Świąteczne wypieki

edytowano marzec 2010 w Kuchnia
Co pieczecie na święta?

U nas jest jeden pewnik: sernik
na resztę się załapiemy - u jednych i drugich rodziców ;)
z pewnością będą mazurki i baby drożdżowe, mniam mniam
«134

Komentarz

  • Ja na święta robie tylko ciasta- sernik, makowiec i plesniak, babe i mazurek z dziecmi. No prawie tylko- śnaidanie wielkanocne w domu, reszta u tesciów.
  • pleśniak przekładamy dżemem? i z pianą z białek?
  • taaak jest! Z porzeczkowym dżemem.
  • U nas sernik, pascha i rafaello (z krakersów).
    Upiekłabym jeszcze ze trzy inne, ale na szczęście nie mam na to siły. :wink:
  • paschy niestety nikt poza mna nieee... więc nie robie. Tak samo z kutią na Boże Narodzenie
  • to rafaello już mnie kusi - nazwą... podziel się przepisem, Cart :smile:
  • U nas kutii też poza mną nikt nie lubi.
    Paschę tylko ja z najstarszym synem, więc tym bardziej zrobimy, bo konkurencji nie będzie.:wink:
  • Właśnie wczoraj robiłam na urodziny męża i poszło w pierwszej kolejności.
    Wrzucę przepis trochę później, OK?
  • A możecie podać przepis na ten pleśniak ? I może na jakiś pyszny sernik na zimno , bo ten mi zawsze wychodzi :cool:
  • wrzucę jutro dwa pyszne przepisy na serniki
  • W Wielkanocny Poniedziałek mam chrzciny Maksa i coś pysznego ale łatwego chciałabym zrobić :bigsmile:
  • mazurki!!!!! z kajmakiem, mniam, mniam, mniam!!!!!
    Ale w tym roku mi nie wolno nic mlecznego, bo bliźnięta alergiczne :eq:
  • poszukam później i napisze ten plesniak:)
  • macie przepis na orzechowca
  • No właśnie, u mnie też w tym roku bezmlecznie bo mały ostatnio rumiany jak zawstydzona panna. I tak się zastanawiam co by tu upiec żeby było bez mleka i jego pochodnych. Oczywiście kakao, orzechy, miód i cytrusy też odpadają :sad: Znacie jakieś takie ciasto?
  • A znamy- szarlotka sypana jest super! Można poszukać tez tu: http://wegedzieciak.pl/viewforum.php?f=38&sid=aec9e8015c3d35f98c3aad95297d2aaa.
  • ziółko, zobacz ciasto bananowe w wątku gdzieś obok
    banany, mąka, bez jajek i mleka i tym podobnych
    zamiast orzechów mielonych dawałam mielone siemię lniane
  • Dzięki za link, już mi ślinka cieknie, bo my niestety też bezmleczni... :confused:
  • Obiecane wczoraj Rafaello:

    składniki:
    3 paczki krakersów Lajkonik
    10 dag wiórków kokosowych
    1 kostka masła (ja daję 1 i pół)
    cukier waniliowy
    litr mleka
    4 żółtka
    1,5 szklanki cukru
    4 płaskie łyżeczki mąki pszennej
    4 czubate łyżki mąki kartoflanej.

    Wykonanie:
    Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i szklankę mleka. Resztę mleka (3 szkl.) z resztą cukru (3/4 szkl.) zagotować, wlać utartą masę i cały czas mieszając zagotować. Powstanie budyń, który należy ostudzić. Ostudzony zmiksować z masłem i dodać kokos.

    W brytfance układać warstwami krakersy i krem. Powinno wystarczyć na cztery warstwy krakersów, na wierzchu lekko posmarować kremem i albo polać polewą i posypać kokosem, albo tylko krem posypać kokosem lub płatkami migdałów.

    Wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.
  • Sernik gotowany - zawsze się udaje ;) - przepis mojej Teściowej

    1 kg sera
    1 kostka masła
    5-6 jaj
    1 szkl. cukru (można mniej)
    1-2 budynie jasne
    (ew. rodzynki, bakalie)
    oraz
    5-6 paczek herbatników (np. petit beurre) na spód i wierzch ciasta
    1-2 galaretki owocowe

    - ser przekręcić przez maszynkę
    - w dużym garnku roztopić masło (nie przypalić!)
    - dodawać ser, cukier, jaja, budynie
    - mieszać ciągle do uzyskania jednolitej masy (powinna pobulgotać kilka minut)
    - dodać bakalie
    - wylać na formę wyłożoną herbatnikami, na ser położyć 2 warstwę herbatników, wylać tężejącą galaretkę
    - najpierw ostudzić, później do lodówki na kilka godzin, idealne na 2, 3 dzień

    uwagi: porcja na klasyczną prostokątną blachę; formę najpierw wykładam folią spożywczą, później herbatniki, masa, herbatniki i galaretka (1 lub 2, zależy jak wysoka blaszka)

    Sernik robi się łatwo i szybko, ale długo zastyga, ładnie wyglada pokrojony na porcje
  • Sernik "puszek" - przepyszny

    1/2 kg sera białego
    1/2 l. śmietany 30 lub 36%
    5-6 jaj
    2-3 łyżki cukru pudru
    1 budyń śmietankowy
    olejek śmietankowy
    herbatniki na spód
    (w oryg. przepisie mała puszka brzoskwiń)

    - ser, żółtka, cukier, bydyń, olejek - wrzucić do malaksera, utrzeć na gładą masę, bądź zmiksować mikserem w dużym garnku - misce
    - śmietanę ubić (osobno)
    - białka ubić
    - do masy serowej dodać ubite śmietanę i białka, lekko mieszając łyżką, masa będzie bardzo puszysta

    - formę wysmarować, posypać bułką tartą, ułożyć herbatniki na spód i boki
    - wylać masę serową
    - włożyć do zimnego (!) piekarnika, rozgrzać do 170-180 st. C i piec 40-45 minut
    - po upieczeniu przejechać nożem przy brzegach blachy, aby równo opadł
    - można polać polewą kakaową

    w oryg. przepisie: wylać część masy serowej, ułożyć pokrojone brzoskwinie dobrze odsączone (!), wlać resztę masy, upiec
  • Polewa kakaowa - uniwersalna, zawsze się udaje

    1/2 kostki margaryny
    3/4 szkl. cukru
    3-4 duże łyżki kakao
    2-3 łyżki mleka (wody)

    Wszystko roztopić w rondelku na małym ogniu, aż się zagotuje, mieszać
  • jeszcze jeden mój przepis na sernik w cieście kakaowym (kładziona masa serowa na biszkopt kakaowy) jest na kurze domowej

    http://www.kuradomowa.com/kuchnia/przepis_na_sernik_na_ciemnym_ciescie.shtml
  • hmmm, dlaczego nie umiem wkleić linka?
    to się wkleja zamiast null czy zamiast url???:bh:
  • ciasta bezglutenowe chętnie poznam

    poza sernikiem, co oczywiste (że bez mąki może być)
  • praktycznie każde ciasto możesz zrobić bezglutenowe używając mąki bezglutenowej zamiast normalnej. Może być bardziej sypkie i trochę mniej wyrośnie, ale poza tym specjalnych różnic nie ma.
    Ew. tylko nie wiem, jak z drożdżowym, bo w cyasach bezglutenowych nie piekłam.
  • Można piec z różnych mąk. Ja robiłam np. pizzę z mąki gryczanej (mąka z gryki niepalonej, robiona w blenderze lub młynku do kawy).
  • A kukurydziana?

    Jest bezpieczna?
  • tak, jest bezglutenowa i to w sumie podstawowa mąka zastępcza dla bezglutenowcow. Ciasto może być bardziej zbite niż z pszenicznej i trochę zółte (normalnie kukurydziana jest żółta, ale jest też wybielona na amen do wypieków). Piekłam z niej murzynki, babki, muffiny i było ok.

    Tu masz listę dozwolonych rzeczy na diecie bezglutenowej, w ogóle to dobra strona.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.