bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

1356779

Komentarz

  • No, pasztet, to raczej prosta rzecz do zrobienia. Ja się nie wysilam. Gotuję w jednym garze:
    *mięcho główne na pasztet (zwykle królika ale czasem coś innego, co mi w ręce wpadnie)
    * kawał wątroby (jaką mi się uda zdobyć - z tegoż królika, drobiową, wieprzową zwykle)
    * kawał tłuściela (najczęściej coś z podgardla ale czasem boczek albo słoninę)
    * kilka cebulek
    * kilka grzybków
    * czasem trochę innych warzyw (marchew, pietruszka, seler, por)
    * listek laurowy, ziele angielskie, pieprz zaiarnisty
    Gotuję długo, aż mięso będzie odłazić od kości.
    Wyławiam. W wodzie, co z tego gotowania została moczę trochę pieczywa - mogą być bułki albo suchy chleb. Jak nasiąknie, to wyławiam na sitko, żeby obciekło. Mielę wszystko (tylko listki laurowe i ziela wyjmuję) najpierw przez normalne sitko, a drugi raz przez takie do maku. Wrzucam żłótka 2 lub 3 zależy jak duże. Mieszam, przyprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Próbuję, czy smaczne. Ubijam sztywną pianę z białek od tych dodanych żółtek. Delikatnie wmieszuję pianę do masy. Foremki natłuszczam i czasem wykładam cieniutkimi plasterkami boczku lub słoniny (ale czasem mi się nie chce i też jest OK). Wkładam pasztet do foremek i do pieca na 1,5 godziny w temp. ok. 200 st. Sprawdzam patyczkiem, jak ciasto. Studzę w foremce i wyjmuję dopiero jak zimne. Jak wyjąć na ciepło, to niechybnie się rozleci.
  • Cart
    zrobiłam dzisiaj gofry według twojego przepisu drożdzowego

    Były pycha!
  • No w tym tygodniu zrobie pasztet Bo mi takiego smaka narobilyscie:-)))Dzieki!!!
  • kurcze a ja mam jablka (takie smaczne ze wsi)... i wlasciwie czesc juz obralam.. i chcialam zblendowac i malej na zime mrozic lub pasteryzowac... ale w sumie to nie wiem czy ona to bedzie chciala jesc w tym roku... ale co innego moge zrobic? i jak?
  • Mozesz kompocik w słoiki zrobić zwyczajny.Zawsze to naturalny soczek.
  • no wlasnie zrobilam... bardzo pyszny soczek, obrzydliwe - rozgotowane owoce... nie wiedzialam, ze najpierw sama wode sie gotuje z cukrem.. no ale wieksza czesc skrzynki przede mna jeszcze..
  • Ja np.z tych kompotow robię kisielki a w miseczki te jabłuszka wkładam.
  • Ratunku - tyle was tutaj mądrych głów że na pewno coś wymyślicie.
    Obiecałam zrobić na jutro ciasto "dla gości".
    Upiekłam dwa jasne biszkopty, chciałam zrobić coś na wzór Tiramisu z masą z bitej śmietany i serka mascarpone - ale nie wyszło:sad:

    I potrzebuję pomysłu, przepisu na jakąś masę którą przełożę te biszkopty do dyspozycji mam:
    3 jajka
    szklankę mleka ( nie więcej niestety )
    margarynę
    ananasy z puszki
    masę krówkową gotową
    cukier
    śmietanę kwaśną 18% taką do zup
    i tyle :( i nie umiem nic z tego zrobić, zaćmienie ciążowe, nerwy czy co - ratunku.
  • Podbiję - bo pilnie potrzebuję pomocy.:ik::ik::ik:
  • uJa

    ciagle mysle :wink:
    A masz w domu moze jakas galaretke? Moze mozna by bylo biszkopyy przeciac, przelozyc masa krowkowa, a na wierzch dac ananasy i zalac galaretka? Nie wiem jak to bedzie smakowalo, czy nie za slodkie czasem...
    Jeszcze nie jest tak pozno, moze sasiedzi by poratowali?
  • o galaretek u mnie pod dostatkiem różnych :)

    tylko nie wiem czy masa krówkowa + galaretki = będzie ok?

    a może jakaś masa śmietanowa? z kwaśnej śmietany z ananasem? a na wierzch faktycznie galaretka?
  • kurcze, jakos na kremach sie nie znam, ale wydaje mi sie, ze z kwasnej nic nie wyjdzie. Ludzie! Pomozcie!!!
  • z kwasnej chiba nie bardzo... to z budyniu predzej cus
  • z reszta ja sie tez nie znam - w koncu ten watek zakladalam :bigsmile:
  • no budyniowa to zawsze mój faworyt ale ze szklanką mleka za dużo nie zwojuję :(
    chyba żeby takie mleko wodą rozcieńczyć? bo budyń czy mąka ziemniaczana to się znajdzie ehhhhhhhh coś mi w ciąży gotowanie i pieczenie nie wychodzi:cry:
  • uJa

    masz jakis sklep w poblizu? Bo gdybys troche dokupila skladnikow moglabys cos ciekawego zrobic jeszcze. Szukalam na "moich wypiekach" i tu jest ciasto z roznymi masami (mozna by bylo jakies 2 wybrac), ale sa potrzebne jeszcze inne rzeczy:
    http://mojewypieki.blox.pl/2007/04/Ciasto-toffi-bez-pieczenia.html
  • A moze zrobic ten budyn na mleku i soku z ananasow?
  • :
    A moze zrobic ten budyn na mleku i soku z ananasow?
    A to się nie zważy? (w sensie zrobi się serowo-kaszkowe?)
  • Sklepy daleko :( sąsiedzi też - no nic damy jakoś radę :)

    przejrzałam teraz książkę siostry Anastazji i pisze żeby ugotować budyń na soku z ananasów - więc to może dobry trop jest,
    i jeszcze znalazłam taką masę:

    http://kotlet.tv/rolada-smietankowa-z-owocami

    może taką spróbuję

    Dziękuję dziewczyny!
  • z mas polecam : masa krówkowa utarta z masłem ja przekładam wafle taką, na kwaśnej śmietanie robię taką :dużą śmietanę ,cukier szklankę zagotować dać wiórki kokosowe i można rodzynki ja dolewam na końcu budyń rozrobiony w szklance mleka i dotuje aż zgęstnieje ,powinno się dodać biąłka ubite i zapiec ale można spróbować bez , na soku z ananasów możesz zgotować budyń ale bez mleka i chyba trzeba utrzeć ten budyń z masłem ale tego nie pamiętam dokładnie bo dawno robiłam
  • Masa krówkowa i galaretka? To musi być niedobre ble!
  • UJa!
    Zmiksuj masę krówkową z margaryną i tą masą przełóż nasączone syropem z ananasów biszkopty.
    Do śmietany dodaj rozpuszczoną żelatynę i cukier. Na cieście poukładaj ananasy i zalej tężejącą śmietaną.
    Wierzch posyp kakao.
    :cool:
  • O, teraz patrzę, że już po ptokach pewnie.:shamed:
    Ale na pewno coś dobrego wymyśliłaś. :bigsmile:
  • podbijam

    dostałam skrzynkę winogron z winorośli (takie działkowe) - bardzo słodkie, małe, ciemne ale z pestkami.
    Myślałam, żeby może zrobić z nich sok, ale nie wiem jak się za to zabrać.

    Pomożecie?
  • najłatwiej jak masz sokownik, bo wrzucasz wszystko do środka, dodajesz cukier i po sprawie;) A jak nie masz, to zasypujesz cukrem i czekasz aż puści sok... tak mi się wydaje :)
  • sokownik :shocked:
  • ja mam sokownik. jakbys mieszkala w toruniu to chetnie wydam :) ... najlepszy sok z takich winogron to blenderem prosto do picia.... PYCHA
  • hmm ja ze sprzętów mam tylko takie coś do robienia koktajli (mam zaburzenia pociążowe w nazywaniu rzeczy)

    takie jak dzbanek nakłada się to na mikser na dole ma ostrza i robi sok - nada się?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.