Precyzujcie dziewczyny jaki ocet- 10% czy 6%. Teraz coraz więcej przepisów jest z 6%.
Ja tak właśnie zepsułam ogórki w tym roku- w przepisie miałam 6% a dałam z przyzwyczajenia 10%. Mąż już się nie mógł doczekać, kiedy będzie mógł słoik otworzyć.
Otworzył. Zjadł. Trochę się spocił i oczy wyszły mu lekko z orbit, po czym zapytał:
Jesteś w ciąży?!
:cool:
A ja mam ochotę sprawdzić przepis na konfiturę z marchewki i cytrusów. Przepis:
1 kg marchewki
3 cytryny,
2 limonki
1kg cukru
Marchewki wyszorować obrać i zetrzeć. Cytryny i limonki sparzyć i pokroić razem ze skórkami. Wszystko razem wymieszać i rozdrobnić blenderem. Smażyć ok 4o min z cukrem, ciągle mieszając. Przełożyć do słoików, zapasteryzować. Może jutro albo pojutrz zrobię:)
Mój przepis na paprykę
W tym roku zrobiłam tylko 10 słoiczków ale swoja jest rewelacyjna chrupka nie twarda i zadna tam ciapa ,,,,
Przyprawy kupuje gotowe te do ogórków konserwowych plus dodatkowo ząbek czosnku nawet dwa
Zalewa
1 litr wody
11 łyżek octu ...ja mam taką jedną bardzo głęboką łyżkę mama mi dała,,,
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
Więc należy mierzyć takie czubate łyżki stołowe wszystko dobrze wymieszać z zimną wodą żeby się rozpusciło potem zalewę zagotować ja zazwyczaj czekam aż tak dojdzie do wrzenia przestudzę i zalewam paprykę ,,,i wlewam z łyżeczkę oliwy ,,,
Gotuję od momentu wrzenia 30 min ,,
mama podałą mi ,krótszy czas niestety papryka była twarda ...smaczna ale twarda ,,,
Ocet daje taki jaki mam w domu nawet nie wiem ile ma procent
[cite] Sylwunia:[/cite]mamuśka, a gdybym Cię poprosiła żebyś zmierzyła ile tego octu ma byc na ml? bo jak masz większe łyżki, to komplikuje sprawę
Sylwia nie mam takiego naczynia ...bo mam takie co 0,25 ,,
ale zmierzyłam dwukrotnie zwykła łyżką taką jak wiele kompletów chyba ma każdy w domu ,,,i powiem ,że się solidnie zdziwiłam , wyszło mi 18 - 18,5 łyżek ,,
także dobrze ,ze mnie zapytałas ....
kurcze jakimi myśmy w domu rodzinnym jedli łyżkami :shocked:
Komentarz
5 kg papryki kroimy w różnej wielkości kostki
Do słoiczków wkładamy
1 łyżeczka mała gorczycy
1 listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
teraz wkładamy paprykę
Zalewa
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10% + 2 łyżki cukru
1 łyżka duża soli
zalać paprykę gorącą zalewą
Pasteryzować 10 minut od zagotowania wody
Ja tak właśnie zepsułam ogórki w tym roku- w przepisie miałam 6% a dałam z przyzwyczajenia 10%. Mąż już się nie mógł doczekać, kiedy będzie mógł słoik otworzyć.
Otworzył. Zjadł. Trochę się spocił i oczy wyszły mu lekko z orbit, po czym zapytał:
Jesteś w ciąży?!
:cool:
1 kg marchewki
3 cytryny,
2 limonki
1kg cukru
Marchewki wyszorować obrać i zetrzeć. Cytryny i limonki sparzyć i pokroić razem ze skórkami. Wszystko razem wymieszać i rozdrobnić blenderem. Smażyć ok 4o min z cukrem, ciągle mieszając. Przełożyć do słoików, zapasteryzować. Może jutro albo pojutrz zrobię:)
W tym roku zrobiłam tylko 10 słoiczków ale swoja jest rewelacyjna chrupka nie twarda i zadna tam ciapa ,,,,
Przyprawy kupuje gotowe te do ogórków konserwowych plus dodatkowo ząbek czosnku nawet dwa
Zalewa
1 litr wody
11 łyżek octu ...ja mam taką jedną bardzo głęboką łyżkę mama mi dała,,,
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
Więc należy mierzyć takie czubate łyżki stołowe wszystko dobrze wymieszać z zimną wodą żeby się rozpusciło potem zalewę zagotować ja zazwyczaj czekam aż tak dojdzie do wrzenia przestudzę i zalewam paprykę ,,,i wlewam z łyżeczkę oliwy ,,,
Gotuję od momentu wrzenia 30 min ,,
mama podałą mi ,krótszy czas niestety papryka była twarda ...smaczna ale twarda ,,,
Ocet daje taki jaki mam w domu nawet nie wiem ile ma procent
Sylwia nie mam takiego naczynia ...bo mam takie co 0,25 ,,
ale zmierzyłam dwukrotnie zwykła łyżką taką jak wiele kompletów chyba ma każdy w domu ,,,i powiem ,że się solidnie zdziwiłam , wyszło mi 18 - 18,5 łyżek ,,
także dobrze ,ze mnie zapytałas ....
kurcze jakimi myśmy w domu rodzinnym jedli łyżkami :shocked: