Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Czekolada

edytowano sierpnia 2011 w Kuchnia
Wrzucam przepis na domową czekoladkę

- pół szklanki wody
- dwie szklanki cukru (ja daję półtorej)
- 6 łyżek kakao
doprowadzić do wrzenia, wyłączyć
dodać jedną kostkę masła, poczekać aż się rozpuści i wtedy porcjami wsypywać mleko w proszku (to niebieskie 500g) i miksować aż będzie bez grudek.
Wyłożyć do naczynia wysmarowanego cienko masłem i poczekać aż zastygnie.
Można dodawać np. orzechy, rodzynki, pokruszone wafle - co kto lubi
Smacznego!

Komentarz

  • Gdy zastygnie wyjdzie z tego garnka w całości?
  • Z garnka wykładasz ciepłą od razu po wkręceniu mleka do jakiegoś naczynia a później jak zastygnie to kroisz.
    U nas czasem nie ma czasu zastygnąć i wciągamy łyżeczkami:wink:
    Przy wykładaniu z garnka jest bardzo gęsta.
    U nas później bitwa kto wyskrobuje garnek :wink:
  • Nie wiem od czego to zależy ale mi czasem wychodzi taka, że po zastygnięciu na drugi dzień jest bardzo twarda i fajnie się kroi w kosteczki, a czasem ma sporo rzadszą konsystencję, niby się kroi, ale jest bardzo miękka
  • ja to znam pod nazwą "blok czekoladowy" :)
  • Dobrze ze mleko w proszku takie drogie bo bym sie od tego rozchorowala... Uwielbiam!!!
  • wole nie robic, coby w nalog nie wpasc

    od lat wmawiam sobie, ze najbardziej lubie gorzka czekolade i tylko taka jem :cool:
  • no właśnie, to jak blok. Też mnie dziś na niego naszła chętka, więc już wiem, co będę jutro robić oprócz krokietó dla mężą:cool:
  • czekolada wyprodukowana:cool:
  • ja uwielbiam ten blok:):):)

    A od porodu to tyle słodyczy jem co chyba nigdy w życiu;-)
    Chyba zajadam ciągle stres z ciażą zwiazany;) (taaa-grunt to sobie znaleźć wytłumaczenie)
  • OT: zjadłabym coś słodkiego... :sad:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.