Mam wrażenie, że jest tylko gorzej. Wystarczy 4-5 dni, a pasztet trzymany w lodówce pleśnieje, kiełbasa pokrywa się nalotem, a krojone wędliny zaczynają brzydko pachnieć. Dawniej tak nie było.
Sprawdź czy lodówka trzyma odpowiednio niską temperaturę. Też dziwiłam się dlaczego wszystko tak szybko się psuje. Okazało się, że w upalne dni w lodówce jest 13 st. Warto też kupować żywność nie luzem tylko paczkowaną.
Ja kupuje z targu i one trzymają znacznie dłużej niż te z marketu. W normalnych sklepach typu Lewiatan, Stokrotka, Polo to jeszcze można kupować i jest średniej jakości. Wędlin i mięsa z Biedronki to lepiej nie jeść.
Wędliny kupuję najczęściej w lokalnych delikatesach. Pani kroi je przy mnie. Może gdybym kupował w kawałku to by takiego problemu nie było? Z drugiej strony kiełbasa jest z lokalnego sklepiku i od małego producenta, a psuje się tak samo szybko.
Wędliny kupuję najczęściej w lokalnych delikatesach. Pani kroi je przy mnie. Może gdybym kupował w kawałku to by takiego problemu nie było? Z drugiej strony kiełbasa jest z lokalnego sklepiku i od małego producenta, a psuje się tak samo szybko.
Miałam podobny problem. Zaczęłam kupować wędliny w kawałku. Kiełbasa dobrze uwędzona obeschnie, ale nie będzie śmierdzieć. Szynkę i podobne wędliny zawijam w pergamin, nie w folię. Można też w ręcznik papierowy (wchłania ewentualny nadmiar wody), który co 2 dzień zmieniam. Szybko pasująca się wędlina ma mało konserwantów, albo wcale. Kiedyś zrobiłam eksperyment z szynką kupioną w Realu. Po miesiącu nadal wyglądała, jak nowa.
Mięso kujemy od lat na targu (dobre ceny, jakość, świeżość) Wędliny nasze obeschną w lodowce ale nie zepsują się.
Sklepowe po kilku dniach -czasem nawet już po dwóch, są oślizłe.
Jeśli kupuje, to parówki bo te lubię
Jak ktoś mieszka w domu, to polecam zbudować, zrobić, kupić wedzarnik my mieliśmy najpierw zrobiony z szafki ubraniowej, metalowej a potem kupiliśmy gotowy wedzarnik.
Z tym kupnem wszystko sprawniej, bo nie muszę sprawdzać, pilnować.
Robimy kiełbasy, widzimy szynki, baleriny, polędwice itd, robimy tez biała kiełbasę i w szybkowarze robimy wszelkie mielonki.
Komentarz
Szybko pasująca się wędlina ma mało konserwantów, albo wcale. Kiedyś zrobiłam eksperyment z szynką kupioną w Realu. Po miesiącu nadal wyglądała, jak nowa.
Wędliny nasze obeschną w lodowce ale nie zepsują się.
Jak ktoś mieszka w domu, to polecam zbudować, zrobić, kupić wedzarnik
my mieliśmy najpierw zrobiony z szafki ubraniowej, metalowej a potem kupiliśmy gotowy wedzarnik.