Zupy

Nie mam już pomysłów obiadowych.
Po operacji najlepiej "wchodzą" mi zupy.
Macie jakieś fajne przepisy?
«1

Komentarz

  • teraz szczawiowa.
  • Albo botwinkowa.
  • Były w zeszłym tygodniu.
  • soczewicowa
    groszkowa krem
    pomidorowa krem z bazylią
    rosół z jaglanką
    pokrzywowa
    rabarbarowa na słodko(nie lubię)
    kapuśniak z młodej kapusty
    marchewkowa krem
    cebulowa
    ziemniaczana
    koperkowa
  • pomidorowa/rosół/pomidorowa/rosół no moze krupni - tyle dla moich dzieci ;)
  • cukiniowy krem, szpinakowy, porowy, brokułowy lub z dowolnej kombinacji tych warzyw, z jaglanką, owsianka albo ziemniakiem

    pomidorowo-soczewicowy krem

    cebulowa z soczewica
  • Krem z pieczonej papryki
  • kminkowa
  • dajcie przepis na pokrzywową jutro jedziemy zbierać pokrzywy:-)
  • krupnik z jaglanką, cukinią i kalarepką i górą koperku
    kremy - szpinakowy, brokułowy, cukiniowy
    ziemniaczana
    soczewica/pomidory by @AB :x
    pomidorowa i ogórkowa to pewnie banał :)
  • edytowano maj 2015
    robię tak samo jak szczawiową, moim zdaniem najlepsza pół na pół, @Katarzyna ma inny przepis
    u nas hit sezonu, ale jedzona dwa-trzy dni w tygodniu troszkę już się znudziła

    dziś była zupa z młodej kapusty, z koperkiem i pomidorami



    lubię zupy-kremy, najmniej pracy i można robić ze wszystkiego. wykorzystuję do nich to, co akurat w sezonie najlepsze.
  • @Aneczka08 - przepis na zupę??? Toż się wkłada do gara to, z czego ma być zupa, gotuje i już! Do pokrzywowej pasują jarzyny (tylko mało marchewki, bo kolor popsuje, a dużo białych i zielonych), ziemniaki, trochę masełka, dużo pokrzywy (można dodać inne zielska - lebioda, bluszczyk kurdybanek, szczaw, zielona pietruszka, szczypiorek itp). Na koniec wszystko zmiksować na gładko i już.
  • zupa ze świeżych pomidorów.

    robiłam raz i średnio mi wyszła.

    Ma ktoś może sprawdzony sposób? jakiś sekret?:>
  • @Katarzyna wołają o zupę ze świeżych pomidorów!
  • Oooo to ja tutaj się zapytam, zupa ze świeżych ogórków? W necie są przepisy ale z serkiem topionym a ja nie chcę.
  • @Elunia robiłam zupę ze świeżych ogórków, bez serka topionego.

    Ponieważ robię zupy "na oko" to nie podaję ile, czego tylko algorytm postępowania.

    Cebule w całości gotować z marchewką, pietruszką (wywar)
    ziemniaki w kostkę dodać do wywaru, ogórki obrane zetrzeć na tarce i podsmażyć na maśle, dodać do zupy, gotować do miękkości, dodać śmietanę, doprawić solą i przyprawami do smaku, jak kto lubi.
  • @Dorotak, po pierwsze muszą być smaczne pomidory.
    Koleżanka robi super i ona je wpierw dusi, żeby zredukować..
  • miałam te takie podłużne... śliwkowe, z warzywniaka, smaczne, dojrzałe.

    ale jak to krok po kroku uczynić?
  • W tym roku jeszcze nie robiłam i spadła na mnie pomroczność , ale zamierzam w tym tyg zrobić.
    No gniazda out, male kawałeczki, smażę na maśle , dalej blender plus rosół.
  • Ja pomidory zalewam wrzątkiem, ściągam skórkę, kroję na kawałki i duszę. Potem przecieram przez sitko i dodaję do wywaru.
  • edytowano lipiec 2015
    @Dorotak
    Podsmażam na maśle cebulę i czosnek, dodaję obrane ze skóry pomidory, zestaw wloszczyzny lub domową wegete, podduszam, dolewam wody i gotuję. Przyprawiam obficie - dużo ziół! Można zagescic soczewica lub - tfu! - jaglanka.
  • najpierw pomidory potem włoszczyznę?

    włoszczyzna mi się twardsza wydawała... no to może spróbuję:D

    az jakich pomidorów? w warzywniaku na przeciwko jest chyba z 8 róznych rodzajów...
  • ja robię zwykle w szybkowarze, więc bez różnicy , ale jeśli tradycyjnie , rzeczywiście lepiej najpierw warzywa
  • zupe ze swiezych ogórków robie tak:
    marchew, pietruszka, seler we wiórki, por w półplasterki- podduszam na maśle albo oleju jakimś
    zalewam wodą, zagotowuję, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, po 10 minutach startewgrube wiórki ogórki(gruntowy, zeskórką trę), gotuję 5-10minut, doprawiamsolą i pieprzem, dodaję dużooooo koperku
  • Ja eksperymentuję z zupami.
    A oto moja zupa z cukinii (kabaczka) z kalafiorem i marchewką.
    Wodę (1,5 l) z łyżką soli gotuję z dwiema małymi cebulkami. Do wrzątku dodaję 2 obrane ze skórki, wydrążone, pokrojone w kostkę (1cm) cukinie i różyczki kalafiora oraz marchewki pokrojone w talarki. Wszystko gotuję do miękkości z 2liściami laurowymi, zieleniną poszatkowaną (natka pietruszki, zielona cebulka) i szczyptą pieprzu. Pod koniec gotowania dodaję łyżkę masła. Gdy zupa za gęsta- dolewam wody.
  • @Marzena33 robię podobnie, ale najpierw podsmażam cebulę, dodaję startą marchewkę i cukinię (ze skórką), kalafior, ziele i liść laurowy, czosnek, lekko solę, podsmażam, po chwili zalewam wodą, gotuję do miękkości, zieleninę kroję i wrzucam do wyłączonej już zupy, zostawiam pod przykryciem na kwadrans, żeby "doszła"
  • proszę o przepis na niebanalną łatwą smaczną zupę deo obiadu we dwoje drugie danie dzięki @Olesi mam ,teraz zupa i co tam jeszcze pasuje do eleganckiego ale z prostych składników obiadku
  • Paprykowa
    (Wszystko co sie da pokroić: w kostke)
    zesmażone i dobrzenie posolone 2 cebule i 4 papryki , pół kilo mięsa wieprzowego, zalać wodą i 1kg przecieru pomidorowego (passata), na koniec wrzucić ziemniaki i czosnek posiekany, 3-4 ząbki, oraz oregano i papryka słodka w proszku.
  • Robiłam jeszcze zupę porową ale nie potrafie określić proporcji.
    Zesmażone pory dusi się z kawałkami kurczaka i serkiem topionym (sporo), zalewa wodą,wrzuca pietruszke, marchewke, selera dla aromatu, dodaje ziemniaczków w kostke, na koniec śmietana i dużo, dużo koperku.
  • @mańka robi rewelacyjną kremową zupę porową. Bez serka topionego, ale za to z podpieczonymi, drobno pokrojonymi grzankami,
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.