Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

kandyzowane owoce

edytowano lipca 2013 w Kuchnia
Konto skasowane na prośbę użytkownika.

Komentarz

  • Znalazłam w necie, więc nie daję gwarancji, ale to było w wątku, w którym dziewczyna chciała właśnie twarde owoce a nie ciapkę.

    No, chyba, że to Ty pytałaś... :D
    Oto wpis:

    kandyzować można różne, nierozpadające się owoce, jeśli jabłka, to twarde,
    nierozpadające się.

    Postępowanie jest podobne: umyty i osączony agrest ponakłuwać szpilką,
    zalać w naczyniu ciepłym (nie gorącym, bo skórka popęka i zmięknie) gęstym
    syropem (chyba 1/2 l wody na 1 kg cukru), wymieszać poruszając garnek w
    powietrzu ruchami kolistymi, podgrzać do temp. ok. 50 st.C., zostawić do
    całkowitego ostygnięcia. Kiedy ostygnie zupełnie, delikatnie znowu
    wymieszać (jak poprzednio), podgrzać powolutku żeby nie przypalić, w
    międzyczasie kilkakrotnie delikatnie mieszając kolistymi ruchami garnka,
    ostudzić, po ostudzeniu przykryć. Nie podgrzewać zbyt długo, tylko do
    osiągnięcia odp. temperatury.
    Powtarzać to postępowanie przez tydzień, czyli przynajmniej 7 razy.
    Po ostatnim studzeniu osączyć bardzo dokładnie na sicie, rozłożyć na
    papierze do pieczenia na blasze, podsuszyć lekko w piekarniku, powtarzając
    suszenie przez kilka dni do całkowitego zaniknięcia pojawiania się wilgoci
    na wierzchu agrestu. Przesypać cukrem pudrem, zapakować do szczelnych
    opakowań.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.