Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Chlebek i ciasto od Emilii_K

edytowano sierpnia 2011 w Kuchnia
Na prośbę Agnieszki&5 i bez zgody Emilii :shamed: (mam nadzieję, że się nie obrazi) co by jej wspaniałe przepisy nie przepadły w z wątku "Dla zadowolonych"

Ciasto ze śliwkami
Proporcje na standardową blachę:
1 kostka margaryny w temperaturze pokojowej,
1 szklanka cukru (ja dałam trzcinowy) - w przepisie są dwie szklanki, ale ja nie lubię bardzo słodkiego i z jedną wychodzi pyszne
1 saszetka cukru waniliowego,
4 jajka,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
2 szklanki mąki pszennej (ja tym razem dałam orkiszową typ 700)
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
pojemniczek śmietany (180 g, ja daję 12% lub 18%)
1 kg śliwek lub jakichkolwiek innych owoców (z każdymi wychodzi pyszne)

Utrzeć mikserem margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, wbić jajka i stale mieszając dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mąkę pszenną/orkiszową, na koniec dodać śmietanę. Utarte ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką, na wierch ułożyć owoce (można lekko wcisnąć w ciasto). Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30-50minut, do tzw. suchego patyczka.
Można posypać cukrem trzcinowym albo cukrem pudrem.

Generalnie robi się szybko, jest proste i zawsze wychodzi pyszne.

Chlebek
To proporcje na dwie keksówki:

1 kg mąki orkiszowej typ 1800 albo inna z pełnego przemiału,
80 g drożdży,
dwie łyżeczki soli
łyżeczka cukru (ja dałam trzcinowy) i łyżeczka miodu,
ok. 400 ml wody
2 łyżki oliwy
pół szklanki nasion lnu,
pół szklanki słonecznika,
pół szklanki nasion sezamu.

Rozrobić drożdże z łyżeczką cukru, łyżeczką soli, łyżką mąki i niewielką ilością letniej wody. Zostawić na ok 30 min aż zaczyn ruszy (powiększy objętość albo pojawią się bąbelki).
Wymieszać suche składniki: mąkę (na początek dać 800 g), łyżeczkę soli i ziarna (można trochę ziaren zostawić do posypania wierzchu pieczywa), dodać miód, oliwę i zaczyn - wymieszać. Dodać wodę i wyrabiać 5-10 min. aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Ma być mocno kleiste i "ciągliwe". Jeśli będzie za rzadkie - dodać mąki, ale ciasto nie może stracić kleistości.
Foremki posmarować oliwą i wysypać mąką albo otrębami, włożyć ciasto, zostawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości). U mnie czekało 3 godziny. Po tym czasie nakłuć, żeby spuścić gaz, zostawić jeszcze na godzinę. Przetrzeć wierch ciasta mokrą dłonią, posypać ziarnami. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, na dno piekarnika wstawić blachę z wodą. Piec przez 40-50 min do zarumienienia wierzchu ciasta. Chleb po postukaniu od spodu musi wydawać głuchy dźwięk.
Studzić na kratce. Chleb wyszedł z chrupiącą skórką i wilgotnym wnętrzem.

Komentarz

  • Ciasto ze śliwkami robię niemal identyczne, tyle, że ręcznie:wink:, a nazywane jest u nas "na babkowym spodzie", bo podobnie robię ucieraną babkę. Potwierdzam, że jest pyszne z każdymi owocami.:bigsmile:
    A chlebek chętnie wypróbuję, tylko o orkiszową mąkę muszę się postarać.:wink:
  • Wypróbuję:wink:
  • O, dzięki Asiu za przeniesienie. Wczoraj padłam a dzisiaj po Mszy zdążyłam tylko obiadek upichcić i już teściowa przyszła. Już po... :smile:
    Przeżyliśmy, smakowało :smile:
  • Zrobiłam chleb według podanego przepisu. Wyszedł pycha! Bardzo dziękuję.
    Może kiedy sie wprawię, to spróbuję upiec ten na zakwasie (bo teraz to dla mnie wyższa matematyka):bigsmile:
  • A ja własnie wyjełam ciasto Emilki z pieca.Jak ostygnie troche,robie kawke i pijemy i jemy ciasto.
  • Bridget to chyba o tej samej porze będziemy pić kawkę! Tylko, że moje ciasto stoi w lodówce i czekam aż galaretka stężeje :bigsmile:
  • Płakać mi się chce!!:cu:myślałam ,że zawału dostanę,miałam mamie obiecane trochę ciasta a tam pusta blacha!!nawet zdjęcie chciałam wstawić z ciastem jak było jeszcze ciepłe a nie mam tego okienka u siebie do wstawiania zdjeć.
  • Widać masz amatorów ciepłego ciasta :wink:
  • Pytałam -nikt nie zjadł!!!:shocked::shocked:ja prasowaniem zajęta byłam.
  • Agusia -robię kawe i do Ciebie wpadam:wink::wink:
  • Nie ma sprawy ja idę kroić ciacho :bigsmile:
  • A tak swoją drogą ciekawie czy znajdzie się "winowajca" :smile:
  • Jest 4ka podejrzanych-mąż na czele ,się zmył nagle na grzyby:shocked:
  • 'Takie dobre, że aż mi się ręce trzęsą':
  • Bridget - nie mogłam się oprzeć...:wink:
    Bo to ciasto podobne do tego z przepisu Emilki, tylko ręcznie ucierane i z jabłkami.
    Zapraszam na kawkę, jeszcze trochę ciasta jest.:wink:
  • Od Agusi prosto do Ciebie,chetnie!Bym do siebie zaprosiła ale ciasta niet!sama kawa i cos kupionego.
  • ja tez zrobilam dzisiaj ciasto Emilii :bigsmile:

    jeszcze w piecu siedzi wiec nie wiem jaki efekt. zamiast smietany dalam owczy jogurt, ha :cool: (podstepne obejscie diety bez nabialu krowiego:wink:)
  • Olesia, pysznie wygląda to ciacho! A mina Zuzi mówi sama za siebie:bigsmile:
  • Zuzia jako najwspanialsza reklama ,wypieków mamusi:wink:
    Nie trzeba słów,wystarczy spojrzeć w te oczka:bigsmile:
  • W biedronce były dziś banany za 1, 9 zł. Kupiliśmy z synem 4 kg, ja piekę właśnie ciasto bananowe, pysznie pachnie bananami i masełkiem a synuś nastawi za moment wino bananowe. zawsze się śmiejemy,ze jedyne, co pewne, jeśli chodzi o efekty nauki na biotechnologii to umiejętność robienia takich trunków
  • ciasto Emilii pyszne, przekret z jogurtem owczym sie udal :wink:

    nie mialam kilograma sliwek i troche czuc, przydaloby sie wiecej owocow. ale i tak pyszne :bigsmile:
    dziekuje za podzielenie sie przepisem!!!
  • Ganna my też kupiliśmy podaj proszę przepis na ciasto bananowe :-)
  • ja polecam muffinki bananowe, przepis gdzies linkowala agnieszkamamaani.
  • Proszę bardzo:
    4 banany
    25 dkg mąki
    22 dkg cukru
    5 dkg masła
    1 jajko
    1 łyżeczka sody
    5 dkg rodzynek
    szczypta soli
    Banany rozgnieść, dodać cukier ( następnym razem dam mniej, bo b. słodkie wyszło), mąkę, sól, jajko, sodę, wymieszać, dodać rodzynki, i stopione, przestudzone masło. piec 1 godz. w temp. 150 stopni. Sprawdzić patyczkiem czy jest dopieczone. Foremkę - wzięłam keksówkę -wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
    Wyrosło ładnie , jest za słodkie. Acha, dałam połowę mąki graham.
  • Zaczyn gotowy-zabieram się do reszty:wink:
    Ciekawe jak mi chlebek się uda:wink:
  • ja dziś wieczorem robię :)
  • Hurra!udał się chlebuś:iw:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.