Ciągle nie mogę się nauczyć wklejać zdjęć. róże zrobiłam z czekolady z miodem. Ma konsystencję plasteliny w temperaturze ciut wyższa niż pokojowa tzn trzeba ją zagnieść łapkami , rozwałkować na grubość kilku milimetrów i kieliszkiem wycinać płatki róży i z płatków ulepić kwiatka.
Nietrudne.
A i Irenko twój przepis na żeberka w sosie barbecue, był hitem dzisiejszego przyjęcia.
Już trochę po fakcie, ale... ja trzymałam tę masę w lodówce (na torcie) i nic jej się nie stało.
IrenaB jakbym była w takiej sytuacji, to poprosiłabym sąsiadkę, żeby mi coś przechowała w swojej lodówce a do swojej wstawiłabym ten tort - bałabym się że się przez noc rozpłynie, co dopiero dwa ciepłe dni!
tutaj zeszło mi trochę ponad 1 tabliczkę czekolady deserowej i łyżkę gęstego miodu. Trudno podać dokładne proporcje, bo miód może mieć rózną konsystencje. I dałam na chwilę do letniego piekarnika, w którym pół godziny wcześniej coś piekłam , ale myślę że można włożyć miseczkę z czekoladą do garnka z goracą wodą, Najpierw połączyłam z grubsza łyżką, a potem ugniotłam rękami, a na końcu rozwałkowałam.
Nie wiem, czy nie porywam się z motyką na słońce,ale mam zamiar zrobić taki tort dla rodziców z okazji urodzin/dnia matki.... Jestem laik, ale z tego co się zorientowałam, to najlepiej jako tort zrobić biszkopt, czy tak? A jakie ewentualnie inne ciasto może posłużyć za torcik(chodzi mi o łatwe, oczywiście....) ">
ps. gdzie się kupuje barwniki spożywcze?bo ja tu nie mam jakiś specjalistycznych sklepów...No i jeśli znajdę, to go się dodaje na samym początku,jak pianki się rozpuszcza, czy już do tej masy na blacie,podczas ugniatania?
Prościej być nie może: wszystkie składniki ciasta należy umieścić w jednym naczyniu i zmiksować na gładką, gęstą masę. Masa jest bardzo, bardzo gęsta, dlatego tak ważne jest dokładne usunięcie wszystkich grudek. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Jeśli posiadamy 2 tortownice o średnicy 20 cm, to wyłożyć je papierem, do każdej nałożyć połowę masy i piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Jeśli nie posiadamy - jak ja - druga część ciasta spokojnie czeka, aż upieczemy pierwszą. Ciasto podczas pieczenia popęka, absolutnie się tym nie martwić, to normalne, masa wyrówna wszystkie niedoskonałości.
robiłam go bardzo bardzo często - pyszne ale zwyczajne ciasto czekoladowe ( najwazniejsze że robi się je błyskawicznie i zawsze wychodzi)
do niego fajna jest bita śmietana z mascaropne - ale NIE MOŻNA na nią dawać masy z pianek lub masy cukrowej !
więc jeśli koniecznie chcesz na wierzch masę plastyczną to do środka musi być jakaś maślana: z budyniem, z mlekiem w proszku, z żółtkami ubitymi na parze itp.
Słyszałam ( bądź gdzieś w necie się natknęłam ), że do mas dodają te "farbki do jajek" kolorowe,
i jak patrzałam na skład tych farbek do kolorowania jajek, to jest masa E, ale pisze też, że to barwniki spożywcze.
Ja raczej do wypieków dwie lewe ręce, raczej mąż się w to bawi, ale przyznam , że zaciekawiła mnie ta masa z pianek ( nawet w netto znalazłam białe ) i kusi mnie wypróbować.
Biała masa oczywiście jest przepiękną - ale dzieciaki wolą jednak kolorów więcej.
I tak się zastanawiam czy można by rzeczywiście użyć tych farbek
A ja miałam kiedyś pomysł, żeby w małej ilości wody rozpuścić m&ms, żeby uzyskać jakieś kolory. (nie miałam barwników) Ale nie wiem ile by trzeba m&msów na farbowanie większej ilości masy. Nie sprawdziłam... Ale jęzory dzieci dobrze farbują.
No właśnie. Ja przed chwilą policzyłam, że tych urodzinowych w swoim życiu, dla dzieci upiekłam dopiero 12 ( właśnie wyjęłam ostatni z piekarnika, bo jutro 2 urodziny mojego syna) - mam tylko 4 dzieci a najstarsze 6 letnie. Co by bylo, gdybym miała 12 dzieci? I piekła bym przez 30 lat przypuśćmy???? Chyba bym polską Nigella została!
@agnieszkamama, jakich kolorów potrzebujesz? Ja kupiłam na tort Anki, one wydajne dosyć, mogę Ci trochę podesłać jakby co. Mam zielony, żółty, srebrny i brązowy (robiliśmy srebrną kozę na zielonym tle, do tego brązowo-żółte kury i słoneczko stąd taka kolorystyka).
ee,trzymaj to, na pewno Ci się przyda, ja pierwszy tort robię, więc spróbuję coś prostego,może z dwóch rodzajów pianek,białych i różowych, jakimiś gotowymi kuleczkami ozdobię albo czekoladowymi kwiatkami?nie mam wizji jeszcze to nie dla dziecka, więc nie musi być aż tak wielobarwny ale dziękuję Ci-niewykluczone, że jak ten mi wyjdzie, to się rozochocę
Komentarz
Nie widać nic :-(
Nietrudne.
A i Irenko twój przepis na żeberka w sosie barbecue, był hitem dzisiejszego przyjęcia.
Jestem laik, ale z tego co się zorientowałam, to najlepiej jako tort zrobić biszkopt, czy tak?
A jakie ewentualnie inne ciasto może posłużyć za torcik(chodzi mi o łatwe, oczywiście....)
">
ps. gdzie się kupuje barwniki spożywcze?bo ja tu nie mam jakiś specjalistycznych sklepów...No i jeśli znajdę, to go się dodaje na samym początku,jak pianki się rozpuszcza, czy już do tej masy na blacie,podczas ugniatania?
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g kakao dobrej jakości
- 175 g miękkiego masła
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 150 ml kwaśnej śmietany
Prościejbyć nie może: wszystkie składniki ciasta należy umieścić w jednym
naczyniu i zmiksować na gładką, gęstą masę. Masa jest bardzo, bardzo
gęsta, dlatego tak ważne jest dokładne usunięcie wszystkich grudek.
Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Jeśli posiadamy 2 tortownice o
średnicy 20 cm, to wyłożyć je papierem, do każdej nałożyć połowę masy i
piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.
Jeśli nie posiadamy - jak ja - druga część ciasta spokojnie czeka, aż
upieczemy pierwszą. Ciasto podczas pieczenia popęka, absolutnie się tym
nie martwić, to normalne, masa wyrówna wszystkie niedoskonałości.
najorostswze czekoladowe ciasto z mojewypieki.pl
Jaką masę do niego-po prostu bitą śmietanę?
do niego fajna jest bita śmietana z mascaropne - ale NIE MOŻNA na nią dawać masy z pianek lub masy cukrowej !
więc jeśli koniecznie chcesz na wierzch masę plastyczną to do środka musi być jakaś maślana: z budyniem, z mlekiem w proszku, z żółtkami ubitymi na parze itp.
najlepsze i (najdrozsze) są w żelu firmy Wilton, ale ja z powodzeniem używam kupionych na allegro barwników w proszku
A tu nasz tort z masą z różowych marshmallow. Ale dużo czasu nas to kosztowało... Ale mieliśmy wtedy tylko jedno dziecko....
nie udało mi się wkleić ani linka do zdjęcia ani zdjęcia... poćwiczę jeszcze
http://allegro.pl/barwnik-spozywczy-w-proszku-barwniki-spozywcze-5gr-i2299116111.html
8-}
ale dziękuję Ci-niewykluczone, że jak ten mi wyjdzie, to się rozochocę