mamy jutro rocznice... kupilam glukoze, plante, cukier puder, pisaki, jagody, buraczki... pianki byly tylko bialo rozowe i bialo-rozowo-zolte wiec dalam se spokoj... chce zrobic dla meza tort z logo pilkarskim.. potrzeba niebieskiego i czerwonego... wyjdzie z jagod i burakow, czy bedzie rozowo - bordowy ?
i z czego krem robic zeby nie bylo reakcji? mam jakies twarozki melony i homo.. ale moge kupic smietane, budyn, czy co tam... tylko zeby wyszlo
DZIEKI.a niebieski? ktoś uzyskał? moja mama mowi, ze z jagod to raczej nie... niebieski to zostaje podobno tylko jak sie plama nie spierze... barwnikow w suppermarkecie nie widziano...
i przepraszam ze takie pytania - moze lepij sie wyniesc do "bardziej i mniej banalne problemy kuchenne"... ?
chodzi o to, ze maz kupil mi z tydzien temu 400 g serka homogenizowanego i 500 g twarozku mielonego poltlosty 10%.. nie chcialabym tego wyrzucac..zawsze w weekend moge sprobowac popracowac nad sernikiem.. ale chcialam sie zapytac, czy na mase jakas by sie nie zdalo do tortu? pewnie za ciezkie?czy nie?
jak tak to ide juz po smietane i mascarpone... od tej masy masa cukrowa sie nie rozpusci?
kurcze te torimpexy zabrali wszystkie z okolicy.. ale chyba sie wybiore komunikacją zbiorową... czego dla Wisły Kraków ( i meza w rocznice slubu) sie nie robi.. niebieski bedzie?
Aha i jestem przerazona perspektywą biszkopta dzielonego na 3.. po pierwsze ze mi nie urosnie na tyle zeby na 3 starczylo.. po drugie, ze nigdy nie uda mi sie go dobrze przekroic nawet jak bedzie wystarczajaco wysoki..
O, Mafja, widzę schizy podobne Ja naprawdę dużo rzeczy umiem upiec, a perspektywa biszkopta i - uwaga - babki piaskowej mnie przerasta. Podobno banalne, wiem.
za pozno.. AB napisala zeby lyzeczke dac.. wybuchnie? jak nie wyjdzie biszkopt to pewnie wpadne w depresje i dalszego ciagu nie bedzie... ale jakby wyszlo... to tego kompotu do nasaczania mozna nie robic? nie mam za duzo truskawek.. mozna nasaczyc sokiem pomaranczowym z cukrem np.?: albo w ogole nie nasaczac?
kurcze wiedzialam ze cos bedzie nie tak- nie mam talerza plaskiego ani patery... poloze na podlodze przepraszam za zasmiecanie watka... na swoje usprawiedliwienie moge tylko napisac, ze jak ktos ma duzy opor przed robieniem tortu to tu znajdzie taką lopatologie,ze moze da sie wciagnac
uJa nie przeceniaj mnie...zaczynam miec nadzieje ze z okazji rocznicy M nie zrobi mi niespodzianki "jestem wczesniej"... poloze na prawie plaski bo co innego pozostaje... moglabym leciec do pepco po patere poki mala spi,ale sie boje bo ostatnio zdarza jej sie obudzic przed czasem...
Komentarz
Aga rewelacyjny!!!! Jaką masę dałaś do środka.
Tort wyszedł przepyszny - cały zniknął w trakcie imprezy, co się nam rzadko zdarza.
mamy jutro rocznice... kupilam glukoze, plante, cukier puder, pisaki, jagody, buraczki... pianki byly tylko bialo rozowe i bialo-rozowo-zolte wiec dalam se spokoj... chce zrobic dla meza tort z logo pilkarskim.. potrzeba niebieskiego i czerwonego... wyjdzie z jagod i burakow, czy bedzie rozowo - bordowy ?
i z czego krem robic zeby nie bylo reakcji? mam jakies twarozki melony i homo.. ale moge kupic smietane, budyn, czy co tam... tylko zeby wyszlo
maślano-budyniowa:
http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Tort-cytrynowy.html
z tym że robię różne smaki.
Do innych niż cytrynowy ścieram skórkę z jednej cytryny, a budyń miksuję z owocami.
śmietanowa:
http://mojewypieki.blox.pl/2011/06/Tort-smietankowo-truskawkowy-najprostszy.html
na masę cukrową przepis wklejałam wyżej.
chodzi o to, ze maz kupil mi z tydzien temu 400 g serka homogenizowanego i 500 g twarozku mielonego poltlosty 10%.. nie chcialabym tego wyrzucac..zawsze w weekend moge sprobowac popracowac nad sernikiem.. ale chcialam sie zapytac, czy na mase jakas by sie nie zdalo do tortu? pewnie za ciezkie?czy nie?
jak tak to ide juz po smietane i mascarpone... od tej masy masa cukrowa sie nie rozpusci?
Jak robiłam pierwszy raz to też nie miałam barwników. I posiłkowałam się burakiem
Więc myślę, że próbuj z jednym i drugim - tylko staraj się nie dodawać dużo soku bo rozwodnisz masę, ja burakiem smarowałam.
edit:znaczy ta z mascarpone i śmietaną