Ja mam pytanie do znawczyń... czy te warzywa mogą być satarte na takiej tarce z wypuklymi dziurkami? taka jak do tarcia ziemniakow na placki? bo maszynki do mielenia to ja sie nigdy nie dorobie...
@Nika76, mam resztki takiego robota z taką tarką. resztki, bo misa jest pęknięta i trzeba szybko trzeć i przelewać, bo przecieka. może się w przyszłym tyg pokuszę o zrobienie w końcu;-)
Dzisiaj zrobiłam tę włoszczyznę do zupy, ale jeszcze nie próbowałam. Obdarowałam nawet 4 sąsiadki małymi słoiczkami z ową zawartością, co by i one sobie spróbowały, a potem zrobiły
2 kg cebuli 2 kg marchwi 1,5 kg pietruszki 1 kg pomidorów (obranych ze skórki) 0,75 kg selera 1 główka kapusty włoskiej kalafior 4 pory pęczek pietruszki pęczek koperku
1,5 kg soli
--------------------- Wszystkie warzywa myjemy, (obieramy), kroimy i przepuszczamy przez elektryczną maszynkę do mięsa. Jeśli chcemy mniejszą ilość słoiczków to zmniejszamy o połowę proporcję Mieszamy z solą i wkładamy do słoiczków. Nie trzeba pasteryzować, bo mamy sól, która konserwuje. Odstawiamy do spiżarni lub do szafki.
Do zupy lub wszelkiego rodzaju sosów dodajemy 2 stołowe łyżki tej wyśmienitej warzywnej przyprawy.! Zamiast wszelkiego rodzaju kostek rosołowych drobiowych czy warzywnych.
Mama ostatnio dała mi duże ilości wyhodowanej przez siebie marchwi i pietruszki. Warzywa już trochę podsuszone i miękkie. Postanowiłam zetrzeć je na tarce, wysuszyć i zmielić. Uzyskałam słodką białą mąkę z pietruszki która świetnie się nadaje do zagęszczania, i kaszkę z marchwi ( bo dobiłam na pietruszce młynek żarnowy ☹️
2 kg cebuli 2 kg marchwi 1,5 kg pietruszki 1 kg pomidorów (obranych ze skórki) 0,75 kg selera 1 główka kapusty włoskiej kalafior 4 pory pęczek pietruszki pęczek koperku
1,5 kg soli
--------------------- Wszystkie warzywa myjemy, (obieramy), kroimy i przepuszczamy przez elektryczną maszynkę do mięsa. Jeśli chcemy mniejszą ilość słoiczków to zmniejszamy o połowę proporcję Mieszamy z solą i wkładamy do słoiczków. Nie trzeba pasteryzować, bo mamy sól, która konserwuje. Odstawiamy do spiżarni lub do szafki.
Do zupy lub wszelkiego rodzaju sosów dodajemy 2 stołowe łyżki tej wyśmienitej warzywnej przyprawy.! Zamiast wszelkiego rodzaju kostek rosołowych drobiowych czy warzywnych.
Komentarz
bo maszynki do mielenia to ja sie nigdy nie dorobie...
może się w przyszłym tyg pokuszę o zrobienie w końcu;-)
@Olesia? @Bea?
Nie wiem nigdy nie robiłam ani z olejem ani bez oleju
http://www.chillibite.pl/2013/09/domowa-kostka-rosoowa-warzywna-lub.html
trochę sama poeksperymentowałam, nie dawałam pomidorów ani grzybków ani parmezanu
dodałam podpieczoną cebulkę
Trochę więcej z tym roboty - ale smakuje mi bardziej
Dwa lata mam i jest ok.
W tym rpku tez zrobię.
Uzywam do zup, sosów i wielu innych dan.
Tyle, ze ja produkcje uruchamiam blizej jesieni.