W moim były drożdże w saszetce razem ze słodem. Kazali dodać cukru i wsypać drożdże na powierzchnię, nie mieszając. Ciekawa jestem jak wyjdzie. Dziś wieczorem zlewam do butelek.
Kwas jest efektem fermentacji masłowej, nie alkoholowej, więc procentów nie ma. Podpiwek też podlega jakiejś mlekowej i niedokończonej alkoholowej. Alkoholu ma śladowe ilości.
Lub 10 małych czyli 2 łyżeczki na szklankę - tyle co przecietny Polak słodzi herbatę
A ja przeczytałam i zrozumiałam, że w przepisie jest 5dag drożdzy i z jakiegoś powodu pomyślałam, że to 500g czyli z połowy będzie 250g (czyli 2 i pół paczki) a to było 5g drozdzy czyli 1/20 paczki X_X
@Haku, nie jesteś sama Ja kiedyś w ten sposób przepis na ciasto zinterpretowalam. I dałam dziesięciokrotnie więcej drożdży. A to było ciasto, gdzie wszystkie składniki rzucało się do miski i to miało stać i rosnąć przez noc. Żeby lepiej urosło postawiłam na szafce obok kaloryfera. Nie muszę mówić jaki był efekt. Ciasto wyplyneło zalewając ścianę i pół kuchni... )
Przepraszam za głupie pytanie... Czy w butelkach po mleku da sie zrobic? Aktualnie nie mam na stanie butelek po napojach? Bo domyślam sie, ze te po napojach sa moze bardzoej wytrzymałe niz po mleku?
Komentarz
Pojutrze ma być gotowy. Nie mogę się doczekac!
Allegrowego gotowca. Zaraz ruszam po cukier i drożdże.
Ciekawa jestem jak wyjdzie. Dziś wieczorem zlewam do butelek.
Drożdze i cukier już mam, zaraz będę robić
o taki:
Wiem, że w Rosji piją ale nie jestem przekonana, czy to dobry punkt odniesienia....
:-?
Podpiwek też podlega jakiejś mlekowej i niedokończonej alkoholowej. Alkoholu ma śladowe ilości.
A ja przeczytałam i zrozumiałam, że w przepisie jest 5dag drożdzy i z jakiegoś powodu pomyślałam, że to 500g czyli z połowy będzie 250g (czyli 2 i pół paczki) a to było 5g drozdzy czyli 1/20 paczki X_X
Co ja zrobię z tymi wszystkimi drozdżami???
Chociaż zastanawiam się ile tego czystego cukru jest w coli czy innych napojach gazowanych w przeliczeniu na litr?
Ja kiedyś w ten sposób przepis na ciasto zinterpretowalam. I dałam dziesięciokrotnie więcej drożdży. A to było ciasto, gdzie wszystkie składniki rzucało się do miski i to miało stać i rosnąć przez noc. Żeby lepiej urosło postawiłam na szafce obok kaloryfera. Nie muszę mówić jaki był efekt. Ciasto wyplyneło zalewając ścianę i pół kuchni...
)
Czy w butelkach po mleku da sie zrobic? Aktualnie nie mam na stanie butelek po napojach? Bo domyślam sie, ze te po napojach sa moze bardzoej wytrzymałe niz po mleku?