Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

propozycja menu pilnie potrzebna

dwie zupy
trzy -cztery mięsa
trzy-cztery salatki/surowki

tort
ze dwa ciasta



Cos takiego juz lekko wiosennego by się zdalo..

pomóżcie,bo nie mam weny i serca do tematu.
«1

Komentarz

  • zwykly-niezwykly;)

    jakies 16-20 ludzia.
  • Ciasto 3bit z mojewypieki(at)pl polecam.
    Szybkie i bardzo smaczne.
  • karkówka w warzywach z piekarnika
  • zupy np : rosół tradycyjnie i wiosennie zupa krem z zielonego groszku

    mięsa :
    piersi kurczaka drobno pokrojone z przyprawą kebab/gyros
    kotlety z piersi lub schabu ( dla tadycjonalistów)
    roladki z piersi kurczaka np ze szpinakiem i serem

    tort z musem brzoskwiniowym i bitą śmietaną na biszkopcie

    placek drożdżowy z owocem
    sernik z czekoladą lub sernik na zimno

  • schab pieczony z jakimś owocem, brzoskwinią czy śliwką
    żeberka w sosie słodko kwasnym z przepisu IrenyB
    pieczone udka z kurczaka

    mizeria,
    marchewka z pomarańczą lub pekińska z brzoskwinią (też od IrenyB)

    ciasto koniecznie z owocami i galaretką ! :) jak ma być świeżo i wiosennie

  • Oj, tak tuż po serii przygotowań świątecznych to mało kto ma wenę..
    Zacznę od końca:
    jeśli tort, to następnie sernik na zimno i może ciasto z owocami
    mięsa: upiec indyka (choćby filet, nie całość), roladki lub zrazy z wołowego, pieczeń rzymska (ja lubię bez jaja) lub wieprzowina słodko-kwaśna
    dodałabym coś z rybą - np.faszerowaną lub choćby nieśmiertelny pieczony łosoś
    zupy: gulaszowa lub krem z groszka, ewent. pieczarek
    sałatki i surówki to chyba najłatwiej - dużo ich do wyboru do koloru :)
  • Sałatka
    1. z brokułów:
    1 obgotowany brokuł podzielić na różyczki, ser feta w kostkę, polać sosem jogurtowym, posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi i można ubogacić cząstkami pomidora i jajka

    2. z pomarańczy
    pomarańcze w plastry, na to drobniutko pokrojona czerwona papryka, dymka ze szczypiorkiem, grubo mielony pieprz i sól, oliwa do skropienia

    Mięsa:
    1.zwijka z piersi z brokułem i fetą
    2. Schab pieczony z morelą w galarecie
    3. pałki kurczaka faszerowane kaszą gryczaną i ryżem z marchewką

    ..

  • wypyszka rozwiń proszę propozycję nr 3. pałki kurczaka faszerowane kaszą gryczaną i ryżem z marchewką

    pierwszy raz czytam o czymś takim a brzmi zachęcająco ! :)
  • Jak wiosennie, to bym chyba tylko jedna zupe dala, a w zamian makaron jakis (np. z zielonymi szparagami).
  • Jak tort to pavlova ze świeżymi owocami

  • ale towarzystwo mlode i starszo-wujowate tez.

    musze i to uwzględnić.
    ;)


    @Maciejka dawaj przepis na pieczony fenkul.co żeś tam ladowala?

  • Moze byc tez czekoladowe ciasto Maciejki ;) Dobrze sie komponuje z bita smietana, owocami, lodami.
  • @Maciejka

    na ciasto tez dawaj
  • Gotowany do miekka fenkul
    Na goracy jeszcze wrzucic kawalek masla, zeby sie roztopil
    Dodac:
    czosnek
    czarne oliwki
    pomidorki koktajlowe

    Przyprawy:
    Oliwa
    Tymianek
    Pieprz, sol
    Troche octu balsamico

    Piec ok 30-40 min w ok 200st C.
  • Z pałek usuwam kość, gotuję osobno równe porcje kaszy i ryżu, do wystudzonych dodaję tartą na jarzynkę marchew, surowe jako i drobno krojone kawalki mięsa, które odeszło z kością, przyprawiam i napełniam tym farszem pałki i do piekarnika na ok godz.
  • Ciasto:

    200g ciemnej czekolady (kuwertury np. z lidla, zwykla czasem zle sie topi)
    200g masla
    200g cukru
    Wszystko razem roztopic na malym ogniu.
    Ostudzic, wbic 4 cale jajka, wymieszac.

    Piec ok. 40 minut w 180 st. C.

    Lepiej upiec dzien wczesniej i schlodzic w lodowce.
  • Ja do @Maciejka daje jeszcze bakalie: mielone rodzynki, żurawine, migdaly, wiorki kokosowe. Mniam...
  • A ja sie pozniej dziwie skad mi d*pa rosnie ;)
  • edytowano kwiecień 2015
    @Maciejka

    a ile porcji tego czekoladowego?
    tzn ile wychodzi z tych proporcji?
  • @Maciejka to ciasto jest mocno zbite?
  • @chabrowa to porcja na zwykla tortownice, albo mala kwadratowa foremke. Jest niskie, ale bardzo sycace, mysle, ze ok 12 porcji wyjdzie.
    @Megan troche bardziej niz klasyczne brownie.
  • @katarzynamarta czy to smakuje jak wygląda? Już zapisałam... czekam na sezon truskawkowy (chyba że wezmę się za rozmrażanie....) ;)
  • upne sobie.

    moze komus jeszcze cos..
    ;)
  • Mysle, ze powinnas zastanowic sie nad "przekrojem" gosci. Czy sa dzieci? Osoby starsze? Wegetarianie? Jesli np. sa jw, to ja bym zrobila jedna najprostsza zupe typu rosół (zwykle wszystkim dzieciom smakuje a i dorosli nie wzgardza lub ewentualnie czysta pomidorowa na rosole + druga typu krem z dyni, krem z pora lub brokuła z groszkiem ptysiowym lub grzaneczkami (nie na wywarze z miesa). Na drugie jedno mieso "bezpieczne" - jak masz kogos do pomocy w smazeniu to typu panierowane schabowe lub z piersi, jak nie bardzo to pieczony kurczak lub same udka z kurczaka. Drugie mieso moze byc bardziej wymyslne - ja np. lubie schab z suszonymi morelami lub śliwkami, moga byc jakies rolady itp. To wszystko podgrzewa sie samo, trzeba tylko wyłozyc, pokroic itp. Wegetarianie bywaj wiekszym wyzwaniem, chyba, ze jedza ryby, to np. kawalek pieczonego łososia lub inna ryba pieczona w papierze (kawalek ryby lub cala zawija sie w papier do pieczenia i tak piecze - nie dusi sie tak jak w folii i nie wysycha jak luzem). Z ciast tez warto uwzglednic, ze niektórzy nie jadaja np. owoców w kremie, albo nienawidza serników (u mnie tak jest ;), wiec najbardziej odpowiada im proste ciasto typu np. marchewkowe lub dyniowe z polewa czekoladową, piernik z foremki, jogurtowe itp. Oczywiscie do tego tort, u mnie najbardziej porządany jest prosty - biszkopt, przekładany śmietana z owocami (z puszki lub świeżymi) + na wierzch polewa z czekolady.
  • Kochane, ślinianki na wysokości pięt mam :D Litości!!! Nawet po świętach :\">
    Ale sama dorzucę...
    Polędwiczki po madrycku.
    1 cebula- drobno pokroić w kostkę + 2 ząbki czosnku -j.w. + 2 gałązki natki pietruszki- j.w. + 1,5 łyżeczki słodkiej papryki + sól +pieprz+ tyle oliwy żeby składniki się skleiły (ok. 2 łyżeczki), nie za dużo.
    Ok. 400 g polędwicy pokroić na talarki mniej więcej ok.1,5 cm.(nie rozbijać!!!)
    Obtoczyć w tym co wcześniej przygotowane. Ja wkładam do naczynia żaroodpornego z przykryciem. Możne dać kilka kropel oliwy na dno. Musi być oliwa- olej nadaje inny smak. Jak otoczki zostaje to włożyć resztę do naczynia z polędwicą. Nagrzać piekarnik do 210 st C i piec 13 min. z każdej strony.
    Smacznego :-*
  • No wlasnie, jak ma byc wiosennie, to raczej lekko. Troche bym odpuscila mieso, a dala np. ryby.
    Bardzo szybki i wykwintny sposob mam na lososia. Kawalek zawija sie w papier do pieczenia (kazda porcja to taki pakuneczek), do srodka daje troche ziol, plasterek cytryny, kawalek masla, pieprz cytrynowy. Na ok 15-20 minut do pieca dac i wsio. Moim gosciom zawsze smakowalo.
  • Dobra, juz mi sie krystalizuje.
    Jakby to tylko ode mnie (i dla mnie zalezalo), to bylo by lekko i zdecydowanie mniej.

    Ale poniewaz to rowniez goscie moich rodzicow i to TRADYCJONALISCI (mieso i najlepiej schab, to obowiazkowo), wiec to rowniez musze uwzglednic ;)
  • @Lila

    ja na razie z rodzicami mieszkam.

    I powiedzmy, ze chwilowo nie mam sily ich przekonywac.

    Tzn. robie to, ale malymi kroczkami - dlatego to ja w wiekszosci bede gotowac i przemycac co nieco ;)
  • Ah zjadlabym taką owsianke:)

    A nie ma wodzie z nie słodkim jabłkiem:/;)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.