Zamierzam takowy kupic, ale jeszcze sie waham, bo drogie to dosyc i nie wiem, czy rzeczywiscie takie super to jest.
Macie jakies doswiadczenia z gotowaniem/ pieczeniem w tym naczyniu?
Dostałam onegdaj pod choinkę. Rzadko używam. Fajny jest. Tylko niewygodne to, że na dobę przed użyciem trzeba go namoczyć - przy moim trybie życia, gdy wszystko jest spontaniczne, ta doba wyprzedzenia jest zazwyczaj nieosiągalnym zjawiskiem.
Za niewielkie pieniadze sie kupuje nowki na ebayu
Garnka uzywam od kilku lat do pieczenia chleba (bez namaczania) - sprawdza sie rewelacyjnie. Pieke w nim chleby mieszane lub np. orkiszowy pelnoziarnisty .
@Arletta - tylko przyjrzyj się uważnie, żeby nie był "polewany". Czasem pod nazwą "garnek rzymski" sprzedają coś, co zupełnie garnkeim rzymskim nie jest. Prawdziwy rzymski, to jest sama glina, niczym nie traktowana.
Jak szkliwiony to żaden to garnek rzymski. Ot, takie naczynie zaroodporne z gliny. Garnek rzymski polega na tym, że jest z samej gliny i prze użyciem moczy się go w wodzie, żeby ta glina nasiąkła a w czasie pieczenia stopniowo oddawała tę wilgoć do potrawy. Dzięki temu wypiekane potrawy są soczyste, nie wysychają w trakcie obróbki termicznej.
cieszę się, że powstał taki wątek :bigsmile: Ja dokładnie od wczoraj "zachorowałam" na taki garnek Marzy mi się upiec chlebek w takiej formie. Zmartwiło mnie tylko to,co napisała Katarzyna, że przechodzi zapachami. Jak już kupię to na początek przeznaczę go właśnie na chleb :-)
@Agusia - z innymi zapachami raczej nie ma problemu (np. od chleba zapachem nie przechodzi ani od warzyw), to chodzi głónie o ryby. Glina, generalnie, chłonie więc takiego garnka nie można też myć detergentem, bo potem będzie się ten detergent uwalniał do potrawy. Taki ekologiczny bardziej ten garnek...
A mnie sie troche nie chce szukac tych garnkow w internecie, bo co znajde taki, co mi sie podoba, to okazuje sie, ze w srodku jednak taka emalia/ polewa jest
chyba jednak wybiore sie do sklepu, albo na pchli targ.
Bardzo go lubie i moge zachwalac ile sie da. Moczenie jak juz pisalam, tylko 15 minut, a jedzenie mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!! Mieso !!! Warzywa!!! chleb [wole jednak z foremki]. Ostatnio jak mielismy duzo gosci na niedziele, robilam obiad wlasnie w garnku rzymskim, wszyscy byli zachwyceni. :bigsmile:
Komentarz
Garnka uzywam od kilku lat do pieczenia chleba (bez namaczania) - sprawdza sie rewelacyjnie. Pieke w nim chleby mieszane lub np. orkiszowy pelnoziarnisty .
co ciekawego mozna w takim garnku upiec (oprocz chleba)? Slyszalam, ze jarzyny niezle wychodza.
Szkliwiona jest zarówno pokrywka garnka wewnątrz jak i dół, dzięki czemu jest uniwersalny.
to dobrze czy źle?
chyba jednak wybiore sie do sklepu, albo na pchli targ.
Bardzo go lubie i moge zachwalac ile sie da. Moczenie jak juz pisalam, tylko 15 minut, a jedzenie mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!! Mieso !!! Warzywa!!! chleb [wole jednak z foremki].
Ostatnio jak mielismy duzo gosci na niedziele, robilam obiad wlasnie w garnku rzymskim, wszyscy byli zachwyceni. :bigsmile: