Macie może pod ręką przepis na jakieś szybkie/sprawdzone/proste i smaczne oczywiście ciasto z owocami lub kruszonką? Ps. bez konieczności ważenia produktów
taki plus na to kruszonka: edit - mogą być śliwki 1 masło 1 szkl cukru 6 łyżek śmietany cukier waniliowy 4 jajka 3 szkl mąki , 1, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, truskawki, cukier puder
rozpuścić masło z cukrem (nie studzić ), dodać śmietanę, jajka - wymieszać dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy - wymieszać dokładnie wylać na formę, położyć regularnie połówki truskawek , tak aby sok z truskawek nie wylewał się do ciasta piec ok 1/2 godz w 180 stopniach , po upieczeniu posypać cukrem pudrem
O to jeszcze dwa i mam menu na impreze;) ma.byc impreza.niespodzianka, ze przyjezdzamy do domu a tam tadam goście;d i oni cos przyniosa ale czuje sie w obowiązku cos przygotować wiec ze 2-3 dania musze miec w zamrazarce, wyjąć na poczatku imprezy i szybko podgrzać.
z ciast w większości smakują tez fale dunaju ze śliwkami
ubić pianę z 6 białek ze szczyptą cukru
utrzeć masło, 6 żółtek, szklankę cukru pudru i dodać do tego 2 szklanki mąki z 1, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia- wymieszać, dodać białka i tez wymieszać
połowę ciasta wlać na blaszkę, do drugiej połowy dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki wody - wymieszać i wyłożyć na jasne ciasto , na to śliwki - połówki- i upiec ok 40 min w 180 stopniach
wystudzić zrobić budyń - 1/2 litra mleka , 1/2 szkl cukru, 2 łyżki maki ziemniaczanej i 2 łyżki pszennej po wystudzeniu zmiksować z masłem , wyłożyć na ciasto i polać polewa czekoladową
Latem podaję prawie wyłącznie kruche ciasto w różnych wersjach.
Owoce jakie są pod kruszonka najczęściej. ( jabłka, itp podsmażyć chwilkę na odrobinie masła z sokiem z cytryny ) posypać kruszonka i zapiec. Albo Kruche na to jabłka podsmazane w ćwiartkach i sos karmelowy. Im prostsze ciasto tym lepsze. Nie lubię tych wszystkich z kremem, śmietaną.
Kruche można świetnie podać, na dużych talerzach kawałek polany kamelem. Gałka lodów jeśli jest, czasami sos waniliowy ( do gruszek) zielony listek.
Letni zestaw to też owoce( jagodowe , wiśnie, co jest) zalane śmietana z jajkiem i cukrem. Zapieczone.
Rozyczki brokula al dente Podprazony na suchej patelni slonecznik Przepolowione kulki czerwonych winogron z wyciagnietymi ze srodka pestkami 15-20 dkg wedliny - filetu z indyka majonez + jogurt ( majonezu symbolicznie albo zreszta...tak jak kto lubi)
U nas wprawdzie nie po Komunii, ale dałam rade bezbolesnie wczoraj 20 luda nakarmić w domu, tak, ze sie nie zajechałem, a ludziska bardzo zadowoleni. Po przyjściu z kościoła postawiłam na stole deski z przystawkami. Sery różne, wędliny, owoce, pistacje, oliwki, do tego różne „przegryzło”. Ważna jest różnorodność (sery twarde i miękkie, wędliny w plasterkach i kawałkach, przyozdobione winogronami, jagodami i innymi małymi owocami), wtedy wyglada interesująco W piekarniku w tym czasie podgrzewalo sie mięso: rolady wołowe, pieczeń ze świni na ostro (zrobione tydzień wcześniej i zamrożone) i kurczak upieczony dzień wcześniej. Do tego poeczony koper włoski (mozna bylo tez w piekarniku podgrzać), marchewki marynowane z czosnkiem, leczo z bakłażana, surówka ogórek-mango. Ktos jeszcze przyniósł dwie zielone sałaty z dodatkami, kolezanka zrobiła ziemniaki z ziołami, które trzeba było tylko na patelni podgrzać. Na deser dla dzieci galaretki kilkuwarstwowe (na górę dałam galaretkę z pianka), kupiłam tez troche ładnych czekoladek z Linda i porozkladalam na talerzykach. Ciasta tez koleżanki zrobiły. Alkohole kupione na wyprawach tez były No i ludziom bardzo smakowało, ja dałam rade posiedzieć z ludźmi, a nie w kuchnii, ogolnie takie menu, które sie prawie same robi, a jest efektowne. Ale sposób podania robi jakas polowe wrażenia, wiec wszystko co mogłam to dekorowałam ziołami/owocami. Fajnie wyglądały szczególnie mięsa podane w zestawie z wiecha tymianku i różne miseczki z sosami i dodatkami.
Komentarz
1 masło
1 szkl cukru
6 łyżek śmietany
cukier waniliowy
4 jajka
3 szkl mąki ,
1, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
truskawki, cukier puder
rozpuścić masło z cukrem
(nie studzić ), dodać śmietanę, jajka - wymieszać
dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy - wymieszać dokładnie
wylać na formę, położyć regularnie połówki truskawek , tak aby sok z truskawek nie wylewał się do ciasta piec ok 1/2 godz w 180 stopniach , po upieczeniu posypać cukrem pudrem
w tym roku pierwszy raz zrobiłam ze śliwkami i zrobiłam kruszonkę
problem był taki,ze tam gdzie były soczyste śliwki - to kruszonka się nie spiekła;
ale ciasto jest łatwe i dobre
Brak deszczu
C'nie @MartaB ?
I są pyszne
(Reklamę chciałam zrobic)
z ciast w większości smakują tez fale dunaju ze śliwkami
ubić pianę z 6 białek ze szczyptą cukru
utrzeć masło, 6 żółtek, szklankę cukru pudru i dodać do tego 2 szklanki mąki z 1, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia- wymieszać, dodać białka i tez wymieszać
połowę ciasta wlać na blaszkę, do drugiej połowy dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki wody - wymieszać i wyłożyć na jasne ciasto , na to śliwki - połówki- i upiec ok 40 min w 180 stopniach
wystudzić
zrobić budyń - 1/2 litra mleka , 1/2 szkl cukru, 2 łyżki maki ziemniaczanej i 2 łyżki pszennej
po wystudzeniu zmiksować z masłem , wyłożyć na ciasto i polać polewa czekoladową
Jest ciastem super
Owoce jakie są pod kruszonka najczęściej. ( jabłka, itp podsmażyć chwilkę na odrobinie masła z sokiem z cytryny ) posypać kruszonka i zapiec. Albo
Kruche na to jabłka podsmazane w ćwiartkach i sos karmelowy.
Im prostsze ciasto tym lepsze. Nie lubię tych wszystkich z kremem, śmietaną.
Kruche można świetnie podać, na dużych talerzach kawałek polany kamelem. Gałka lodów jeśli jest, czasami sos waniliowy ( do gruszek) zielony listek.
Letni zestaw to też owoce( jagodowe , wiśnie, co jest) zalane śmietana z jajkiem i cukrem. Zapieczone.
Podprazony na suchej patelni slonecznik
Przepolowione kulki czerwonych winogron z wyciagnietymi ze srodka pestkami
15-20 dkg wedliny - filetu z indyka
majonez + jogurt ( majonezu symbolicznie albo zreszta...tak jak kto lubi)
Po przyjściu z kościoła postawiłam na stole deski z przystawkami. Sery różne, wędliny, owoce, pistacje, oliwki, do tego różne „przegryzło”. Ważna jest różnorodność (sery twarde i miękkie, wędliny w plasterkach i kawałkach, przyozdobione winogronami, jagodami i innymi małymi owocami), wtedy wyglada interesująco
W piekarniku w tym czasie podgrzewalo sie mięso: rolady wołowe, pieczeń ze świni na ostro (zrobione tydzień wcześniej i zamrożone) i kurczak upieczony dzień wcześniej. Do tego poeczony koper włoski (mozna bylo tez w piekarniku podgrzać), marchewki marynowane z czosnkiem, leczo z bakłażana, surówka ogórek-mango. Ktos jeszcze przyniósł dwie zielone sałaty z dodatkami, kolezanka zrobiła ziemniaki z ziołami, które trzeba było tylko na patelni podgrzać.
Na deser dla dzieci galaretki kilkuwarstwowe (na górę dałam galaretkę z pianka), kupiłam tez troche ładnych czekoladek z Linda i porozkladalam na talerzykach. Ciasta tez koleżanki zrobiły. Alkohole kupione na wyprawach tez były
No i ludziom bardzo smakowało, ja dałam rade posiedzieć z ludźmi, a nie w kuchnii, ogolnie takie menu, które sie prawie same robi, a jest efektowne. Ale sposób podania robi jakas polowe wrażenia, wiec wszystko co mogłam to dekorowałam ziołami/owocami. Fajnie wyglądały szczególnie mięsa podane w zestawie z wiecha tymianku i różne miseczki z sosami i dodatkami.
Tylko 15 osób, większość dorośli.
Jak tam przygotowania?
Restauracje czy dom?