejać ).4. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.5. Piec w temp. 180 stopni Celsjusza około 20 minut ( na złoty kolor ).6. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
przepis możesz spokojnie pierwsza, ale jakby do syna, to trzecia w kolejce ;-) naprawdę świetne są te ciasteczka, coś "babcinego" w sobie mają, jakiś smak dzieciństwa, pewnie dlatego tak mi smakuje
Czy przewidujesz, że syn...hmmm... Wdowcem będzie dwukrotnie...??? :-B
Ja wiem, to nie przepis na kruche, ale ono te tam występuje. Proponuj przepis na ciasto o nazwie styropian, bardzo dobry, taki sernikowy
Przepis:
3 szklanki mąki
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 żółtek
250 g masła
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na połowę. Jedną część włożyć do lodówki, drugą wylepić dno blachy (25x33), schować do lodówki.
5 białek
szklanka cukru pudru
duży budyń śmietankowy
3 duże jogurty greckie
200 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno z cukrem, wymieszać suche składniki: wsypać budyń, wiórki,dodać jogurty i całość wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Dodać ubitą piane z białek i wszystko wymieszać od dołu. Masę wylać na ciasto a na nie zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
Czemu trzeba wkladac kruche ciasto po zagnieceniu do lodowki na troche? Jak robie kruchy spod, to z reguły nie wkladam, ale moze w przypadku spodu nie ma to wiekszego znaczenia?
Ja kruche robie bez proszku do pieczenia i czasem bez jajek. Na spody jajek nie daję. Najprostsze kruche; 15 dag mąki 8 dag masła 2 łyżki śmietany cukier puder 3/4 szklanki albo lyżeczka soli ewentualnie jajko zagniesc, wyrobić, włożyć do lodówki na minimum pół godziny, piec na złoty kolor. Idealne ciasto na spody do tarty, serniki, babeczkowe z kremem.
Składniki wymieszac, krótko wygniatac, az ciasto będzie gładkie, ae zwarte. Nie powinno się kleic. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w czystą ściereczke lub folię spożywczą i pozostawićw lodówce na ok. 2 godziny.
Kruche ciasto na tartę słodką o średnicy 26 cm:
125 g masła
1 jajko
125g cukru pudru
250g maki (najlepiej orkiszowe, gdyż ma niepowtarzalny smak)
szczypta soli
Jajko wbic do salaterki i roztrzepac widelcem. Dodać sól i cukier. Energicznie ucierać, aż masa spieni się, zbieleje i podwoi objętość. Dodac make i wymieszać. Ciasto małymi partiami rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Składników nie ugniatać, lecz punieść do góry, aby dostało się do nich powietrze. Stolnice lekko posypac mąką i wyłożyć ciasto. Pokrojone masło rozłożyć na wierzchu i, rozcierając palcami, połączyć je z ciastem. Uformować kulę, zawinąć w czystą ściereczke lub folię spożywczą i pozostawićw lodówce na ok. 2 godziny.
Kruche: 0,5 kg mąki, kostka margaryny (może być masło), 1/3 szklanki cukru pudru, 4-5 łyżek kwaśnej śmietany (jak trzeba to więcej), cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, jedno żółtko.
przed zagnieceniem dobrze jest margarynę pokroić nożem i wymieszać z mąką, wtedy ciasto szybciej się zagniecie (kruchego nie powinno się za długo wyrabiać). Potem na 1h do lodówki i można z niego robić wszystko.
Czy z takiego ciasta, z którego robicie spody do szarlotek i inne można zrobić takie różne małe ciasteczka? W dzieciństwie, pamiętam, robiło się takie wałeczki różne i kroiło.
Podrążę kwestie jajek w cieście kruchym. Wiem, że raczej potrzebne są żółtka, białka utwardzają ciasto ale ja tak nie lubię marnotrawstwa/ lub zostawiania czegoś na później, że wolałabym wykorzystać całe jaja (pewnie sztuką jest wtedy dobrać odpowiednie proporcje). I tak ciągle poszukuję przepisu, który by mi odpowiadał.. Tarty (wytrawne czy na słodko) mogą się obejść bez jajek ale typowe ciasto kruche, chyba lepiej z nimi.. Miał ktoś takie dylematy
Ja dostaję białka od koleżanki, która do mielonych kotletów daje tylko żółtka (dziwny pomysł, prawda? :-? ) i wykorzystuję je jako wzbogacenie psiej diety W ogóle polecam psy - chodzące kompostowniki
No tak, piana z białek generalnie się sprawdza (szarlotka, pleśniak, itp). Moje dzieci tylko jakoś nie lubią tej warstwy (wizualnie im przeszkadza..). Niemniej jednak, to rzeczywiście sposób na jednoczesne wykorzystanie białek przy pieczeniu kruchego.
Jak te drobne leśne to jagody, to raczej możesz. Jeśli maliny, to lepiej piec od razu w jakiejś masie, bo strasznie wodę puszczają. Sok znaczysię. Ale możesz jeszcze na UPIECZONY spód posypać tartą bułkę i dopiero owoce. Bułka wchłonie sok a czuć jej w cieście za bardzo nie będzie. Ale spód musi być już gotowy, bo z mokrymi owocami Ci się już nie dopiecze.
Komentarz
Jaki masz Lila przepis na kruche do szarlotki??? My pieczemy z krupczatka
Ooooo, Bereniko, grubo mnie przeceniasz, niestety nigdy nie piekłam babeczek i sama myślałam, że skorzystam z podanego tu przepisu...:shamed::shamed:
0,5 kg mąki, kostka margaryny (może być masło), 1/3 szklanki cukru pudru, 4-5 łyżek kwaśnej śmietany (jak trzeba to więcej), cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, jedno żółtko.
przed zagnieceniem dobrze jest margarynę pokroić nożem i wymieszać z mąką, wtedy ciasto szybciej się zagniecie (kruchego nie powinno się za długo wyrabiać).
Potem na 1h do lodówki i można z niego robić wszystko.
Smacznego:bigsmile:
3 szkl maki krupczatki
2-3 zoltek
2-3 lyzki smietany
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
1 kostka masla
Zagniatam i do lodowki min. na 1 godzine. Duza blaszka piekarnikowa spod + kruszonka lub kratka na szarlotke czy inne wedle uznania.
Jak się zagnieść nie chce, dodać kilka łyżek ciepłej wody lub śmietany.
Bez cukru! Może być pikantne nadzienie!
Ja wiem, to nie przepis na kruche, ale ono te tam występuje. Proponuj przepis na ciasto o nazwie styropian, bardzo dobry, taki sernikowy
Przepis:
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na połowę. Jedną
część włożyć do lodówki, drugą wylepić dno blachy (25x33), schować do lodówki.
Białka ubić na sztywno z cukrem, wymieszać suche składniki: wsypać budyń, wiórki,dodać jogurty i całość wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Dodać ubitą piane z białek i wszystko wymieszać od dołu. Masę
wylać na ciasto a na nie zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
Piec 45 minut w 180 stopniach C.
">
Najprostsze kruche;
15 dag mąki
8 dag masła
2 łyżki śmietany
cukier puder 3/4 szklanki
albo lyżeczka soli
ewentualnie jajko
zagniesc, wyrobić, włożyć do lodówki na minimum pół godziny, piec na złoty kolor.
Idealne ciasto na spody do tarty, serniki, babeczkowe z kremem.
Kruchego nie chłodzę, szkoda czasu a i tak wychodzi. Smak styropianu to taki sernik kokosowy, dla nas pychota.
Swoją drogą nie wiem skąd taka dziwna nazwa tego ciasta.
Kruche ciasto na tarte słona o srednicy 26cm:
125g masła
250g maki orkiszowej (można zastapić
zwykłą pszenną
pół łyzeczki miałkiej soli
4-5 łyzek bardzo zimnej wody lub mleka
Składniki wymieszac, krótko wygniatac, az ciasto będzie gładkie, ae zwarte. Nie powinno się
kleic. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w czystą ściereczke lub folię spożywczą i pozostawićw lodówce na ok. 2 godziny.
Kruche ciasto na tartę słodką o średnicy 26 cm:
125 g masła
1 jajko
125g cukru pudru
250g maki (najlepiej orkiszowe, gdyż
ma niepowtarzalny smak)
szczypta soli
Jajko wbic do salaterki i roztrzepac widelcem. Dodać sól i cukier. Energicznie ucierać, aż masa spieni
się, zbieleje i podwoi objętość. Dodac make i wymieszać. Ciasto małymi partiami rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Składników nie ugniatać, lecz punieść do góry, aby dostało się
do nich powietrze. Stolnice lekko posypac mąką i wyłożyć ciasto.
Pokrojone masło rozłożyć na wierzchu i, rozcierając palcami,
połączyć je z ciastem. Uformować kulę, zawinąć w czystą
ściereczke lub folię spożywczą i pozostawićw lodówce na ok. 2 godziny.
Podrążę kwestie jajek w cieście kruchym. Wiem, że raczej potrzebne są żółtka, białka utwardzają ciasto ale ja tak nie lubię marnotrawstwa/ lub zostawiania czegoś na później, że wolałabym wykorzystać całe jaja (pewnie sztuką jest wtedy dobrać odpowiednie proporcje). I tak ciągle poszukuję przepisu, który by mi odpowiadał.. Tarty (wytrawne czy na słodko) mogą się obejść bez jajek ale typowe ciasto kruche, chyba lepiej z nimi.. Miał ktoś takie dylematy
W ogóle polecam psy - chodzące kompostowniki
Ale spód musi być już gotowy, bo z mokrymi owocami Ci się już nie dopiecze.