Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Zacierki, kluski z manny.....

edytowano lipca 2011 w Kuchnia
Mam pytanie - jak to sie robi, że ciasto na zacierki się trze na tarce?
To samo z ciastem z manny - zwija sie w rulon a nie przechodzi przez tarło.... :devil:

Ma być twardsze?? Czy tarkę mam do kitu?
«1

Komentarz

  • Twarde ma być. Jak na makaron na przykład.
    A z ciastem z manny nie wiem, ja robię (jak mnie najdzie) lane ciasto pół na pół z manną- kluchy takie fajne, puchate wychodzą.:wink:
  • [cite] Cart&Pud:[/cite]Twarde ma być. Jak na makaron na przykład.
    A z ciastem z manny nie wiem, ja robię (jak mnie najdzie) lane ciasto pół na pół z manną- kluchy takie fajne, puchate wychodzą.:wink:
    O....

    Robię twarde. Kurcze
  • Dziś mamy zupę owocową ,akurat wlasnie lane kluski+wiśnie
  • Czyli sypac tyle, zeby w koncu nie dało sie wgniesc wiecej?? AAaaa....:gf:
  • [cite] AB:[/cite]A zacierki się trze na tarce???
    moja babcia wgniatala w jajko tyle maki ile wlazło, a nawet ciut więcej i tak toto rozcierała, ze wychodziły takie grudki-kluski...
    Właśnie tak
  • [cite] Cart&Pud:[/cite] ja robię (jak mnie najdzie) lane ciasto pół na pół z manną- kluchy takie fajne, puchate wychodzą.:wink:

    a jak się robi to lane ciasto z manną? :shamed:
  • Normalnie- robisz lane ciasto jak zwykle ale zamiast samej mąki dajesz pół na pół mąkę z kaszą manną i najlepiej jedno jajko więcej, czyli mniej wody.
    Po zagotowaniu trochę bardziej puchną, niż zwykłe kluski.
    Ja je wlewam przez dziurkę w woreczku śniadaniowym i takie ładne równiutkie wychodzą.
  • super! dzięki Cart :fi:
  • [cite] Cart&Pud:[/cite]Normalnie- robisz lane ciasto jak zwykle ale zamiast samej mąki dajesz pół na pół mąkę z kaszą manną i najlepiej jedno jajko więcej, czyli mniej wody.
    Po zagotowaniu trochę bardziej puchną, niż zwykłe kluski.
    Ja je wlewam przez dziurkę w woreczku śniadaniowym i takie ładne równiutkie wychodzą.
    Takie same robie pychości.
  • a ja nie wpadłam wcześniej na to, a dostaliśmy kasze mannę w większej ilości i kombinuję jak ją wykorzystać :smile: może jeszcze jakieś pomysły na kaszę? :smile:
  • a wczoraj np,kabaczek pokroiłam w plasterki ,potem w jajku i w kaszy i na patelnie.Bo bułki tartej nie mialam:wink:
  • No a taką zwyczajną na gęsto to pewnie znasz z owocami np?
  • o właśnie ostatnio czasem zamiast bułki zaczęłam używać :cool:
  • to znam :smile:
  • Raz ugotowalam tak na gęsto -pokroilam w kostke i do zupy owocowej ,ale dzieci wolą tak jak Cart robi:wink:
  • mi się nawet ugotować tak gęsto, że aż za bardzo :bigsmile:
  • Jeszcze świetne są kluski z manny do rosołu- gotujesz mannę na samej wodzie z solą na gęsto. Rozsmarowujesz na desce do krojenia, blacie kuchennym lub talerzu. Po wystygnięciu i stężeniu kroisz w kostkę i posypujesz tym rosół nalany na talerz.

    A tu masz rozszerzenie tego przepisu.
  • to ja już wiem co dziś będzie na obiad :boogie:
  • Jeszcze mozesz do miesa mielonego dodac zamiast bulki.
    Mieso podsmazasz, by sie przyrumienilo, a potem dusisz w sosie zeby kasza nepeczniala :wink:
  • [cite] Nika8:[/cite]Jeszcze mozesz do miesa mielonego dodac zamiast bulki.
    Mieso podsmazasz, by sie przyrumienilo, a potem dusisz w sosie zeby kasza nepeczniala :wink:
    Też tak robię:wink:i jeszcze kroje drobno kapustę ,dodaje.
  • Znam to, to te golabki bez zawijania o ktoych mowilas? :bigsmile:
  • [cite] Nika8:[/cite]Znam to, to te golabki bez zawijania o ktoych mowilas? :bigsmile:
    Ja?nie mam nazwy na to.
  • A!już wiem Celinka tak robi.
  • Wydawalo sie ze na wątku dla pielgrzymów czytałam
  • kopalnia wiedzy :smile:
  • Basiu-tej kapusty dodaję ,aby więcej bylo:wink:potem podmażam ceulke troche czosnku i podsmażone klopsiki dusze w tym sosie .
  • Moja mama jeszcze szarlotke z manny robila..... musze ja podpytac
  • [cite] Nika8:[/cite]Moja mama jeszcze szarlotke z manny robila..... musze ja podpytac
    tak wiem -stefanka ciasto.Moje dzieci sie przejadly:wink:
  • Stefanka -Składniki:
    5 paczek herbatników
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    1 szklanka kaszy manny
    1 litr mleka
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki kakao
    dowolna polewa
    kokos do posypania
    Przepis: Mleko, margarynę, cukier zagotować. Do gotującej masy wsypywać powoli kaszę mannę ciągle mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier waniliowy oraz kakao rozmieszane z odrobiną mleka.

    Na wyłożone na blaszce herbatniki wylać gorącą masę. Poukładać na masę resztę herbatników lekko przygniatając. Całość zalać polewą, posypać kokosem, można dać jakiś dowolny aromat: arak, migdał...
    Ja roztapiam czekoladę gorzką z 4lyzkami mleka jako polewę
  • Oj, to nie to.
    To byla kasza, cukier i jabłka.....
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.