Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Ciasta razowe - prawie zdrowe ;)

edytowano stycznia 2014 w Kuchnia
Pieczecie ciasta razowe? My jesteśmy łasuchami, ale brakuje mi pomysłów na wypieki razowe. Takie niby ciut zdrowsze od białych ;) Marzy mi się przepis na wilgotne i proste ciasto razowe. Wypróbowałam ich już wiele, ale wszystkie są suche jak piasek. Macie dobry przepis? Podzielicie się? ;;)  Przepis na chlebek bananowy mam, ale poszukuję jakiegoś, do którego można dodać owoce. 
«1

Komentarz

  • http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-kardamonem-i-daktylami
    nasze ukochane od pierwszego upieczenia - gotuję więcej daktyli niż przepisie i nadmiarem przekładam upieczone ciasto :)
  • na razowe można każde przerobić, tylko trzeba dać więcej płynu niż jest w przepisie
  • podbijam, fajny wątek !!!!
  • Niby teoretycznie można przerobić każde na razowe, ale efekt czasami rozczarowuje. U mnie wszystkie ciasta razowe wychodzą suche i kruszące się. A marzy mi się takie wilgotne i pyszne :)
  • bananowiec Ani D. z żytnią razową - wilgotny i pyszny :)
  • up,mam dużo mąki razowej,ale pszennej. Ktoś coś jeszcze ma sprawdzonego?
    Skatarzyna,domyślam się,że Twoje na tej mące te ż będzie ok?
  • @Agnicha, to teraz sprawdź, co Pan Bóg chciał Ci przez to powiedzieć :D
  • O tej wiewiórce słyszałam,muszę upiec.
  • Wszystkie dyníowe, marchewkowe, cukiniowe robię tylko w wersji z razowej. Bananowe tak samo. Kruche i kruszonka z razowej mąki są smaczniejsze niż że zwykłej.
  • Pieczenie ciast i robienie placków oddałam dzieciom, se mieszają dowolne mąki (z tych w domu dostępnych) jak bądź i zadowolone. Na pszennej razowej pewnie też się uda.
  • A macie sprawdzony przepis na ciasto dyniowe razowe?
  • Mnie by interesowały sprawdzone przepisy na jakieś makarony razowe. Bo my jednak sporo makaronów jemy.







    Dziś np na obiad będzie lasania. Muszę podwójną ilość zrobić, bo ostatnio dzieci sobie wydzierały.
  • edytowano października 2014
    Tylko się chwalę,że poszperałam i znalazłam na kwestii smaku przepis na muffiny razowe z dyni. Zrobiłam ciasto w blaszce,zamiast muffienk, z małą zmianą,nie miałam orzechów i przyprawy dałam takie jakie miałam pod ręką. Wygląda i pachnie ładnie, jeszcze w piekarniku.

    edit: pyszne !!!
  • Wczoraj upieklam razowe kruche, faktycznie dobre,takie inne !
  • Na to kruche?bez przepisu, z głowy.
    Sypnęłam tej mąki razowej i może 2 filiżanki kukurydzianej(niekonieczna wcale)
    trochę cukru, troszkę proszku do piecz. , kostkę margaryny miękką, i zamiast jajka zalałam wrzątkiem 2 łyżki siemienia lnianego, tak 1/4 szklanki. Ten płyn wlałam do reszty. /zagniotłam,gdyby było za suche,podlałabym tą wodą z siemienia, a gdyby za mokre,sypnęłabym jeszcze mąki. Moje ma gęstość taką,że się kula ulepi.NA chwilę włożyłam do lodówki.
    Gdzieś przeczytałam,żeby tę dolną warstwę najpierw chwilę podpiec, zanim się wyłoży owoce/marmoladę na wierzch i zawsze tak robię. Zostawiam trochę ciasta i na wierzch drobię i posypuję,nie robię jakiejś specjalnej kruszonki.
  • Aga - jeszcze na to dyniowe co na kwestii smaku znalazłaś plisss.
  • Zrobilam te ciasteczka od @gorzka_czekolada. Postempelkowalam je nawet w napisy "wesolych swiat" :) Dobre sa zaiste i robi sie je w 5 minut, tylko ze zdrowe to chyba nie bardzo. Ale przynajmniej nie niezdrowe.
  • http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/muffiny_razowe_z_dynia/przepis.html

    Tylko ja zrobiłam jako ciasto i same rodzynki,nie miałam reszty bakalii ani orzechów-też dobre!
  • Muszę przyznać,że faktycznie razowe ciasta mają swój charakter.
    Wczoraj na szybko zrobiłam muffinki bananowe z razową i mają to coś, choć składniki proste!
  • @agnieszkamama - stanowczo uprasza się o nie szczucie tylko o wklejanie przepisu!
  • Ja mam z tym problem, bo dużo robię na oko.................
    Ale te muffiny to było tak:
    2 banany,
    z półtrorej szkl. mąki razowej
    troszkę cukru
    trochę oleju i 2 łyżki margaryny, łyżka sody.wrzuciłam jeszcze trochę rodzynek.
    Wszystko zmiksowałam żyrafą czy tam blenderem.
    Chodzi o odpowiednią konsystencję. Ciasto dało się mieszać łyżką, ale nie było ani sztywne ani lejące.
    Nie przesadzić z tłuszczem!
  • ale razowa żytnia czy pszenna?
  • Tak mi sie kołatało w głowie, że ktoś założył tu kiedyś taki wątek, tylko nie wiedziałam kto! ;)

    Zrobiło się już tak jesiennie. Marzy mi się pleśniak razowy na oleju lub pachnąca cynamonem szarlotka. Robił ktoś takie cudo? Może macie sprawdzony przepis na kruche ciasto razowe na oleju?
  • Ja pleśni ka na orki swojej robiłam i był pycha, ale nie wiem czy to się liczy....
  • Chyba wśród przepisów Ani D było razowa szarlotka na oleju
  • Dzięki, poszukam tej szarlotki. A pleśniaka planuję właśnie orkiszowego. Znalazłam też przepis w internecie, wybróbuję może dzisiaj :)
  • Pleśniak orkiszowy jest w pyszny
    Podziękowali 1PonuraKura
  • Zrobiłam kruchy placek z tego przepisu: http://www.mniumniu.com/2015/03/weganska-szarlotka-z-budyniem.html Zamieniłam tylko mąkę na pełnoziarnistą orkiszową, proszek na BIO i dodałam trzy żółtka.

    Jakoś tylko nie mam przekonania, że to porcja na dużą blachę. Moja jest taka więkasza, ale nie największa i wyszły mi dwie warstwy ciasta przełożone powidłami, wysokość całości około 2cm ;) I nie tarkowałam ciasta, bom leniwa, tylko je podzieliłam na dwie części i pokruszyłam - jedną wylepiłam spód, drugą pokruszyłam na wierzch.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.