Rady potrzebuje. Niespodziewanie skonczyla mi sie mąka zytnia. Poniewaz mam spory zapas orkiszowej razowej uznalam, ze będe piekła chlrb orkiszowy. Problemem jednak pozostaje dokarmianie zakwasu. Wczoraj kupilam jakas mąke w markecie. Nazywa sie to Bio Roggenvollkornmehl. Dokarmilam nia zakwas, ale mam wrazenie, ze wcale nie ruszył- tzn nie bombelkuje mi tak jak zwykle. Myslicie, ze pomimo to moge zaryzykowac i piec na nim chleb?
Zaryzykowałam i upiekłam chleb. Na wszelki wypadek dodalam odrobinę suchych drozdzy. Wyrósł pieknie. I teraz nie wiem czy to zasługa tych drozdzy czy jednak zakwas ok?
Chciałam uzyc takich form do pieczenia chleba. Myslicie, ze to dobry pomysł? Smarowac je czymś wcześniej? Dosc mam tych blaszanych foremek. Stalowych jeszcze nie nabyłam. @Aneczka08? @kasha ? @Ania D. ? @Skatarzyna ? ... Doradzcie!
Wiele lat piekłam zwykłych brytfanka wykładanych papierem po jakimś czasie były czarne i przerdzewiałe.
teraz piekę w takich samych brytfanka tylko zakupiłam nowe smaruje się masłem i wysypuje grubą mąką chleb jest chrupiący brytfanki Jak na razie OK Być może za jakiś czas będę musiała je zmienić ale koszt jest i tak żaden bo jedna brytfanka chyba 5 zł kosztuje
Mam trzy blaszki, najlepszy chleb wychodzi z blaszki z powłoką ceramiczną, wlaswłaśc nie trzeba niczym smarować sam wyskakuje. Tylko, że sama blaszka stalowa.
No niestety chleb znow mi przywarł w tych ceramicznych pomimo smarowania i wysypania otrebami. Wkurza mnie to smarowanie czy wykladanie papierem stąd metodą prób i błędów szukam "formy idealnej" Musze chyba w koncu zakupic te stalowe.
Może mi ktoś pomoże? Mam 2,5 litra zakwasu. Do ile mąki mogę go dodać by było dobrze. Zawsze robiłam na 2 kg., ale teraz potrzebuję jak najwięcej chleba i nie wiem na ile max. mąki mogę go użyć?
Komentarz
Gdańskie Młyny.
http://www.gdanskiemlyny.pl/uploads/photo/800x600/1_0d9bad7f6eb9d80559bafab98968a972.jpg
Promocja jest?
Niespodziewanie skonczyla mi sie mąka zytnia. Poniewaz mam spory zapas orkiszowej razowej uznalam, ze będe piekła chlrb orkiszowy.
Problemem jednak pozostaje dokarmianie zakwasu. Wczoraj kupilam jakas mąke w markecie. Nazywa sie to Bio Roggenvollkornmehl. Dokarmilam nia zakwas, ale mam wrazenie, ze wcale nie ruszył- tzn nie bombelkuje mi tak jak zwykle. Myslicie, ze pomimo to moge zaryzykowac i piec na nim chleb?
Pachnie ok. Ale taki jakby slaby sie wydaje.
Chyba nic sie nie da zrobic?
Pozostaje solenie...
Ech...skleroza
Dosc mam tych blaszanych foremek.
Stalowych jeszcze nie nabyłam.
@Aneczka08? @kasha ? @Ania D. ? @Skatarzyna ? ...
Doradzcie!
teraz piekę w takich samych brytfanka tylko zakupiłam nowe smaruje się masłem i wysypuje grubą mąką chleb jest chrupiący brytfanki Jak na razie OK Być może za jakiś czas będę musiała je zmienić ale koszt jest i tak żaden bo jedna brytfanka chyba 5 zł kosztuje
Wkurza mnie to smarowanie czy wykladanie papierem stąd metodą prób i błędów szukam "formy idealnej"
Musze chyba w koncu zakupic te stalowe.